Treba li povrće prije smrzavanja blanširati? Može li crveni grah biti otrovan? Donosimo odgovore na brojna vruća pitanja. Čak i ako znate mnogo, svaka nova informacija dobro dode.
1. Avokado ne deblja
Iako avokado sadrži veliku količinu masnoća, one su nezasićene, što je za vas dobro. Avokado je i bogat vitaminima i mineralima, sadrži visok postotak bjelančevina i ulja te je dobar izvor energije.
2. Kora voća i povrća ne mora se prije konzumiranja oguliti
Kora sadrži najveću količinu vlakana i vitamina C. Operite, izribajte ili obrišite voće i povrće. Ako baš morate oguliti voćku, nastojte što bolje sačuvati sloj tik ispod kožice!
3. Prije smrzavanja povrće treba blanširati
Blanširanje uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, okusa ili teksture povrća. Blanširanjem se istiskuje zrak iz povrća, što mu daje svjetliju boju te ograničava pjenu koja se pojavljuje pri kuhanju.
4. Crveni grah može biti otrovan
Sirovi crveni grah sadrži otrovne tvari, ali one se unište u procesu konzerviranja (kuhanja). Nedovoljno kuhan grah stoga izaziva probavne smetnje. Prije pripreme konzervirani grah dobro operite, a suhi uvijek namočite preko noći i obavezno dobro skuhajte.
5. Postoji jestivo cvijeće
Cvjetovi tikvica mogu se pohati ili koristiti u salatama. Ružine latice i ljubice, pak, koriste se kao jestivi ukrasi.
Ordinacija.hr
1. Avokado ne deblja
Iako avokado sadrži veliku količinu masnoća, one su nezasićene, što je za vas dobro. Avokado je i bogat vitaminima i mineralima, sadrži visok postotak bjelančevina i ulja te je dobar izvor energije.
2. Kora voća i povrća ne mora se prije konzumiranja oguliti
Kora sadrži najveću količinu vlakana i vitamina C. Operite, izribajte ili obrišite voće i povrće. Ako baš morate oguliti voćku, nastojte što bolje sačuvati sloj tik ispod kožice!
3. Prije smrzavanja povrće treba blanširati
Blanširanje uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, okusa ili teksture povrća. Blanširanjem se istiskuje zrak iz povrća, što mu daje svjetliju boju te ograničava pjenu koja se pojavljuje pri kuhanju.
4. Crveni grah može biti otrovan
Sirovi crveni grah sadrži otrovne tvari, ali one se unište u procesu konzerviranja (kuhanja). Nedovoljno kuhan grah stoga izaziva probavne smetnje. Prije pripreme konzervirani grah dobro operite, a suhi uvijek namočite preko noći i obavezno dobro skuhajte.
5. Postoji jestivo cvijeće
Cvjetovi tikvica mogu se pohati ili koristiti u salatama. Ružine latice i ljubice, pak, koriste se kao jestivi ukrasi.
Ordinacija.hr
In this article:avokado, crveni grah, istina, kora, ordinacija.hr, povrće, voće, zabluda
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login