Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

HIV poprima žensko lice

Polovica novozaraženih HIV-om su žene.

Budući da se svakih osam sekunda jedna osoba zarazi, dok pročitate ovaj tekst do kraja, u svijetu će barem 25 osoba biti zaraženo HIV-om. Čak polovica od njih biti će žene.

– Možemo reći da danas u svijetu HIV poprima žensko lice, jer 50 posto novozaraženih u svijetu jesu žene. Ako žena zaražena HIV-om zatrudni i ne liječi se postoji velika opasnost da se zaraza HIV-om prenese i na dijete. Zato bi možda svaka žena prije nego što odluči zatrudniti trebala napraviti test na HIV. Ako se zaraza otkrije na vrijeme i ona liječi i tijekom trudnoće, te napravi carski rez, mogućnost zaraze djeteta smanjena je na manje od dva posto, kaže Tomislav Vurušić,voditelj psihosocijalne službe Klinike za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

-Moramo također spomenuti da je žena puno podložnija zarazama koje se prenose spolnim putem, nastavlja Vurušić te objašnjava da je problem u tome što muškarac puno lakše zarazi ženu nego žena muškarca. Usprkos zabrinjavajućim podacima, žene još uvijek znaju manje od muškaraca kako se HIV prenosi.

Prenosi se spolnim odnosom, krvlju i s majke na dijete

– Tri su glavna puta prenošenja infekcije: spolni, preko krvi i u tijeku trudnoće i porođaja s majke na dijete. HIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Ako tijekom spolnog odnosa dođe do kontakta sluznice (npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom i cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a. Infekcija se na taj način može prenijeti s muškarca na ženu i sa žene na muškarca kao i izmedu muškaraca u homoseksualnom odnosu.

Drugi važan put prijenosa je preko krvi. Najčešće se radi o intravenskim ovisnicima koji upotrebljavaju zajednički pribor (igle i šprice) za ubrizgavanje droge. Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih derivata je danas u zemljama gdje se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme gotovo eliminirana.

Moguć je prijenos HIV-a i presađivanjem organa i umjetnom oplodnjom, no testiranjem davatelja organa i sperme taj rizik praktično više ne postoji. Ako zdravstveni radnici nepažljivo rukuju iglama pa se ubodu na iglu koja je prethodno rabljena u zaraženih bolesnika, može također doći do zaraze HIV-om.

Treći put prenošenja je u tijeku trudnoće, kada se sa zaražene majke infekcija prenosi na dijete. Smatra se da do prijenosa infekcije najčešće dolazi pri kraju trudnoće i u tijeku porođaja, no opisane su i infekcije preko majčinoga mlijeka, pojašnjavaTomislav Vurušić.

Dodaje kako je u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina pet žena zaraženih HIV-om rodilo zdravu djecu.

Testirajte se u nekom od deset centara u Hrvatskoj

Govoreći o oralnom seksu, nastavlja, zabilježeno je nekoliko prijenosa tim putem ali u minimalnoj mjeri i u vrlo ekstremnim uvjetima. Međutim, žene ipak mogu smanjiti šansu za oboljenje.

– Svakako se trebaju štiti i to zahtijevati od svojih partnera. Ne popuštati pritisku koji često zna biti na njih izvršen od strane partnera vezano uz upotrebu kondoma, kaže Vurušić.

Savjetuje nove partnere da prva tri mjeseca koriste kondom, zatim se testiraju te ako je sve u redu razmisle i o drugim mogućnostima zaštite. Ako to do sada niste znali, testirati se možete besplatno i anonimno u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, kao i u još devet centara diljem Hrvatske.

A ono što biste trebali već znati jest da se svaki spolni odnos bez kondoma, izvan trajne i vjerne veze, smatra rizičnim te da se više ne govori o rizičnim grupama već o osobama koje se rizično ponašaju. Zato, inzistirajte! Jer kondom glavu čuva.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Prvi grad za djecu, MiniPolis, rezultat je intenzivne suradnje s dječjim psiholozima i odgajateljima, a grad je potpuno siguran i prilagođen dječjem uzrastu.

Duh i tijelo

Perovići su užurbanost i buku grada zamijenili životom u prirodi i uživaju u svakom trenu. I znate što – voljeli bismo biti na njihovom...

Savjeti stručnjaka

Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti.

Zanimljivosti

Igračke imaju mnogo dublje značenje. Djeci daju sposobnost stvaranja posebnih emocija i odnosa kroz koje će graditi druge odnose u budućnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.