Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Glavobolje zbog 3D filmova

Mentalni napor prilikom gledanja trodimenzionalnih filmova postaje veći.


3D televizija najavljuje se kao naša budućnost, no stručnjaci savjetuju da prije kućnog doživljaja treće dimenzije najprije provjerite svoj vid. Kako prenosi Reuters, neke osobe koje imaju problema s očima i vidom mogle bi nakon dugotrajnog gledanja u 3D format patiti od glavobolje.

Oftalmolog Michael Rosenberg upozorava da puno ljudi ima manjih problema s vidom na koje mozak u normalnim okolnostima prirodno reagira. No, kad se radi o 3D filmovima, mentalni napor postaje veći, zbog čega lakše dolazi do glavobolje.

Stručnjaci navode da se iluzije koje vidimo u tri dimenzije ne podešavaju na isti način kao naše oči i mozak, što može stvoriti određene probleme. Isto tako, osobe koje imaju problema s očnim mišićima imaju problema s obradom 3D slika, a neke osobe koje nemaju normalnu percepciju dubine uopće ne mogu ni vidjeti 3D.

Iako ne postoje istraživanja koja bi pokazala koliko su česte glavobolje izazvane gledanjem trodimenzionalnim filmovima, Rick Heineman, glasnogovornik tvrtke RealD (dobavljač 3D opreme za kina) kaže da su glavobolja i mučnina bili glavni razlozi zašto ta tehnologija nikad nije uzela maha.

www.metro-portal.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.