Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Hoćemo li zaustaviti Zemlju?

”Dan kad se zemlja zaustavila” najnovija je filmska priča o kraju svijeta.

Film je remake verzije iz 1951.godine, no donosi dovoljno inovacija da bi današnjoj publici bio zanimljiv.

Kako naslov govori, radi se o armagedonskoj priči, koja se u originalu referira na hladni rat, a u remakeu je prilagođena suvremenim ekološkim problemima.

Redatelj, ovog naizgled megalomanskog filmskog projekta, je Scott Derrickson, a glavnu ulogu je dobio Keanu Reeves.

Poruka ispred hollywoodskog sjaja

Megalomanski je utoliko što je nazivom i marketingom takav, na specijalnim efektima se nije štedjelo, a i casting je odrađen isključivo zvjezdano.

Ipak, rezultat nije negativno megalomanski već je su sva sredstva utrošena isključivo u kvalitetu priče, bez pretjerivanja i tipičnog hollywoodskog ”sjaja radi sjaja”, te na kraju u sjećanju ostaje priča i poruka filma, a ne zaslijepljenost specijalnim efektima.Dakle, Keanu Reeves ovim filmom nastavlja svoj niz SF junaka. Ovdje je Klaatu – vanzemaljac koji u ljudskom liku dolazi ocijeniti jesu li ljudi zaslužili svoju planetu, s obzirom da je jedna od rijetkih u galaksiji koja ima sposobnost održavanja života.

"Klaatu barada nikto"

Prva koja ga dočekuje je prelijepa Jennifer Connelly, odnosno njen lik astrobiologinje Helen Benson. Ona se zatiče najbliža ogromnoj sferi/svemirskom brodu i prva pruža ruku vanzemaljcu i tako postaje ambasadorica ljudskog roda. Upravo zato se Klaat povezuje s njom i zajedno vrte priču do kraja.

Keanu Reeves posebno se pripremao za ovu ulogu jer je kao dijete jako volio taj film. Smatrao je da je originalni Klaatu humaniji od ljudi, pa je u ovoj verziji pokušao spojiti čovječnost, vanzemaljsku hladnoću, postepeno razumijevanje ljudske suštine i svega onog dobrog što se krije iza ljudske površnosti te nemara za svoje bližnje i planetu. Inzistirao je i na famoznoj rečenici iz prvog filma ”Klaatu barada nikto” koja u ključnom trenutku daje posebnu snagu zapletu.

Film je zabavno provedenih dva sata, a nakon projekcije vrtjeti će vam se po glavi neka pitanja. Na primjer, zašto čovječanstvo svjesno srlja u samoizazvanu propast, te bismo li bili sposobni preživjeti bez tehnologije, i što je to u nama istinski humano.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Video box 1

Prošlo je gotovo 18 godina otkad smo se zadnji put uključili u ovu simuliranu stvarnost koja je publiku i struku oduševila impresivnim vizualnim efektima,...

Horoskop

Svaki dan u mjesecu ima svoje karakteristike koje utječu na formiranje osobnosti – izbor profesije, ponašanje u društvu, na potajne želje i ambicije, na...

Divine Energy

Po doručku se dan poznaje pa je bitno osigurati kvalitetno gorivo za uspješan dan

Događanja

Slavimo Dan planeta Zemlje

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.