Gulaš u ovo vrijeme prava je okrjepa od vanjskog hladnog i vjetrovitog vremena. Kao vruć čaj na vrhu Sljemena. Odaje pravi osjećaj topline doma. Barem ja to tako vidim, sa žlicom, tekuće, toplo i ukusno. Zanimljiv dio ovog jela su trenutno atraktivni kesteni koje jednostavno oguljene i očišćene petnaestak minuta prije kraja ukuhate u gulaš. Garantirano savršena kombinacija junetine s kestenima.

Sastojci:

Priprema:

Sastojci:
- 700 g junećeg filea
- 2 veća luka srebrenca
- 1 žlica senfa
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice slatke crvene mljev. paprike
- 2 žličice ljute mljev.crvene paprike
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 2 lista lovora
- 1/2 l suhog crnog kvalitetnog vina
- 300g oguljenih i očišćenih kestena
- Mileram po želji
- nasjeckan peršin za posipanje
- sol,papar,ulje
Priprema:
- Meso izrežite na veće kocke,posolite ga i popaprite. Dodajte senf i dobro sve zajedno izmiješajte.
- Luk sitno nasjeckajte pa ga stavite u lonac na zagrijano ulje.Kad se luk lagano zastakli dodajte pripremljeno,marinirano meso i pirjajte ga uz povremeno miješanje dok sva tekućina iz mesa ne ispari.
- Dodajte češnjak ,mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa sve ponovno izmiješajte.Sad ulijte crno vino i kuhajte dok se tekućina na pola ne reducira.U međuvremenu dodajte lovorove listiće.
- Kad je dio vina iz gulaša ispario dodajte vruću vodu toliko da prekrije sve sastojke.Gulaš kuhajte otprilike sat i pol , odnosno dok je meso potpuno mekano, po potrebi dolijevajte i dalje vruću vodu ili po želji goveđi temeljac.
- Petnaestak minuta pred sam kraj kuhanja u gulaš dodajte oguljene i pripremljene kestene.Servirajte toplo , po želji uz Mileram i sa malo sitno sjeckanog peršina.Dobar tek.
You must be logged in to post a comment Login