Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Glazba na Ethnoambienti

Međunarodni World Music festivala održavati će se u Solinu 17. i 18. srpnja.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će Marija Prelas, Vruja, Kries, Ethno Croatia Orchestra (JMI 2009), Katalena i Baka Beyond.

Marija Prelas

Marija Prelas pjevačica je pučkih pjesama iz Srijana. Za nju u Gornjim Poljicama kažu da je pjevala prije nego što je prohodala. Slušala je starije kako si pjesmom olakšavaju trenutke težačkog posla u polju i u domaćinstvu ili kako obilježavaju značajne događaje i običaje te slave prirodu koja ih hrani i poji.

Danas je jedna od rijetkih koja neke drevne tekstove i epove i dalje s lakoćom prenosi. Mnogi štovatelji pučke tradicije smatraju da je Marija Prelas istinski, živi dragulj poljičkog kraja. S njom će na festivalu Ethnoambient Salona zapjevati i Marija Ćurlin te Blaženka Franić.

Vruja

Pod imenom Vruja okupljeni su glazbenici koji izvor svojeg glazbenog stvaralaštva pronalaze u tradiciji Istre. Nazivaju ih pionirima preporoda pučke glazbe tog čarobnog, multikulturnog poluotoka. Članovi Vruje svjesni su da većina blaga koje traže leži skriveno u domaćinstvima te su često na istraživačkom pohodu, slušajući one koji se sjećaju drevnih melodija, ali podjednako se koriste i već zapisanim glazbenim motivima koje su entuzijastični etnolozi spasili od zaborava.

U skladu s raznolikošću glazbene tradicije Istre, Vruja se pri interpretaciji polke, valcera, šaltina, mazurke, štajre sjeverne Istre koristi tipičnim glazbalima tog područja; vijulinom, bajsom, klarinom i remonikom dok glazbenu tradiciju južne Istre, kao što su mantinjada i balun zasviraju velom i malom sopelom ili roženicom, mehom i šurlama.

Katkad sve ove melodije nadopune zvukom gitare, mandole, flaute, gajdama i električnom bas gitarom te karakterističnim vokalnim dionicama.

Kries

Jedan od najpoznatijih hrvatskih world glazbenika su – Kries. Mojmir Novaković, voditelj Kriesa ujedno je i idejni začetnik festivala Ethnoambient uz Ivu Letunić i Krešimira Oreškog.

Kries je stvarao glazbu za film, kazalište, dokumentarne filmove i snimio album prvijenac „Ivo i Mara“ koji ga je zajedno s mnogim koncertnim događanjima uključio u svjetska glazbena strujanja. Nakon što im se pridružio Andor Végh, a zatim i Konrad Lovrenčić, Erol Zejnilović i Ivan Levačić te Martin Swan, Kries prati glas „glazbenika čiji se zvuk ne može usporediti s niti jednom drugom glazbenom skupinom“.

Energične interpretacije tradicijskih pjesama hrvatskih krajeva predstavljaju na pozornicama diljem svijeta. Njihove pjesme omogućuju publici iz različitih kultura upoznavanje s vrijednostima i porukama priča iz slavenske mitologije i hrvatskih tradicijskih napjeva, oživljavajući i prenoseći univerzalne poruke o svjesnijem i ljepšem životu.Ethno Croatia Orchestra (JMI 2009)


Projekt Ethno Croatia dio je deveteročlane obitelji etno kampova čiji je cilj povezivanje mladih etno/folk glazbenika iz raznih zemalja, potičući kreativnost u izvođenju tradicijskih melodija i predstavljajući se kao mjesto međukulturalnog učenja.

Pod vodstvom Darija Marušića, neumornog istraživača i promicatelja istarske glazbe, glazbenici iz Zambije, Južnoafričke Republike, Španjolske, Švedske, Norveške, Belgije, Danske, Hrvatske i Makedonije okupili su se ove godine u Grožnjanu i zajednički se pozabavili aranžmanima te iznjedrili novo ruho tradicijskim pjesama.

Katalena

Neki glazbeni entuzijasti tvrde da je skupina Katalena fenomen suvremene slovenske glazbene scene. Šestero glazbenika s različitim omiljenim stilom muziciranja – od jazza i bluesa preko rocka do funka – okupili su se u ljeto 2001. godine i započeli otkrivanje tradicijske baštine stvarajući nove mogućnosti uvida u slovensku glazbenu kulturu.

Oduševljeni starim pjesmama koje su pronašli u Etnomuzikološkom Institutu u Ljubljani i na starim vinil pločama zaneseno su počeli stvarati vlastite, nove vizije o pučkim napjevima i do sad su ih zabilježili na četiri albuma (Z)godbe/Stories (2002), Babje leto/Indian summer (2004), Kmečka ohcet/Country wedding (2006) i Cvik Cvak (2008). Svoje glazbeno umijeće i karakteristični nastup na sceni grupa Katalena predstavila je koncertima u New Yorku, Beču, Tel-Avivu i mnogim drugim kulturnim centrima u svijetu.Baka Beyond

Baka Beyond neobična glazbena skupina koja svoje stvaralaštvo temelji na tradiciji naroda Baka iz Kameruna, a okuplja glazbenike iz Gane, Senegala, Sierra Leone, Bretanje i Velike Britanije.

Za njih kažu i da predstavljaju izvrsnu kombinaciju afričkog ritma i keltske duše. Grupu su početkom devedesetih osnovali Martin Cradick i Su Hart, nadahnuti doživljajima, ritmom i melodijama tradicijskih pjesama pigmejskog naroda Baka u Kamerunu. Veliki dio prihoda od objavljenih albuma usmjeravaju za potrebe naroda Baka, smatrajući da je to pošten način da se oduže za nadahnuće njihovom glazbenom kulturom. Perkusije, električna gitara, violina i snažni glasovi omogućuju energičan, plesni prijenos drevnih melodija tog afričkog naroda. Činjenica da s njima nastupa publici Ethnoambienta već poznat Seckou Keita, sigurno će oduševiti mnoge poklonike tog glazbenog malijskog čarobnjaka iz Senegala.Ulaznice za svaku večer će se na ulazu prodavati po 70 kuna, dok se u pretprodaji već mogu nabaviti po 50 kuna preko Eventima.

PROGRAM!

Petak, 17.7.2009. od 20 sati

Vrijeme za priču – pripovijeda Rene Medvešek

Koncerti:
Marija Prelas
Vruja
Kries

Subota, 18.7.2009. od 20 sati

Ethno Croatia Orchestra (JMI 2009)
Katalena
Baka Beyond

SHE.HR POKLANJA

Redakcija She.hr-a vas vodi na najstariji World music festival u Solin.

Poklanjamo 5 x 1 ulaznicu za koncertnu večer 18.7.2009. ukoliko odgovorite točno na pitanje:

Tko nastupa na Ethnoambientu 2009. u subotu 18.07.2009?


Za sudjelovanje je potrebno da nam na mail [email protected], s naslovom poruke ETHNO2 napišete točan odgovor, a pored odgovora molimo da navedete i sljedeće podatke:
– ime i prezime
– korisničko ime
– broj mobitela

Vaše prijave primamo do 14. srpnja, a u utorak 15. srpnja objavit ćemo dobitnike!
Sretno 🙂

Dragi naši,

kao što već znate, She.hr nagrađuje upornost i ustrajnost svojih čitatelja, i tako smo odlučili da 2×2 ulaznice za drugu festivalsku večer na ETHNOAMBIENTU 2009., poklonimo MATEI VUKADIN i ANITI JAKOVLJEVIĆ, a MARTA BARBIR je osvojila jednu ulaznicu za koncertnu večer 18.07.2009.

Čestitamo sretnim dobitnicama i uživajte u Solinu.

Vaš She.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Život u dvoje

Čak ih se i plaše, ali to je upravo i dio njihove privlačnosti.

Putovanja

Zar ne bi bilo super opustiti se uz film i pritom uživati u nevjerojatnom i nezaboravnom okruženju?

Život u dvoje

Noćno kupanje ima neki neopisivi šarm, drugačije je, romantičnije i zabavnije.

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.