Isprobajte par recepata s krastavcem, prirodnim diuretikom

Ovo vrlo omiljeno niskokalorično povrće iz porodice bundeva poznavali su još stari Grci. Većinom se sastoji od čak 97 posto vode, a sadrži još vrijedne minerale, kalij, kalcij, željezo i fosfor. Osim toga i provitamin A, vitamin C i K, kao i skoro sve vitamine iz B skupine.

Iako mu odgovaraju mnogi začini, ipak se najbolje slaže s koprom. Što se tiče kiseljenja, uz njega možete dodati đumbir, hren ili čili. No, većinom se tradicionalno stavljaju zrnca gorušice, luk vlasac i cvjetovi kopra. Inače, kvaliteta krastavca prepoznaje se po čvrstoj tamnozelenoj kori. Svježem škodi toplina, kao i hladnoća pa ga nije preporučljivo držati u hladnjaku.

Ljeti osvježavajuće hladne juhe

Pojedine vrste krastavaca pripremaju se za salatu, druge se pirjaju i prže, a neke služe za kiseljenje. Za salate se obično rade duguljasti krastavci s korijanderom i metvicom, a želite li pomalo jači okus dodajte češnjak i čili papričice. Jači začini i dodaci poput kima i slanine potrebni su za pirjanje i prženje, gorušice je s njima česta u kontinentalnim jelima, dok su uz istočnjačka jela pogodniji đumbir, curry i čili.

Izvor closetcooking.com/Pinterest

Najbolje ih je jesti sirove, na salatu, s time da se posole neposredno prije jela jer inače gube kalij. Kao salata, jednako tako, pirjani i prženi idu uz pečeno meso, ribu i jela od jaja. Posebno omiljene ljeti su osvježavajuće hladne juhe čiji su glavni sastojak krastavci, poput španjolskog gazpacha, hladne juhe s povrćem. Vrlo ukusni su i punjeni s usitnjenim mesom.

Osim toga, u jelima se dodaju i u umake za pečenje, rabe se za garniranje a stavljaju se i u ljetne osvježavajuće napitke. Kao osvježavajuće povrće, krastavci se idealno slažu i kombiniraju s rajčicom, paprikama, tikvicama te s gljivama.

CARPACCIO

Potrebno:

  • 200 g krastavaca,
  • žlica limunova soka,
  • sol i papar,
  • žlica maslinova ulja,
  • 6 crnih maslina,
  • 30 g tanko rezane šunke,
  • jedan limun
  • i s 3 svježe grančice matičnjaka ili metvice.

Krastavce ogulite i narežite na kriške, pa marinirajte s limunovim sokom, solju, paprom i uljem. Masline i šunku raspodijelite preko toga i na kraju ukrasite limunom i grančicama matičnjaka i metvice. Poslužite uz neki fini francuski kruščić.

Fotografija whiteonricecouple.com /Pinterest

PUNJENE ROLICE OD KRASTAVACA

Za 10 komada:

  • 2 velika krastavca,
  • 1 crvena paprika,
  • 1 crveni luk,
  • 100 g rajčice,
  • pola ljute papričice ili feferona,
  • 3 žlice korijandera,
  • 2 žlice soka od limete,
  • 2 žlice maslinova ulja,
  • žlica octa balsamico,
  • sol i papar.

Krastavce operite i poprečno prerežite na komade debljine 3-4 cm. Malom žlicom izdubite meso iz sredine i koštice pa pažljivo izvadite da izgleda poput čašice. Preostalo povrće očistite i grubo usitnite.

Crvenu papriku narežite na kockice (za 1 žlicu) a ostalo ostavite za poslije. Usitnjeno povrće stavite u mikser, dodajte meso iz krastavaca i 2 žlice korijandera. Sve grubo izmiksajte, tj. pomiješajte. U tu mješavinu dodatno umiješajte sok od limete, maslinovo ulje i ocat, te začinite solju i paprom. Mješavinom napunite čašice a gore posipajte kockice od paprike i korijander za ukras.