Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Hormonalna yoga – idealan izbor za žene

Vježbanje koje vraća osjećaj vitalnosti

Hormoni, ti mali svadljivci koje je gotovo pa nemoguće kontrolirati. Međutim, u zadnje vrijeme sve se češće susrećemo s alternativnim načinima rješavanja dotičnog problema, a tamo je svoje mjesto pronašla i hormonalna yoga, popularno nazvana HoYo. Kako bismo vam malo približili ovaj način vježbanja, koji vraća vaše tijelo u balans, razgovarali smo Renatom Reiner – instruktoricom HoYe-e.

Što je HoYo i tko je njezin začetnik?

Hormonalna yoga je vrsta terapije (izvorno „Yoga Terapia Hormonal para Menopauza“) koju je dugogodišnjim istraživanjem i proučavanjem različitih yoga stilova razvila početkom devedesetih godina Brazilka Dinah Rodrigues, diplomirani psiholog i filozof. Prije no što je obznanila svoju metodu, vršila je istraživanja na grupi žena, u suradnji s liječnicima. Rezultati su bili iznad svih očekivanja. Simptomi hormonalnog disbalansa su se kod većine žena smanjili, kod mnogih sasvim povukli, a neke žene uspjele su konačno ostvariti dugo željeno majčinstvo. Kao dugogodišnja, iskusna učiteljica yoge i Gi gonga, počela je podučavati i „hormonalnu yogu „ i kroz nekoliko godina postala je doslovce planetarno slavna sa svojom metodom.

Kako ona djeluje i kako se razlikuje od „klasične yoge“?

Metodički gledano, HoYo je kombinacija položaja iz klasične Hatha Yoge, određenih pranayama tehnika iz Kundalini Yoge-( Bastrika K.D. , vatrena pranayama, Bande i Mudre), te tibetanskih energetskih tehnika. Koncipirana je tako da kombinacijom tih tehnika snažno djelujemo na naše energetsko tijelo i preko njega na cjelokupni endokrini sistem, s naglaskom na jajnike, štitnjaču, hipofizu i nadbubrežne žlijezde.
HoYo nije novi stil yoge, HoYo je terapija koja se provodi ciljano, uz nadzor kvalificiranog učitelja. Djeluje poput lijeka i zato se prema njoj odnosimo s dužnom pažnjom. Kao svaki lijek treba ga znati dozirati i reagirati u slučaju da se simptomi pojačaju.

renata

Kome je namijenjena HoYo?

Preventivno se HoYo može početi vježbati nakon 35-godine kada počinje prirodno opadanje produkcije hormona u jajnicima, u tom slučaju dovoljno je vježbati jednom tjedno. No, terapija je prvenstveno namijenjene ženama s hormonalnim disbalansom, bez obzira na dob.

HoYo djeluje i nakon menopauze i vraća ženama osjećaj vitalnosti. Ne radi se tu samo o tjelesnom aspektu, već se radi prvenstveno o psihičkom aspektu. Upravo to razvijanje osjećaja da se ponovno ugodno osjećamo u vlastitom tijelu, da ga prihvatimo sa svim promjenama koje vrijeme nosi i da ne bježimo od godina zrelosti i mudrosti koju one nose sa sobom, već da ih prihvatimo i uživamo u njima.

Namijenjena je ženama s preuranjenom menopauzom, uslijed velikih fizičkih napora, što je često slučaj kod vrhunskih sportašica, ili uslijed dugotrajnog stresa.

Namijenjena je ženama koje ne žele koristiti nadomjesnu hormonalnu terapiju zbog njenih poznatih neugodnih popratnih pojava, ili ju žele prekinuti nakon dugogodišnjeg uzimanja, kao i ženama koje pate od PMS-a i bolnih menstruacija, ženama s neostvarenim majčinstvom, i naravno ženama u menopauzi.

Koje su psihičke, fizičke i energetske dobrobiti ove yoge?

HoYo je izrazito energetska i dinamična yoga, gdje sa snažnom tehnikom disanja (Bastrika K.D. , poznata kao kraljica pranayama) punimo svoje energetsko tijelo, aktiviramo energetske centre u tijelu i putem njih djelujemo na endokrini sistem i dovodimo ga u ravnotežu.

Na fizičkom nivou jačamo muskulaturu, radimo na snazi i fleksibilnosti s fokusom na kralježnici i leđnoj muskulaturi.

PR_she.hr

HoYo prvenstveno pomaže u suzbijanju stresa koji izrazito nepovoljno djeluje na hormonalni status. Pokazala se odličnom kod nesanice, a Dinah je posebnu pažnju posvetila baš antistresnom programu i vježbama opuštanja.

Postoje li ljudi koji ne bi smjeli vježbati HoYo?

Postoji puno situacija kada se HoYo ne prakticira:

U trudnoći, za vrijeme menstruacije( ili bez Bastrike K.D., samo uz lagano trbušno disanje), u slučaju preboljenog raka dojke koji je hormonalno uvjetovan, kod akutne endometrioze, u slučaju većih mioma u maternici, kod akutnih upala u području abdomena, kod snažne osteoporoze, kod akutnih ili teških srčanih oboljenja, kao ni nakon operacija srca. Uopće, nakon operacija svih vrsta treba pričekati do tri mjeseca i onda uz konzultacije sa svojim liječnikom odlučiti što dalje. U slučaju teških depresivnih oboljenja HoYo se ne primjenjuje. Kod visokog tlaka, poremećaja rada štitnjače, autoimunih bolesti treba isto tako konzultirati liječnika.

Voljela bih naglasiti da je HoYo najbolje koristiti u suradnji s liječnikom, to sigurno daje najbolje rezultate.

Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek premalo liječnika koji uviđaju dobrobiti yoge i žele je uključiti u svojusvakodnevnu praksu radi dobrobiti pacijenta. U Njemačkoj, gdje živim posljednjih deset godina, je sasvim druga situacija i to mi daje nadu da će se s vremenom i ovdje nešto promijeniti ako se svi skupa potrudimo u tom smjeru.

Koliki je period potreban za prve rezultate i koliko često je treba vježbati?

HoYo nije čaroban štapić, da bi se nešto promijenilo podrazumijeva se ustrajnost, disciplina, redovitost isvjesnost za vrijeme vježbanja. Te se kvalitete postepeno razvijaju ali važno je ne odustati, i onda je rezultat zagarantiran. Često se dogodi da su žene nestrpljive i odustanu nakon kratkog vremena jer se nije dogodilo čudo u petnaest dana. Ili se simptomi povuku, pa onda prestanu vježbati jer je sada opet sve u redu i onda se simptomi polako vrate. Onda dobivam mailove s pitanjima: „ I što da sada radim?“ Odgovor je jasan, opet sve ispočetka.
Optimalno vrijeme za postizanje rezultata je između dva do četiri mjeseca.

Vježbati je optimalno svaki drugi dan, ali to je jako individualno, ovisi o simptomima i o tome što želimo postići. Svatko je osoba za sebe i za svakog vrijede druga pravila. Zato je potrebno neko vrijeme da se ustanovi što kome odgovara i zato sam ja tu, dostupna i putem maila i ne telefon, ako ima bilo kakvih pitanja i nedoumica. Zna se dogoditi da se u početku simptomi pogoršaju, kao kod homeopatije, ali to je u redu. Onda treba usporiti i prilagoditi tehnike disanja i broj ponavljanja određenih vježbi. Ili jednostavno treba izostaviti neke vježbe.

Kada ste se počeli baviti HoYo i zašto?

Sa HoYo sam se prvi puta susrela 2006. godine u Münchenu, u yoga centru gdje sam vježbala yogu. Vidjela sam knjigu na polici i jako me zaintrigirao naslov, pa sam ju kupila, prolistala i neko vrijeme na nju potpuno zaboravila.
A onda sam u novinama naišla na intervju s Dinom Rodrigues i pomislila kako je to jedan jako interesantan pristup i pošto sam se godinama istovremeno bavila meditacijom,yogom i reikijem, učinilo mi se da HoYo na neki način objedinjuje slične tehnike u sebi i da je to jedan korak dalje u energetskom smislu. I krenula sam na edukaciju u Münchenu. A onda sam doznala da Dinah dolazi u Düsseldorf i da se treba čekati najmanje godinu do dvije dana da bi se došlo na njenu edukaciju. Nazvala sam da se prijavim, pa kad stignem. I, ne mogu ni danas vjerovati, bila sam primljena iz prve. Neke stvari su nam valjda suđene u životu. Nakon završetka edukacije predavala sam Hormonalnu Yogu u Yoga Yidva centru u Münchenu. 2002 nastavila sam edukaciju kod Dinah za Yogu za Diabetes u Beču, kao i program namijenjen muškarcima. Dinah je rođena1927, i u svojoj osamdesetosmoj godini i dalje putuje svijetom i predaje yogu. Definitivno je svojom prirodnošću, neiscrpnom energijom i vitalnošću, te karizmom koja ju krasi, uvelike doprinijela činjenici da su žene prihvatile tu metodu u cijelom svijetu.

Imate li moto koji Vas vodi u životu?

Da, ima jedna ljudska kvaliteta koja je najvrednije, za mene je to iskrenost, i ona je moja vodilja. Jednostavno ne znam drugačije živjeti, nego iskreno. I tu kvalitetu najviše cijenim i kod drugih ljudi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

SheRULES

Traženje posla je posao. I to nimalo lagan. Pogotovo ženama, i pogotovo ženama starijima od 55 godina.

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.