O sastavu izvorne Nutelle se već mnogo raspravljalo i to ne samo o njenoj različitoj kvaliteti unutar zemalja Europe već i o nutritivnoj kvaliteti i sastavu. S obzirom na to da je ta čarobna staklenka nešto što ćemo napasti u potrazi za slatkim ili je jedan od glavnih sastojaka mnogobrojnih recepata za torte i kolače, nemojmo smetnuti s uma da na 100 g sadrži preko 50 % šećera.
Ako tome dodamo palmino ulje, sojin lecitin i industrijski proizvedenu aromu vanilije, dobijemo proizvod koji baš i nije na IT listi onih osviještenih o kvalitetnom izboru namirnica. Da ne govorimo o pandemiji inzulinske rezistencije koja dovodi do T2DM i ostalih čimbenika metaboličkog sindroma.
Zato sam vama sladokuscima koji se ne žele pretrpavati šećerom i nepotrebnim štetnim sastojcima pripremila prokušani recept za home made Nutellu koja je osim odličnog sastava i za prste polizati.
A potrebna su vam samo 4 sastojka :
- 500 g pečenih i oguljenih lješnjaka
- 2 velike žlice čistog 100% kakaa
- 3-4 žlice maslinova ulja
- žlica meda (za one koje paze na unos šećera par kapljica tekuće stevije)
Postupak:
- Lješnjake stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva pola sata (pripazite, ovisno je o pećnici)
- Kada se malo prohlade ogulite ih od vanjske opne
- Stavite lješnjake u procesor toliko dugo dok dođu do uljne konzistencije.
- Nakon toga dodajte kakao, maslinovo ulje i zaslađivač po želji i blendajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu
Ovaj namaz možete ubaciti u jutarnje šejkove izvor kvalitetnih masnoća (maslinovo ulje, lješnjaci), antioksidansa i željeza (kakao) te proteina (15 g na 100 g lješnjaka).
Također možete napraviti svoje Rafaelo kuglice kao i tortu i kolače s nugat kremom. Okus je fenomenalan.
Naravno, ako staklenka preživi do tada.
Tekst napisala Margareta Marković, magistra kineziologije fitnessa i sporta, certificirana za promjene životnih navika koji uključuju prehranu. Radi kao kondicijski trener za fitness i sport u Motus Melioru te je zadužena za promjene sastava tijela klijenata.