Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

I svakodnevna hrana može biti ljekovita

Namirnice koje pridonose poboljšanju zdravlja.

Koliko zapravo znamo o hrani koju jedemo? I najuobičajenije namirnice, jedemo li ih redovito, pridonose poboljšanju zdravlja. Navest ćemo nekoliko primjera.

Cikla

Izuzetno bogat izvor vitamina B. Cikla pomaže i smanjenju razine nekih aminokiselina koje, ima li ih previše, mogu oštetiti arterije i povisiti kolesterol. Smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se jesti kuhanu ciklu, ukiseljena gubi velik dio korisnih sastojaka.

Kupus

Zbog antibakterijskih osobina stari je lijek protiv infekcija i kožnih bolesti. I znanost mu priznaje ljekovita svojstva: izolirani su sastojci poput indola, koji pomaže u liječenju raka dojke i prostate.Kupus je najzdraviji sirov ili ukiseljen, a i njegov je sok djelotvoran.

Čili

Sadrži spoj capsaicin koji opušta živce i ublažava bol. Čili sprečava stvaranje čira jer capsaicin ubrzava protok krvi i time štiti želudac. Blagi čili može se jesti u salati, a ljute se vrste moraju kuhati.Ananas

Ima velik broj ljekovitih spojeva, pa su ga još Indijanci koristili za brže zacjeljivanje rana. Smatra se da je za to zaslužan enzim bromelain. U ananasu su i kiseline koje sprečavaju nastanak raka želuca. Što je ananas svježiji, ima više bromelaina. Kuhani ili konzervirani nema ljekovita svojstva.

Bobičasto voće

Brusnice smanjuju simptome cistitisa, a borovnica je korisna u liječenju proširenih vena, ateroskleroze i degeneracije mrežnice.

Bademi, lješnjaci i orasi

Sadrže velike količine selena, jakog antioksidansa koji snižava rizik nastanka nekih vrsta raka i srčanih bolesti.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Psihoterapija i psihološko savjetovanje obavljaju stručnjaci iz različitih područja pa tako imamo liječnike, psihologe, bračne i obiteljske terapeute, ovlaštene kliničke socijalne radnike, psihijatrijske sestre i psihijatre

Duh i tijelo

Cedevita je uz novi okus Pink Grejp u ružičastom mjesecu pokrenula kampanju „Budi TU. Budi CE.“, koja je nastala u suradnji s krovnim regionalnim...

Dobar posao

Povodom Svjetskog dana hrane razgovarali smo s Davidom Pejićem, direktorom Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, koji je krajem rujna proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom...

Beauty report

Makadamijin orah je najskuplji orašasti plod, a naziva se i kraljevskim zbog svih blagodati koje ima na zdravlje, u prehrani i u kozmetici.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.