I svakodnevna hrana može biti ljekovita

Koliko zapravo znamo o hrani koju jedemo? I najuobičajenije namirnice, jedemo li ih redovito, pridonose poboljšanju zdravlja. Navest ćemo nekoliko primjera.

Cikla

Izuzetno bogat izvor vitamina B. Cikla pomaže i smanjenju razine nekih aminokiselina koje, ima li ih previše, mogu oštetiti arterije i povisiti kolesterol. Smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se jesti kuhanu ciklu, ukiseljena gubi velik dio korisnih sastojaka.

Kupus

Zbog antibakterijskih osobina stari je lijek protiv infekcija i kožnih bolesti. I znanost mu priznaje ljekovita svojstva: izolirani su sastojci poput indola, koji pomaže u liječenju raka dojke i prostate.

Kupus je najzdraviji sirov ili ukiseljen, a i njegov je sok djelotvoran.

Čili

Sadrži spoj capsaicin koji opušta živce i ublažava bol. Čili sprečava stvaranje čira jer capsaicin ubrzava protok krvi i time štiti želudac. Blagi čili može se jesti u salati, a ljute se vrste moraju kuhati.

Ananas

Ima velik broj ljekovitih spojeva, pa su ga još Indijanci koristili za brže zacjeljivanje rana. Smatra se da je za to zaslužan enzim bromelain. U ananasu su i kiseline koje sprečavaju nastanak raka želuca. Što je ananas svježiji, ima više bromelaina. Kuhani ili konzervirani nema ljekovita svojstva.

Bobičasto voće

Brusnice smanjuju simptome cistitisa, a borovnica je korisna u liječenju proširenih vena, ateroskleroze i degeneracije mrežnice.

Bademi, lješnjaci i orasi

Sadrže velike količine selena, jakog antioksidansa koji snižava rizik nastanka nekih vrsta raka i srčanih bolesti.

Ordinacija.hr