Ovo vrlo omiljeno niskokalorično povrće iz porodice bundeva poznavali su još stari Grci. Većinom se sastoji od čak 97 posto vode, a sadrži još vrijedne minerale, kalij, kalcij, željezo i fosfor. Osim toga i provitamin A, vitamin C i K, kao i skoro sve vitamine iz B skupine.
Iako mu odgovaraju mnogi začini, ipak se najbolje slaže s koprom. Što se tiče kiseljenja, uz njega možete dodati đumbir, hren ili čili. No, većinom se tradicionalno stavljaju zrnca gorušice, luk vlasac i cvjetovi kopra. Inače, kvaliteta krastavca prepoznaje se po čvrstoj tamnozelenoj kori. Svježem škodi toplina, kao i hladnoća pa ga nije preporučljivo držati u hladnjaku.
Najbolje ih je jesti sirove, na salatu, s time da se posole neposredno prije jela jer inače gube kalij. Kao salata, jednako tako, pirjani i prženi idu uz pečeno meso, ribu i jela od jaja. Posebno omiljene ljeti su osvježavajuće hladne juhe čiji su glavni sastojak krastavci, poput španjolskog gazpacha, hladne juhe s povrćem. Vrlo ukusni su i punjeni s usitnjenim mesom.
Osim toga, u jelima se dodaju i u umake za pečenje, rabe se za garniranje a stavljaju se i u ljetne osvježavajuće napitke. Kao osvježavajuće povrće, krastavci se idealno slažu i kombiniraju s rajčicom, paprikama, tikvicama te s gljivama.
Ljeti osvježavajuće hladne juhe
Pojedine vrste krastavaca pripremaju se za salatu, druge se pirjaju i prže, a neke služe za kiseljenje. Za salate se obično rade duguljasti krastavci s korijanderom i metvicom, a želite li pomalo jači okus dodajte češnjak i čili papričice. Jači začini i dodaci poput kima i slanine potrebni su za pirjanje i prženje, gorušice je s njima česta u kontinentalnim jelima, dok su uz istočnjačka jela pogodniji đumbir, curry i čili.
Izvor closetcooking.com/Pinterest
CARPACCIO
Potrebno:- 200 g krastavaca,
- žlica limunova soka,
- sol i papar,
- žlica maslinova ulja,
- 6 crnih maslina,
- 30 g tanko rezane šunke,
- jedan limun
- i s 3 svježe grančice matičnjaka ili metvice.

Fotografija whiteonricecouple.com /Pinterest
PUNJENE ROLICE OD KRASTAVACA
Za 10 komada:- 2 velika krastavca,
- 1 crvena paprika,
- 1 crveni luk,
- 100 g rajčice,
- pola ljute papričice ili feferona,
- 3 žlice korijandera,
- 2 žlice soka od limete,
- 2 žlice maslinova ulja,
- žlica octa balsamico,
- sol i papar.

You must be logged in to post a comment Login