Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Home made Nutella – namaz od lješnjaka

Zato sam vama sladokuscima koji se ne žele pretrpavati šećerom i nepotrebnim štetnim sastojcima pripremila prokušani recept za home made Nutellu koja je osim odličnog sastava i za prste polizati.

O sastavu izvorne Nutelle se već mnogo raspravljalo i to ne samo o njenoj različitoj kvaliteti unutar zemalja Europe već i o nutritivnoj kvaliteti i sastavu. S obzirom na to da je ta čarobna staklenka nešto što ćemo napasti u potrazi za slatkim ili je jedan od glavnih sastojaka mnogobrojnih recepata za torte i kolače, nemojmo smetnuti s uma da na 100 g sadrži preko 50 % šećera.

Ako tome dodamo palmino ulje, sojin lecitin i industrijski proizvedenu aromu vanilije, dobijemo proizvod koji baš i nije na IT listi onih osviještenih o kvalitetnom izboru namirnica. Da ne govorimo o pandemiji inzulinske rezistencije koja dovodi do T2DM i ostalih čimbenika metaboličkog sindroma.

ljesnjaci

Zato sam vama sladokuscima koji se ne žele pretrpavati šećerom i nepotrebnim štetnim sastojcima pripremila prokušani recept za home made Nutellu koja je osim odličnog sastava i za prste polizati.

A potrebna su vam samo 4 sastojka :

  • 500 g pečenih i oguljenih lješnjaka
  • 2 velike žlice čistog 100% kakaa
  • 3-4 žlice maslinova ulja
  • žlica meda (za one koje paze na unos šećera par kapljica tekuće stevije)

20161119_115557

Postupak:

  • Lješnjake stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva pola sata (pripazite, ovisno je o pećnici)
  • Kada se malo prohlade ogulite ih od vanjske opne
  • Stavite lješnjake u procesor toliko dugo dok dođu do uljne konzistencije.
  • Nakon toga dodajte kakao, maslinovo ulje i zaslađivač po želji i blendajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu

Ovaj namaz možete ubaciti u jutarnje šejkove izvor kvalitetnih masnoća (maslinovo ulje, lješnjaci), antioksidansa i željeza (kakao) te proteina (15 g na 100 g lješnjaka).

Također možete napraviti svoje Rafaelo kuglice kao i tortu i kolače s nugat kremom. Okus je fenomenalan.

Naravno, ako staklenka preživi do tada.

Tekst napisala Margareta Marković, magistra kineziologije fitnessa i sporta, certificirana za promjene životnih navika koji uključuju prehranu. Radi kao kondicijski trener za fitness i sport u Motus Melioru te je zadužena za promjene sastava tijela klijenata.

Ne propustite

Gastronomija

Brownie podrijetlo vuče iz SAD-a, osmišljen je krajem 19. stoljeća, a svoju popularnost, koja traje do današnjeg dana, je stekao u prvom dijelu 20....

Budi fit

Bez obzira na to što je lakše "roditi" nego napraviti neke vježbe, to uopće ne znači da je trening isključivo i samo za žene.

Gastronomija

Jednostavan, brz i ukusan recept.

Gastronomija

Recept za mirisna jutra uz domaći kruh.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.