Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Isplati se investirati u nekretnine

Financijska kriza je promijenila sva tržišta pa tako i ono s nekretninama.

Paradoksalno, ali da nema situacije s otežanim dobivanjem kredita banaka, moglo bi se reći da je kriza imala pozitivan utjecaj na tržište nekretnina u Hrvatskoj. Cijene su u laganom padu i do sredine iduće godine bi se mogle približiti uvjetno rečeno realnim vrijednostima.

Trenutno na tržištu postoji relativno veliki broj nekretnina koje se prodaju duže vrijeme, jer ponuđene cijene više nisu prihvatljive. Stoga i potražnja više nije veća nego ponuda kao što je bio slučaj prije dvije ili tri godine. Ukupni pad cijena u odnosu na sadašnje stanje mogao bi iznositi do približno 10 posto što će biti uvjetovano potražnjom i mogućnošću kupaca da dobiju kredite banke.

Do sada su se ciklusi dinamike prodaje i definiranja cijena uvijek ponavljali po istom uzorku. Od sredine siječnja do početka kolovoza je najbolje vrijeme za prodaju nekretnine i u tom periodu tržište je vrlo dinamično. Od početka kolovoza do sredine rujna dolazi do usporavanja. Sredinom rujna tržište se ponovo budi i ciklus traje do prve polovice prosinca. Stagnacija traje od predbožičnih dana pa do sredine siječnja.

Traži se kvaliteta

Cijene su se počele diferencirati i u odnosu novogradnja – rabljeni stanovi. Nelogičnost našega tržišta je bila u tome što su se cijene novih ili novijih stanova vrlo malo (ili nikako) razlikovale od rabljenih stanova, odnosno starogradnje. Kada bi se u nekom dijelu grada pojavile novogradnje, došlo bi do domino efekta, jer bi svi prodavatelji u blizini, bez obzira na starost nekretnine, povećavali cijene i približavali ih cijenama novogradnje.

Određeni dijelovi Zagreba, ali i drugih većih hrvatskih gradova  drže svoju vrijednost i u smislu dugoročnog ulaganja tu se ne može pogriješiti, jer su kvalitetne nekretnine na atraktivnim lokacijama uvijek tražene. Nekretnina čija je cijena prihvatljiva kupcima i realna s obzirom na stanje, prodaje se bez obzira na prodajne cikluse i tržišna previranja. Podrazumjeva se da je vlasništvo nekretnine uredno.

Ni stranci ne žele visoke cijene

Početkom slijedeće godine strani državljani dobivaju pravo kupovanja nekretnina bez ograničenja što će na hrvatsko odnosno zagrebačko tržište unijeti dinamiku. To nikako ne znači da će stranci kupovati nekretnine po nerealnim cijenama. Ne treba zaboraviti da će ulazak Hrvatske u EU donijeti promjene na tržištu nekretnina u smislu određenog povećanja cijenja i povećane potražnje.

Trenutak za kupnju nekretnine je vjerojatno bolji no ikada. Dugoročno gledano, radi se o sigurnoj i isplativoj investiciji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.