Hranom do prekrasne kože lica

Prehrana ima velik utjecaj na vanjsku ljepotu naše kože, a to se posebno odnosi na kožu lica. Vanjski izgled reflektira naše zdravlje, a nezdrave namirnice i neuravnotežena prehrana uzrokuju umoran izgled, suh i ugasli ten. Donosimo popis 10 najzdravijih namirnica za blistavu kožu lica.

1. Avokado

Avokado je bogat B kompleksom koji hrani kožu iznutra i izvana. Vitamin B3 (niacin) važan je za zdravlje kože, a njeguje iritiranu i oštećenu kožu i izvana.

2. Mango

Kralj voća, mango sadrži vitamin A, a nedostatak tog vitamina rezultira suhim i ugaslim tenom. Vitamin A djeluje kao antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju preuranjeno starenje.

3. Bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su borovnice, maline, kupine, brusnice, bogato je antioksidansima i fitokemikalijama koje štite stanice kože.

4. Rajčica

Likopen koji se nalazi u rajčici pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti kožu od UV zračenja. Više likopena i nutrijenata koji štite od sunca dobit ćete u umacima od rajčica.

5. Zeleno lisnato povrće

U špinatu, kelju, brokuli i drugom zelenom lisnatom povrću, ali i mrkvi nalazi se vitamin A koji čisti kožu od akni.

6. Bademi

Orašasti plodovi bogati su vitaminom E koji hidratizira suhu kožu i štiti je od oštećenja uzrokovanog UV zrakama i preuranjenog starenja.Omega-3 masne kiseline
koje se nalaze u bademima važne su za mladolik izgled kože.

7. Kravlji sir

Mliječni proizvodi bogati su kalcijem i selenom. Važan mineral, selen u kombinaciji s vitaminom E bori se protiv slobodnih radikala i djeluje kao jak antioksidans.

8. Zeleni čaj

Sastojak zelenog čaja, katehin štiti kožu od preuranjenog starenja, oštećenja uzrokovanog UV zračenjem i raka kože.

9. Krumpir

Naravno da masni prženi krumpirići nisu dobri za zdravlje kože, ali pečeni krumpir bogat je bakrom, mineralom koji s vitaminom C i cinkom proizvodi vlakna elastina koja su važna za strukturu kože.

Manjak bakra uzrokuje suhu i beživotnu kožu, a vitamin C pomaže u borbi protiv bora.

10. Laneno i maslinovo ulje

Omega-3 masne kiseline važne su za zdravlje kože, a za one koji ne vole ribu, odličan izvor su laneno i maslinovo ulje. Esencijalne masne kiseline blagotvorno djeluju na pore i kontroliraju sebum.