Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Holistički pristup zdravlju

Predstavljena knjiga „Ayurveda – nauk o životu“ Tomislava Petrušića.

Ova je knjiga je jedinstveno izdanje na našim prostorima, ne samo zbog svoje teme, nego i autorove kompetencije i pristupa materiji koju obrađuje. K tome, zagrebački ayurvedski liječnik Tomislav Petrušić, prvi je domaći autor, koji je napisao knjigu ove tematike na našem tržištu i to na temelju vlastitog iskustva i obrazovanja.

Dio školovanja proveo je na Šri Lanki gdje je bio prvi stranac koji je upisao državni fakultet ayurvedske medicine, te je jedan od samo dvojice stranaca u svijetu koji su dobili stupanj B.A.M.S (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery) i tako stekli zvanje doktora ayurvedske medicine.

Osim toga, završio je i školu klasične homeopatije. Danas prakticira ayurvedsku medicinu kao voditelj Ayurveda centra Somalata u Zagrebu i Ludbregu.

Holistički pristup čovjeku

– Cilj koji sam htio postići ovom knjigom je pružiti široj publici uvid u jedan prastari, holistički pristup čovjeku i njegovom zdravlju koji svatko od nas može primijeniti u svom svakodnevnom životu. Odnosno, ponuditi jedan drugačiji pogled na život i zdravlje, rekao je T. Petrušić.

To će, smatra on, svakog čitatelja potaknuti na preispitivanje i promišljanje o vlastitom načinu života, te kompletnoj brizi o zdravlju. Prikazujući ayurvedsku medicinu bez mistifikacije, Petrušić educira čitatelja i ovaj drevni nauk približava na izuzetno razumljiv i jednostavan način.

Iako je ayurvedski medicinski sustav nastao u drevnoj Indiji, njegove osnovne postavke i vrijednosti temelj su života svakog pojedinca, bez obzira na narodnost, rasu i vjeroispovijest.

Živjeti po ayurvedskim principima nije ništa drugo nego živjeti po prirodnim zakonitostima, u skladu sa sobom, okolinom i Svemirom, smatra autor knjige.

Zdravlje je u vlastitim rukama

Govoreći o tim principima u širem povijesnom kontekstu, ali i postavljajući konkretna pitanja te dajući mnoge praktične savjete, on u njoj nudi nove dimenzije pogleda na život, zdravlje, poremećaje i bolesti.

Na taj način knjiga otvara obzore pozitivnog učinka, djelovanja i mogućnost drugačijeg izbora. Ali nas uči i najvažnijemu: činjenici da je naše zdravlje u našim vlastitim rukama.

Zbog toga, ključna riječ ove knjige možda je baš svjesnost. Ona u čovjeku potiče odgovornost i brigu za samoga sebe, ali i za druge. Ona stvara svijest o uzročno posljedičnoj vezi i svepovezanosti koja se suptilno provlači kroz naše živote i kroz sve što postoji.

A baš takav pristup življenju najbolja je zaštita i prevencija bilo kojem poremećaju ili bolesti. On je rješenje ne samo zdravstvenog aspekta našeg života, već i života na svim razinama – rješenje i izlaz iz sveopće krize čovječanstva.

Knjiga koja košta 129 kuna izašla je u izdanju Profil Internationala.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.