Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Hrvatski arhivski informacijski sustav ARHiNET nagrađen je na natječaju Europske komisije za najbolja europska rješenja iz područja elektroničke uprave Eurepean eGovernment Awards 2009 priznanjem Good Practice Label i uvršten je u katalog zapaženih projekata ePractice.eu, izvijestio je Hrvatski državni arhiv. <br />

Hrvatska

Informacijski sustav ARHiNET nagrađen priznanjem Good Practice Label

Hrvatski arhivski informacijski sustav ARHiNET nagrađen je na natječaju Europske komisije za najbolja europska rješenja iz područja elektroničke uprave Eurepean eGovernment Awards 2009 priznanjem Good Practice Label i uvršten je u katalog zapaženih projekata ePractice.eu, izvijestio je Hrvatski državni arhiv.

 ARHiNET je mrežni informacijski sustav za opis, obradu i upravljanje arhivskim gradivom. Namijenjen je arhivima i drugim imateljima arhivskog gradiva (muzeji, knjižnice i dr.) te ustanovama, upravnim tijelima i poduzećima koja stvaraju arhivsko gradivo.

Posebno priznanje ARHiNET-u dodijeljeno je za inovativnost na području upravljanja dokumentacijom, posebno na unaprjeđenju administrativne učinkovitosti i upravljanja, stoji u obrazloženju.

Iz Hrvatskog državnog arhiva navode kako ovo priznanje, kao i dosadašnje rezultate u razvoju i implementaciji ARHiNET programskog rješenja, smatraju zajedničkim postignućem arhivske službe i svih ustanova u Hrvatskoj koje su prepoznale njegove prednosti i aktivno se uključile u ARHiNET. "Svi korisnici sustava na taj način sudjeluju u uspostavi cjelovitog nacionalnog integriranog sustava vođenja evidencija u arhivskom gradivu, a u cilju standardiziranja i podizanja kvalitete usluga nacionalne arhivske službe te transparentnog rada državnih i javnih službi", navodi se u priopćenju.

Europska komisija objavila je 24. kolovoza popis projekata nagrađenih na natječaju za najbolja europska rješenja iz područja elektroničke uprave European eGovernment Awards 2009. Među 260 projekata pristiglih iz tridesetak europskih država arhivski informacijski sustav ARHiNET svojom je inovativnošću među prvima iz Hrvatske zaslužio priznanje Good Practice Label i uvršten je u katalog zapaženih projekata ePractice.eu.

ARHiNET obuhvaća sve funkcije arhiva: čuvanje, zaštitu, obradu i korištenje arhivskoga gradiva. Integracijom podataka i usluga arhiva korisnicima su na jednome mjestu dostupni svi podaci o evidentiranome gradivu i njegovim imateljima i stvarateljima. Uvođenje jedinstvenog nacionalnog arhivskog informacijsko-evidencijskog sustava kod svih imatelja i stvaratelja arhivskoga gradiva omogućuje integriranje i razmjenu podataka među ustanovama koje čuvaju arhivsko gradivo, a istodobno osigurava njegovu zaštitu i informacijsku cjelovitost.

Registar arhivskih fondova i zbirki Republike Hrvatske, središnja nacionalna evidencija arhivskoga gradiva, sastavni je dio sustava i omogućuje on-line pristup podacima o arhivskim zapisima koji se čuvaju u državnim i drugim arhivima te kod drugih imatelja arhivskog gradiva

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.