Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Istarske kapljice i zalogaji

Ne propustite blagdan za vaše nepce.

Udruga vinara i vinogradara ”Vinistra” u suradnji s Gastronomadima iz Zagreba, predstaviti će u utorak vina nove generacije Malvazije Istarske IQ- berba 2008 godine. Promocija će biti u zagrebačkom klubu Gastronomada u Europskom domu u Jurišićevoj ulici.

Dan otvorenih vrata Vinistre i zlatnih IQ malvazija biti će obilježen nastupom 26 najboljih vinara Istre koji će se predstaviti po načelima vinskog sajma – vinoljupci će uživati u besplatnom kušanju vina, samo treba imati u novčaniku 40 kuna koliko je povratna kaucija za čašu.

Gastronomadi su se pobrinuli i za hranu. Tako će u ponudi biti i više iznenađenja – od dobroga sira poput odležanog ribanca do nekolicine istarskih marendina po popularnim cijenama. Nije teško zamisliti mirise žgvaceta od boškarina, maneštre s koromačem ili domaće pašte uz samoniklo bilje.

Također, stiže i zlatna trojka Istre s mladim maslinovim uljima proizvedenima upravo za ovo događanje i to ravno s berbe: Belić, Chiavalon i Ipša. Možda se nade i pokoja feta pravog pršuta.

Degustacija vina za građanstvo i vinske zanesenjake počinje u 17 sati i traje do 20.30 sati. Prethodit će joj trosatna promocija malvazije istarske s oznakom IQ za uzvanike s pozivnicom.

Kvaliteta je prepoznata

Oznaku IQ (Istrian Quality) imaju vina kvalitetnija od onih koja udovoljavaju samo zakonom propisanim vrijednostima za zemljopisno porijeklo sorte Malvazija istarska.

Prestižna markica IQ podrazumijeva posebnim pravilnikom određeno strogo praćenje kvalitete proizvodnje, počevši od vinograda, preko podruma do konačnog proizvoda u boci.

Udruga Vinistra oznaku IQ razvija s Istarskom razvojnom agencijom (IDA), s ciljem stvaranja prepoznatljivog, vrhunskog proizvoda. Dokaz dosadašnje uspješnosti jest uvrštenje Malvazije istarske IQ u najpopularnije svjetske vinske vodice. Markicu IQ za lanjsku berbu zaslužilo je 26 proizvođača sorte Malvazija istarska, šest više u odnosu na 2005. godinu, kad je uvedena ova oznaka. U četiri godine u kontroliranu proizvodnju stalno je uključeno 18 vinara.

– Za vinoljupce oznaka IQ sinonim je dobrog odabira, garancija da će u potpunosti doživjeti posebnosti Malvazije istarske, odnosno Istru kao dom najboljih vinara. Dosadašnji dosezi obavezuju nas na podizanje letvice, pa ce već iduća generacija proizvođača morati udovoljiti strožim standardima. Jedino tako, zajednički možemo Istru zadržati medu nezaobilaznim stanicama Starog vinskog svijeta,- kaže Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Gastronomija

Žene i vino! Spoj elegancije, profinjenosti ali i potrebe suvremenih žena da u posebnim trenucima u svojim čašama imaju pomno odabrano vino.

Duh i tijelo

3 savjeta za ekspresno putovanje u zemlju snova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.