Hladne juhe odličan su izbor za toplije dane, ali i za one kada nemate vremena za nakuhavanje. Kada se govori o hladnoj juhi na pamet nam odmah padne andaluzijski specijalitet gazpacho. Iako je ova tradicionalna španjolska juha stara više od polovice tisućljeća, smatra se da su korijeni ove ali i ostalih hladnih juha potekli iz još toplijih, arapskih krajeva.
Bilo kako bilo za spravljanje ove okrijepe ne morate satima stajati uz štednjak, potrebna vam je samo blender i hladna i zdrava juha gotova je u trenu. Danas vam donosimo hladnu juhu od krastavaca i avokada. Zdravije od toga ne može! Avokado je bogat vitaminom E, a sadrži i oleinsku kiselinu koja sprječava nastanak raka dojke. Sastojci u avokadu štite zdravlje očiju i srca te pomažu u snižavanju kolesterola. Krastavac je poznati antioksidans i odličan borac protiv viška kilograma. Obje namirnice imaju anti-age efekt i djeluju protiv preuranjenih znakova starenja.
RECEPT – HLADNA JUHA S KRASTAVCIMA I AVOKADOM
Sastojci:
- 800 g svježih krastavaca narezanih na kolutiće
- 1 zreli avokado
- 1/2 crvenog luka srednje veličine
- 1 jalepeño papričica bez sjemenki
- 2 manja režnja češnjaka, naribana
- 8 listića mente
- sok od 2 limuna
- 2 dl grčkog jogurta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1.5 dl vode
- papar po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro ih sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte još vode ako je potrebno, ali juha ne smije biti rijetka već gušća. Juhu možete staviti u hladnjak na par sati, a prilikom posluživanja ukrasite je s nekoliko tankih kriški krastavca, paprom i par kapi maslinovog ulja.