Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

I svakodnevna hrana može biti ljekovita

Namirnice koje pridonose poboljšanju zdravlja.

Koliko zapravo znamo o hrani koju jedemo? I najuobičajenije namirnice, jedemo li ih redovito, pridonose poboljšanju zdravlja. Navest ćemo nekoliko primjera.

Cikla

Izuzetno bogat izvor vitamina B. Cikla pomaže i smanjenju razine nekih aminokiselina koje, ima li ih previše, mogu oštetiti arterije i povisiti kolesterol. Smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se jesti kuhanu ciklu, ukiseljena gubi velik dio korisnih sastojaka.

Kupus

Zbog antibakterijskih osobina stari je lijek protiv infekcija i kožnih bolesti. I znanost mu priznaje ljekovita svojstva: izolirani su sastojci poput indola, koji pomaže u liječenju raka dojke i prostate.Kupus je najzdraviji sirov ili ukiseljen, a i njegov je sok djelotvoran.

Čili

Sadrži spoj capsaicin koji opušta živce i ublažava bol. Čili sprečava stvaranje čira jer capsaicin ubrzava protok krvi i time štiti želudac. Blagi čili može se jesti u salati, a ljute se vrste moraju kuhati.Ananas

Ima velik broj ljekovitih spojeva, pa su ga još Indijanci koristili za brže zacjeljivanje rana. Smatra se da je za to zaslužan enzim bromelain. U ananasu su i kiseline koje sprečavaju nastanak raka želuca. Što je ananas svježiji, ima više bromelaina. Kuhani ili konzervirani nema ljekovita svojstva.

Bobičasto voće

Brusnice smanjuju simptome cistitisa, a borovnica je korisna u liječenju proširenih vena, ateroskleroze i degeneracije mrežnice.

Bademi, lješnjaci i orasi

Sadrže velike količine selena, jakog antioksidansa koji snižava rizik nastanka nekih vrsta raka i srčanih bolesti.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.