Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Vaše priče

I u braku želim nositi svoje prezime

Kad sam se udala, dodala sam svome i njegovo prezime.

Pa, zauvijek sam dijete svojih roditelja s prezimenom koje nosim cijeli život. Zašto ga ne bi imala i dalje? Imam obiteljski identitet, a ipak sam i njega obradovala i dodala uz crticu i njegovo prezime.

Uzimanje partnerovog prezimena je automatizam, nešto što se podrazumijeva. Od trenutka kada djevojka postane udana žena, a mladić oženjen muškarac, mijenja se uloga u društvu i očekivanja od strane drugih. Ta promjena simbolizirana je preuzimanjem novog imena, a prema tradiciji u većini zapadnih zemalja djevojka preuzima prezime supruga.

Bračna terapeutkinja Melita Stipančić objašnjava kako ulazak u brak nosi promjenu na razini identiteta. Promjenom prezimena simbolički se čvršće povezujemo sa suprugom i njegovim obiteljskim korijenima.

Stipančić ističe kako u današnje vrijeme ipak mnoge žene ostaju pri svojem djevojačkom prezimenu, a većina se odlučuje za spajanje svog i prezimena supruga.

Preuzimanjem prezimena supruga, žena zadovoljava potrebu za sigurnošću, prpadnošću i ljubavlju, a s druge strane, ”žrtvuje” dio svoje autonomnosti.

Razgovarajte o budućem prezimenu

Riječ je o vrlo diskutabilnoj temi. Zašto patrijarhat, a ne matrijarhat? Zašto bi udajom i promjenom prezimena trebala ugroziti svoju reputaciju, profesionalnost ili karijeru? Patrijarhalna sredina i svojevrsno žensko pokoravanje normama, društvenim okvirima i tradiciji polako se mijenja.

Važno je da svaka žena osjeti što želi i odluči sama za sebe. Konzultacije sa suprugom dobrodošle su, ali je važno da odluka bude ispravna i prihvatljiva za oboje. Podsjećamo, da Obiteljski zakon govori o sporazumijevanju nevjeste i ženika prilikom sklapanja braka.

Zakon nudi mogućnosti, da svatko zadrži svoje prezime, da kao zajedničko prezime uzmu prezime jednog od njih, da kao zajedničko uzmu oba prezimena, da svaki od njih uz svoje prezime uzme i prezime bračnog druga i odluči koje će upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Drama Queen

Nagledala sam se svakakvih veza, naslušala sam se svakakvih priča, promatrala lijepe, ružne i najljepše trenutke i jednostavno naučila da uvijek, na kraju priče,...

Drama Queen

Jednom davno bila sam romantična. Jednom davno možda sam i vjerovala u ono „da kraja života“.

Suncokreti na oblacima

Često se kraj odnosi na rastanke, odvajanja, razvode, prestanke prijateljstva. Međutim, ne mora kraj nečeg doslovno značiti baš kraj – kraj.

Seks i osjećaji

Prevara u ljubavnom odnosu jedna je od težih izdaja i treba vremena da čovjek nakon ovakvog neugodnog iskustva povrati povjerenje u ljude.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.