Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

I svakodnevna hrana može biti ljekovita

Namirnice koje pridonose poboljšanju zdravlja.

Koliko zapravo znamo o hrani koju jedemo? I najuobičajenije namirnice, jedemo li ih redovito, pridonose poboljšanju zdravlja. Navest ćemo nekoliko primjera.

Cikla

Izuzetno bogat izvor vitamina B. Cikla pomaže i smanjenju razine nekih aminokiselina koje, ima li ih previše, mogu oštetiti arterije i povisiti kolesterol. Smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se jesti kuhanu ciklu, ukiseljena gubi velik dio korisnih sastojaka.

Kupus

Zbog antibakterijskih osobina stari je lijek protiv infekcija i kožnih bolesti. I znanost mu priznaje ljekovita svojstva: izolirani su sastojci poput indola, koji pomaže u liječenju raka dojke i prostate.Kupus je najzdraviji sirov ili ukiseljen, a i njegov je sok djelotvoran.

Čili

Sadrži spoj capsaicin koji opušta živce i ublažava bol. Čili sprečava stvaranje čira jer capsaicin ubrzava protok krvi i time štiti želudac. Blagi čili može se jesti u salati, a ljute se vrste moraju kuhati.Ananas

Ima velik broj ljekovitih spojeva, pa su ga još Indijanci koristili za brže zacjeljivanje rana. Smatra se da je za to zaslužan enzim bromelain. U ananasu su i kiseline koje sprečavaju nastanak raka želuca. Što je ananas svježiji, ima više bromelaina. Kuhani ili konzervirani nema ljekovita svojstva.

Bobičasto voće

Brusnice smanjuju simptome cistitisa, a borovnica je korisna u liječenju proširenih vena, ateroskleroze i degeneracije mrežnice.

Bademi, lješnjaci i orasi

Sadrže velike količine selena, jakog antioksidansa koji snižava rizik nastanka nekih vrsta raka i srčanih bolesti.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Zanimljivo je da kad sam bila mlađa nisam to nikad radila. Nikad se nisam stizala baviti analizama

Drama Queen

Fascinantno mi je to kako je u našem društvu postalo nemoguće dati konstruktivnu kritiku.

Darivanje

Godini koja se bliži kraju treba nazdraviti, kao i svemu lijepome što nas čeka u nadolazećim mjesecima. Krenite već danas, uz napitak koji dijelite...

Savjeti stručnjaka

Iako su neke kombinacije hrane i pića uobičajene, nutricionisti upozoravaju da treba pripaziti na to koje od tih kombinacija nikako ne treba konzumirati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.