Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Hrvati sedmi u Europi po nježnosti

Svaki drugi Hrvat zbog stresa i obaveza nema vremena za nježnost.

Svaki drugi građanin Hrvatske ne pruža onoliko nježnosti i pažnje svojim najbližima koliko bi želio. Glavni razlozi za to su nedostatak vremena i stres kojemu su svakodnevno izloženi – pokazalo je istraživanje koje je proveo brend Milka u 18 zemalja Europe.

S 45 % nježnih, stanovnici Hrvatske dijele sedmo mjesto s građanima Rusije. Na vrhu ljestvice nalaze se građani Mađarske sa 58 % nježnih, a slijede ih stanovnici Turske i Portugala. Iznenađujuće, ali ovo istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske nježniji i od stanovnika Italije koji su na osmom i Francuske koji se nalaze na 15. mjestu. Najmanje nježni Europljani su stanovnici Češke, gdje ima samo 28 % nježnih.

Osim što su prezauzeti i pod stresom, ispitanici u Hrvatskoj strahuju da im pažnja i nježnost neće biti uzvraćeni.

Zanimljivo je da su ovaj razlog najčešće navodili mlađi ispitanici i da, što su ispitanici bili stariji, to je i stres postajao sve dominantniji među razlozima koji su anketirane sprječavali u pokazivanju nježnosti prema bliskim osobama. Tako je, među onima koji imaju između 18 i 24 godine, stres tek na drugom mjestu, dok među anketiranima koji imaju između 35 i 44 godine, stres uvjerljivo zauzima prvo mjesto s trećinom ukupnih odgovora.Da bismo uspjeli izgraditi i održati kvalitetne odnose s nama bliskim ljudima, koji su osnova za sreću i zadovoljstvo, neophodno je uvijek iskreno i otvoreno komunicirati. Međutim, više od polovice ispitanika u istraživanju nema uvijek vremena s bliskim ljudima komunicirati otvoreno i s puno pažnje. Tek kada se javi neki problem oni nastoje svoje vrijeme posvetiti njihovom rješavanju.

U svakodnevici ispunjenoj neprekidnom utrkom s vremenom, nedostatak vremena i prezauzetost dnevnim obavezama predstavljaju prepreku za petinu ispitanih muškaraca i žena da prema svojim bližnjima budu nježniji nego što već jesu. Želeći ostvariti sve svoje profesionalne i privatne ambicije, ne smijemo zaboraviti prema voljenima biti pažljivi, jer će nam to uistinu pomoći da do svojih ciljeva stignemo brže i s velikim osmijehom na licu. Zanimljivo je da podjednakom broju muškaraca i žena (10 %) nije ugodno baš uvijek pokazivati nježnost.

Nježnost prema kolegama i susjedima

Dvije trećine ispitanika kratke i povremene trenutke slobodnog vremena koje uspije izdvojiti od mnogobrojnih obveza poklanja obitelji i prijateljima, a za samo 26 % ispitanika u anketi to je vrlo važan dio svakodnevnog života. Također, samo trećina ispitanika svakodnevno se trudi biti pažljivo prema kolegama i susjedima, a čak 63 % nježnost pokazuje samo kada su dobro raspoloženi.

Zanimljiv je i podatak da što su ispitanici stariji, to ih strah da im nježnost neće biti uzvraćena, sve manje sputava u poklanjanju pažnje bližnjima. Žene u dobi od 35 do 44 godine čak dvostruko manje brinu o tome od dvadesetogodišnjakinja, dok je kod muškaraca ta statistika još očiglednija i postotak je manji čak više od tri puta. Kao ostale razloge što prema voljenima, prijateljima, kolegama i obitelji nisu u svakoj situaciji pažljivi koliko bi željeli, anketirani prije svega navode to što se od njih ne očekuje da budu nježni i što nije uvijek prikladno to izražavati.Suprotno općeprihvaćenom mišljenju da je ženski spol nježniji, najnovija Milkina anketa pokazuje da 4 % više muškaraca starijih od 35 godina smatra da ne može biti nježniji nego što već jesu. Dajući sve od sebe i trudeći se da se svojim bližnjima posvete maksimalno što mogu, muškarci između 17 i 65 godina u ovom su istraživanju pokazali da i oni imaju svoju nježniju stranu i da u svakom slučaju mogu biti pažljivi prema svojim voljenima.

Ipak, zar ne bi bilo lijepo da bar ponekad zaboravimo na posao i druge obveze i pozovemo dijete koje smo zaključali duboko u sebi da nas podsjeti na osnovne životne radosti? Nježnost nam je na dohvat ruke. Usudimo se osloboditi stege i konačno primimo i pokažimo nježnost!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Nije neuobičajeno da ljudi cijeli život čekaju da počnu živjeti.

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Život u dvoje

Preljubnike ne stvara nesretna veza nego - prilika.

Život u dvoje

Znate one " bijele laži" izgovorene kako se partner ne bi razočarao ili da mu se udovolji?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.