Hranom protiv tumora

Od tumora na mozgu sam se razbolio kad sam imao 31 godinu i tada sam bio mladi ambiciozni ravnatelj laboratorija na Sveučilištu u Pittsburgu.

Puno mi je pomogao konvencionalni način liječenja ali mi se ubrzo dogodio recidiv. Tada sam shvatio da moram poduzeti sve kako bi savladao ovo stanje. Među ostalim jako sam počeo paziti na ono što jedem i uočio sam kako nikako nisu dobri: suhomesnati proizvodi, zatim sve vrste crvenog mesa, sva pržena hrana, bijeli šećer, bijelo brašno, suncokretovo, sojino ulje …

Izdvojio bih tri čimbenika koji po meni imaju snažan utjecaj i lako ih je promijeniti:

1. prekomjeran unos rafiniranog šećera i bijelog brašna koji potiču upalu i razvoj stanica preko inzulina i IGF-a (inzulinu sličnog čimbenika rasta);

2. prekomjeran unos omega 6 masnih kiselina margarinom, biljnim uljima, uključujući transmasti, te životinjskim mastima – meso, mliječni proizvodi, jaja – koji je posljedica stočarskih metoda narušenih još od Drugog svjetskog rata;

3. izloženost kontaminatima koji su ušli u okoliš 1940. i akumuliraju se u životinjskim mastima.

Antikancerogena prehrana 

Antikancerogena prehrana većinom se treba sastojati od povrća, prije svega mahunarki s repičinim ili lanenim uljem ili organskim maslacem, češnjakom, začinskim biljem i začinima.

Poželjno je piti zeleni čaj koji obiluje polifenolima, uključujući katehine koji sprječavaju nastajanje novih krvnih žila nužnih za razvoj raka i širenje metastaza.

U laboratorijskim istraživanjima posebno se učinkovitom pokazala kurkuma, začin koji je jedan od sastojaka žutog curryja. Naime, dodatno je poticala djelovanje kemoterapije i smanjivala razvoj tumora.

Moja je preporuka da pomiješate četvrtinu žličice kurkume sa pola žličice maslinovog ulja i velikim prstohvatom crnog papra. Dodajte je povrću, juhama i preljevima za salate.

Osim kurkume, jako je dobar đumbir kojeg naribanog dodajte miješanom povrću kuhanom u woku ili tavi za prženje.

Kupusnjače poput brokule i cvjetače sprječavaju da se pretkancerogene stanice razviju u zloćudne tumore.

Ali nemojte ih kuhati, nego ih poklopite i kratko parite ili pržite uz brzo miješanje u woku na malo maslinovog ulja.

Od ostalih prirodnih „lijekova“ izdvajam češnjak, luk, poriluk, ljutiku i vlasac, a dobri pomagači u borbi protiv raka su povrće i voće bogate karotenoidima poput mrkve, jama, buče, rajčice, marelice, cikle i sve voće i povrće žarkih boja.

Nezamjenjiva soja, gljive i bobičasto voće

Soja je isto nezamjenjiva jer izoflavoni iz nje blokiraju spolne hormone da stimuliraju kancerozne stanice. Zato je moja topla preporuka da klasične mliječne proizvode koje jedete za doručak zamijenite sojinim mlijekom ili sojinim jogurtom.

Ne zaboravite niti gljive shiitake, maitake, šampinjone i druge jer stimuliraju reprodukciju i aktivnost imunoloških stanica. Kao niti začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, origana, bosiljka, metvice, ali i alge: nori, kombu, wakame, arame i dulse.

Upalu smanjuju dugolančane omega 3 masne kiseline kojih ima u masnoj ribi. Za stabiliziranje imunološkog sustava važni su probiotici.

Od voća savjetujem bobičasto poput jagoda, malina, borovnica, kupina i brusnica, a od citrusa: naranče, mandarine, limun i grejpfrut jer sadrže protuupalne flavonoide.

Od ostalog je dobro rabiti šipkov sok, crno vino, te crnu čokoladu koja pruža veće zadovoljstvo od slatkiša i deserta. Zato umjesto deserta na kraju obroka pojedite nekoliko kockica crne čokolade s više od 70 posto kakaa i popijte zeleni čaj.

Ovo je samo dio životne priče dr Servana koji je nakon 17 godina ustrajne borbe i remisije na kraju ipak uspio pobijediti- rak. Sve ostalo detaljno je opisao u knjizi "Protiv raka- nov način života", vodiču za sve koji žele preživjeti rak ili se od njega zaštiti aktivirajući prirodne sposobnosti tijela za izliječenje.