Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Gripa ili prehlada?

Bolesti koje prate slični simptomi uzrokovane su različitim virusima.

Prehlada i gripa dvije su različite bolesti koje ljudi često brkaju. To su zarazne bolesti uzrokovane različitim tipom virusa. Gripa ili influenza može imati puno teže posljedice nego obična prehlada, jer može dovesti do komplikacija kao što su upala pluća ili bakterijske infekcije.

Simptomi

Prehlada se javlja postepeno, a prate je simptomi poput kihanja, curenja iz nosa, kašlja, grlobolje, umora, a ona najčešće prolazi za nekoliko dana. Blagi simptomi poput kihanja i curenja iz nosa mogu se javiti i nekoliko dana prije nego što nastupi bolest u pravom smislu riječi.Gripa se javlja naglo, a prati je visoka temperatura, umor, bol u mišićima, glavobolja, kašalj i gubitak ili smanjeni apetit. Bolesnici nemaju snage izaći iz kreveta, a preporučuje se ostati kod kuće sve dok bolest sasvim ne prođe. Mogućnost zaraze traje još nekoliko dana nakon pojave simptoma bolesti.Gripa može biti teška bolest zbog mnogobrojnih komplikacija koje su uzrokovane virusom influenze ili sekundarnim bakterijskim infekcijama. Najčešće komplikacije javljaju se u dišnom sustavu, poput upale uha i sinusa te upale pluća. Upala pluća ili pneumonija je najteža komplikacija gripe, a može voditi i do smrti. Primarna virusna pneumonija uzrokovana je samim virusom influenze i javlja se u pandemijama, dok su uzročnici sekundarne bakterijske pneumonije bakterije pneumokok, hemofilus i stafilokok.

Liječenje

Gripa je najopasnija za ugrožene skupine, a to su osobe starije od 65 godina i bolesnici s kroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim bolestima, dijabetičari, a osjetljivije su i trudnice i mala djeca. Prenosi se kapljicama u zraku, stoga je važno da se za vrijeme bolesti ne odlazi na mjesta gdje se kreće puno ljudi.

Liječenje uključuje mirovanje, piti puno tekućine, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja te prirodnih pripravaka za jačanje imuniteta. Gripa je uzrokovana virusima, stoga antibiotici nisu učinkoviti, a pomažu samo kod bakterijskih komplikacija, poput upale uha, sinusa i upale pluća.Bol u plućima i prsima, otežano disanje, kao i ako bolesnik pati od bolesti imunološkog sustava i kroničnih bolesti, zahtijevaju posjet liječniku. Također, liječnička pomoć potrebna je maloj djeci kod koje se pojave simptomi kao što su povraćanje, dehidracija, umor te iritacije i promjene na koži.

Cijepljenje se preporučuje kao prevencija protiv sezonske gripe, posebno ugroženim skupinama. Zbog kratkog trajanja imunosti, kao i stalnih promjena virusa, cijepljenje je potrebno ponavljati svake godine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Svake godine ista priča. Alergije na pelud trava, biljaka i drveća mogu biti nepodnošljive.

Drama Queen

Nisam uspjela. Mislim da je svakom čovjeku teško priznati da nije uspio.

Drama Queen

Lako je tuđim mlatiti, kažem vam. Prelako. Lako je prebaciti odgovornost na nekog drugog...

Savjeti stručnjaka

U prevenciji bolesti i borbi protiv virusa ključan je snažan imunitet, a sve je više istraživanja koja pritom potvrđuju djelotvornost vitamina D u kombinaciji...

Advertisement