Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Istine i zablude o prehladi

Prehladu ne možete dobiti poljupcem, a ni spriječiti vitaminom C.

Tijekom prosječnog životnog vijeka, većina će pretrpjeti oko 200 prehlada, koje u prosjeku traju devet dana, što zajedno iznosi ukupno pet godina kašljanja, kihanja i bolnog grla. Prehlade su najčešći oblik infekcije u svijetu, no dok neki pate svake godine par puta, drugi rijetko kad da šmrcaju. Zbog čega je tako? Znanstvena istraživanja tijekom proteklih 10 godina revolucionarizirala su naš pogled na prehladu – što je uzrokuje, što se događa u tijelu i kako je pobijediti.

Slab imunološki sustav ne čini vas ranjivim


Simptomi prehlade nisu rezultat destruktivnih efekata virusa, nego načina na koji vaš imunološki sustav reagira na njih. Drugim riječima, naporni simptomi prehlade su zapravo proizvod jakog imunološkog sustava, radije nego slabog. Stoga imajte ovo na umu idući put kada vidite reklamu za suplemente koji obećavaju pomoć pri borbi protiv prehlade podizanjem imunološkog sustava.

Vitamin C ne zaustavlja prehladu

Niti jedan lijek za prehladu nije bolje proučavan od vitamina C, koji navodno pomaže povećavajući aktivnost bijelih krvnih zrnaca. No, više od 30 kliničkih istraživanja na više od 10000 ljudi ispitalo je efekte ovog vitamina, te pokazalo da ne sprječava prehladu. U najboljem slučaju samo reducira trajanje simptoma.

Prehladu ne možete dobiti poljupcem

Ovo će vjerojatno iznenaditi mnoge, no poljubac ne prenosi prehladu. Najveća obitelj virusa koja uzrokuje prehladu jesu rinovirusi, a oni rijetko ulaze u tijelo preko usta, sudeći prema istraživanju Medicinskog sveučilišta Wisconsin. Naime, volonteri su ljubili prehlađene osobe cijelu minutu i pol, no od 16 testova u samo jednom se dogodila prehlada ovim prijenosom. Procjene sugeriraju da je mogućnost da se virus prenese slinom 1:8000. Većina virusa prehlade ulaze u tijelo kroz nos, oči ili ruke, diranjem inficiranih površina.

Pranje odjeće neće ubiti viruse

Pranje inficirane odjeće jedan je od glavnih načina prijenosa klica u kući, navodi istraživač Charles Gerba, inače mikrobiolog sa Sveučilišta Arizona. Pranje eliminira 99 posto bakterija, no ako ih je milijun, još uvijek ih ostaje 10,000. A viruse, poput onih odgovornih za prehladu, još je i teže isprati iz tkanine. Virusi traže mjesta poput nabora ili rupica u odjeći, a maramice i rukavi majica mjesta su koja ih lako sakupe.Više pročitajte ovdje:
Sve istine i zablude o prehladama

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Prilikom rješavanja organizma ovog tereta prehrana igra značajnu ulogu, a dužina dijete ovisi o simptomima i njihovoj jačini, kao i cjelokupnom zdravstvenom zdravlju.

Seks

Seks je zanimljiva tema, a uvijek ima puno toga više što želite čuti…

Brinimo jedna o drugoj

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Savjeti stručnjaka

Vaginalni mikrobiom, specifičan je odjeljak ljudskog mikrobioma koji se očituje niskim stupnjem mikrobne raznolikosti i obiljem laktobacila.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.