Ovo su vrlo zahvalni i ukusni kakao keksi. Vole ih i djeca i veliki. Odlično prijaju uz čašu mlijeka, možete ih služiti i kao čajne kolačiće. Odlično se slažu i namrvljeni i posipani preko mliječnog sladoleda, a predlažemo da ih napravite u obliku Hello Kitty kako bi oduševili svoje klince (ili prijateljice, one provjereno “friknu” na ovako nešto).
Sastojci (za otprilike 32 keksića):
• 125 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
• 100 g šećera u prahu
• 30 g kakao praha (Lidlov je npr. sasvim ok)
• 220 g oštrog brašna
• 2 žumanjka većeg jajeta
• 2-3 žlice mlijeka
• prstohvat soli
I još za aromu:
• 2 čajne žličice cimeta
ili
• 2 čajne žličice vanila paste (u Zagrebu dostupna u trgovini Sol i Papar, Vlaška 78)
ili
• 1 vanilin šećer ili tekuća aroma vanilije/naranče, također 2 čajne žličice.
Priprema:
Omekšalom maslacu dodajte šećer u prahu i kakao, lagano umiješajte kuhačom te sjedinite prstima, no ne previše, tek toliko da se sastojci povežu. U ovom trenutku vjerojatno će vam ruke biti uprljane pa slobodno poližite prste (samo prste, nemojte pojesti cijelu smjesu). Zatim dodajte oba žumanjka, arome, brašno, prstohvat soli te 2 jušne žlice mlijeka. Brzo zamijesite tijesto, a ako vam se doima presuho slobodno dodajte i tu treću žlicu mlijeka. Prhko tijesto treba što brže umijesiti, tj. nikako ga ne treba premijesiti kako kasnije ne bi bilo pretvrdo. Stoga, čim vam se svi sastojci povežu, formirajte tijesto u krug, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Postavite papir za pečenje na tepsiju promjera pećnice. Odvojite jednu polovicu smjese (druga neka ostane u hladnjaku) te na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu otprilike pola centimetara. Tijesto je ljepljivo i lako puca, no “muke“ će vam olakšati silikonska podloga ili masni papir na kojem ćete izrađivati keksiće. Okruglom čašom, kalupićem ili nožem izrezujte keksiće (može znači i u obliku Hello Kitty) i postavljajte ih s razmakom na masni papir, pa ih pecite 12 minuta. Nakon što ste izvadili keksiće iz pećnice imajte na umu da su mekani dok su vrući, stoga pričekajte koju minutu prije vađenja iz tepsije.
Foto: Maja Špoljarec
You must be logged in to post a comment Login