Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Glavobolje zbog 3D filmova

Mentalni napor prilikom gledanja trodimenzionalnih filmova postaje veći.


3D televizija najavljuje se kao naša budućnost, no stručnjaci savjetuju da prije kućnog doživljaja treće dimenzije najprije provjerite svoj vid. Kako prenosi Reuters, neke osobe koje imaju problema s očima i vidom mogle bi nakon dugotrajnog gledanja u 3D format patiti od glavobolje.

Oftalmolog Michael Rosenberg upozorava da puno ljudi ima manjih problema s vidom na koje mozak u normalnim okolnostima prirodno reagira. No, kad se radi o 3D filmovima, mentalni napor postaje veći, zbog čega lakše dolazi do glavobolje.

Stručnjaci navode da se iluzije koje vidimo u tri dimenzije ne podešavaju na isti način kao naše oči i mozak, što može stvoriti određene probleme. Isto tako, osobe koje imaju problema s očnim mišićima imaju problema s obradom 3D slika, a neke osobe koje nemaju normalnu percepciju dubine uopće ne mogu ni vidjeti 3D.

Iako ne postoje istraživanja koja bi pokazala koliko su česte glavobolje izazvane gledanjem trodimenzionalnim filmovima, Rick Heineman, glasnogovornik tvrtke RealD (dobavljač 3D opreme za kina) kaže da su glavobolja i mučnina bili glavni razlozi zašto ta tehnologija nikad nije uzela maha.

www.metro-portal.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Gledaj, bolje ti je da se makneš od mene. Sa mnom samo gubiš vrijeme.

Duh i tijelo

Predstavlja li starenje tek neizbježno propadanje ili godine sa sobom nose i neke neočekivane prednosti?

Savjeti stručnjaka

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha, imaju manji...

Darivanje

Kako bi pomogla ženama koje se nose s problemima suhoće i nelagode u intimnom području, INTIMINA je kreirala Balmy, intimnu umirujuću i hidratantnu kremu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.