Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Hormon ljubavi

Oksitocin utječe na to koliko ste druželjubivi i dobri u krevetu.

Sve tajne ljubavi kriju se u hormonu imena oksitocin. On je kriv za naše ljubavne jade, ali i za seksualno umijeće i druželjubivost. Razina oksitocina u tijelu određuje i hoće li osoba biti više društvenjak ili samotnjak, a katkad odlučuje i o tome koliko smo lakovjerni i ovisni.

Provedeno je istraživanje na parovima koji su već duže vrijeme zajedno, skenirani su im mozgovi dok su gledali sliku svog partnera. Istraživanje je pokazalo kako aktivnost raste u dijelovima mozga u kojima se nalaze receptori za taj hormon.

Razina oksitocina povećava se za vrijeme seksualnog uzbuđenja ili dodira među partnerima. Zanimljivo je jedno istraživanje koje je pokazalo kako povećana razina oksitocina povećava povjerenje, smanjuje strah te olakšava povezivanje s drugom osobom. Kad se luči hormon ljubavi u tijelu, potiče se seksualni odnos ili možda samo zagrljaj s voljenom osobom. Znanstvenici su uvjerenja kako oksitocin može poboljšati ljubavne veze jer se onda ljudi bolje razumiju te su opušteniji.

Slijepi od ljubavi

Na početku ljubavi, tj. kad je vrijeme zaljubljenosti mozak pokazuje povećanu aktivnost u predjelu inače zaduženom za postizanje nagrade, osjećaja ushićenosti, čak i manije. Zbog toga nije netočno kada se kaže kako je ljubav slijepa, jer hormoni utječu na prosudbu. Dokazano je da su ispitanike koji su udisali oksitocin odjednom privlačili neznanci, a da ni sami nisu znali zašto.

– Kada nam hormon krene kroz krvotok, postoji velika vjerojatnost da će nam se osoba koju do tada nismo sreli prikazati u pozitivnom svjetlu, tvrdi Angeliki Theodoridou, profesorica psihologije sa sveučilišta u Bristolu. Angelika je i voditeljica istraživanja čiji je cilj otkriti potpuno djelovanje hormona ljubavi.

Osim na zaljubljenost, druželjubivost i povjerenje, hormon ljubavi utječe i na povezivanje majke i novorođenčeta. U trudnoći se povećava razina estrogena, koja potiče receptore u mozgu na prihvaćanje oksitocina. Za vrijeme porođaja oslobađa se oksitocin, a kada dođe do receptora u mozgu, kod majki stvara osjećaj ovisnosti o djetetu.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Rezultati istraživanja pružaju uvid u perspektive mladih žena generacije Z (13-20 godina), te nam pokazuju njihove prioritete i težnje i pružaju vrijedne zaključke koji...

Duh i tijelo

Sve ljudske emocije proizvod su kemijskih spojeva: neurotransmitera i hormona.

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Budi fit

Bitno je kretati se tijekom čitavog dana.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.