Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

I mozgu je potreban detoks!

Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti.

Kada je riječ o čišćenju organizma, obično mislimo na jetru i debelo crijevo, no rijetko kada govorimo o mozgu, koji je isto tako izložen toksinima i teškim metalima. Vaš mozak svaki dan naporno radi. Dok se ostatak tijela čisti od toksina zahvaljujući radu limfnog sustava, mozak ima vlastiti sustav pročišćavanja – glimfatski sustav.

Imate li i vi sami simptome poput stalnog umora, moždane izmaglice, slabog pamćenja, tjeskobe ili depresije, vašem je mozgu, odnosno glimfatskom sustavu, hitno potreban detoks.

Da bi vaš mozak vratio optimalno zdravlje i funkcije, trebali biste uvesti trajne zdrave navike, osobito vezano uz san, prehranu i kretanje.

Evo kako dodatno pokrenuti detoks mozga.

1. Priuštite si dovoljno sati sna

Patite li od nesanice, vaš se mozak ne može adekvatno očistiti od toksina. Najbolje što možete učiniti jest da idete na vrijeme spavati i da odspavate barem 7 ili 8 sati.

Za detoks je najvažniji duboki san, odnosno ne-REM faza sna (bez snova).

Dok spavate, cerebrospinalna tekućina ulazi u vaš mozak, a zatim uklanja iz njega otpadne tvari i toksine. Moždane stanice se pritom smanje, a prostor između njih se poveća za 60 posto te tada se odvija proces uklanjanja opasnih nakupina beta-amiloida i drugih toksina.

Studije su pokazale da glimfatski sustav najbolje funkcionira u jednom položaju – dok spavamo na boku.

Nesanica pridonosi nakupljanju beta-amiloida i toksina te uvelike povećava rizik od neurodegenerativnih i drugih mentalnih oboljenja.

2. Budite tjelesno aktivni na svježem zraku

Odličan poticaj radu glimfatskog sustava možete dati i svakodnevnim kretanjem na svježem zraku te redovitom tjelovježbom. To također poboljšava plastičnost mozga, što utječe na sposobnosti pamćenja i učenja. Boravite u prirodi, u zelenom okruženju, to jako povoljno utječe na zdravlje mozga.

Također, kretanje i vježbanje poboljšat će i kvalitetu vašeg sna, a smanjit će se i razine stresa koji se negativno odražava na rad mozga.

3. Prakticirajte jogijsko duboko disanje

Tijekom vježbanja i dubljeg disanja cerebrospinalna tekućina snažnije cirkulira kroz kralježnicu i mozak te potiče čišćenje mozga i glimfatsku drenažu. Istraživanja su pokazala da duboko disanje kroz nos potiče cirkulaciju cerebrospinalne tekućine.

To se osobito odnosi na udisaje. Stoga, dišite duboko i polako te prakticirajte pranayamu, tehnike disanja iz joge.

Osim što poboljšava cirkulaciju, disanje kroz nos ujedno pridonosi stvaranju umirujućih, meditativnih alfa-valova u mozgu te poboljšava kognitivne funkcije.

4. Konzumirajte protuupalnu hranu

Zdravlje probavnog sustava u izravnoj je vezi s našim mentalnim zdravljem. Hrana koja u crijevima stvara upale negativno utječe i na mozak.

Hrana poput pržene i prerađene stvara toksine koji mogu rezultirati depresijom i tjeskobom. Za optimalan rad i zdravlje mozga, konzumirajte organsku ili domaću hranu koja nije zasićena pesticidima i drugim toksinima.

Birajte protuupalne namirnice bogate biljnim proteinima, antioksidansima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Također, za detoks mozga jedite hranu bogatu vitaminom C, bakrom i manganom (bobičasto voće, citrusi, spirulina, zeleno lisnato povrće, gljive)

Jelovnik obogatite:

  • kruciferolima i tamnozelenim lisnatim povrćem
  • mahunarkama
  • korjenastim povrćem, poput mrkve i cikle
  • protuupalnim začinima: kurkuma, đumbir, cimet, ružmarin, češnjak
  • probioticima: kefir, kiseli kupus, domaći jogurt, kimchi
  • zdravim masnoćama: sjemenke, orašasto voće, ulje avokada, kokosovo ulje

5. Povremeno postite

Za zdravlje mozga i cijelog organizma jako je važno da uvedete i povremeni post. To znači da u određene dane nećete jesti uopće ili ćete preskočiti jedan obrok (najbolje večeru).

Post vrlo povoljno utječe na mozak tako što smanjuje upale i oksidativni stres. Usto, djeluje i na određene štetne proteine koji su uključeni u preuranjeno starenje mozga. Želite li svom mozgu dati dodatni poticaj, s vremena na vrijeme možete uzimati i suplemente poput resveratrola, acetil L-karnitina, ginko bilobe ili kreatina.

Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti. Primijetit ćete da odjednom imate više energije, da ste snažniji i bolje raspoloženi.

 

Izvor alternativa-za-vas.com

Više

Zdravstveni karton

Saznajte koje su namirnice najbolje za proljetno čišćenje organizma.

Duh i tijelo

U nastavku donosimo detox savjete, preporuke i recepte bio&bio tima.

Duh i tijelo

Umor je zapravo zaštitni mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti, ali ujedno i signal da treba nešto promijeniti.

Moj dom

Štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.