Kako meni najčešće ne treba poseban razlog da bih napravila nešto poput ove raskošne torte i vrlo često ih radim i bez razloga, odnosno da bih razveselila i ugodila svojoj familiji, ovu tortu ipak ovaj put posvećujem maloj obljetnici, godini dana pisanja svog bloga.
Torta je napravljena po receptu Radmile Marić, supruge nekadašnjeg golmana Zvonka Marića, odnosno preuzeta je iz časopisa Delicije ( br.2 ), Jutarnji list. Čim sam vidjela recept i sliku ove torte u časopisu, zaljubila sam se na prvi pogled i znala da je moja i da ću ju vrlo brzo i sama napraviti. Njena izrada uopće nije jednostavna , ali u tome i jest sva njena čar.
Torta je sačinjena od tri nivoa, kora s orasima, između kojih je hrskavi karamel, čokoladna te krema od vanilije. Ukrašena je slatkim vrhnjem i ljubičicama.
Potrebno:
Za tijesto:
12 bijelanaca
12 žlica šećera
30 dag mljevenih oraha
3 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica
Za karamel premaz:
14 žlica šećera 2 žlice ulja
Za čokoladnu kremu:
2 jaja
10 dag šećera
20 dag čokolade za kuhanje
Za kremu od vanilije:
2 cijela jaja
12 žumanaca
12 žlica šećera
2 vanilin šećera
20 dag maslaca
Za ukrašavanje:
Slatko vrhnje
Ljubičice, 3 različite boje
Postupak:
1 . Od navedenih sastojaka umutite tijesto pa smijesu podijelite na tri dijela i u kalupu za torte ispecite tri kore. Svaku pecite 15ak minuta na 170 C.
2 . Za premaz karamelizirajte šećer i u njega dodajte dvije žlice ulja.
3 . Za prvi nadjev jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađenu čokoladnu kremu umiješajte izrađeni maslac.
4 . Za kremu od vanilije jaja i šećer kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađeno također umiješajte izrađen maslac.
5 . Svaku koru najprije premažite karameliziranim šećerom, na to stavite čokoladnu kremu, pana nju još i kremu od vanilije.
6 . Kad ste premazali i poslagali sve tri kore jednu na drugu, tortu izvana omažite kremom od vanilije, pa ukrasite šlagom i cvjetićima. Dobro rashladite u hladnjaku.
Just Good Food
She.hr Nadi čestita "blogovski rođendan"! 🙂
Uz želju da i dalje uživa u ovome što radi, a to je tako očigledno, jer svaki od recepata koje smo vidjeli na Nadinom blogu jednostavno zrače ljubavlju!
Torta je napravljena po receptu Radmile Marić, supruge nekadašnjeg golmana Zvonka Marića, odnosno preuzeta je iz časopisa Delicije ( br.2 ), Jutarnji list. Čim sam vidjela recept i sliku ove torte u časopisu, zaljubila sam se na prvi pogled i znala da je moja i da ću ju vrlo brzo i sama napraviti. Njena izrada uopće nije jednostavna , ali u tome i jest sva njena čar.
Torta je sačinjena od tri nivoa, kora s orasima, između kojih je hrskavi karamel, čokoladna te krema od vanilije. Ukrašena je slatkim vrhnjem i ljubičicama.
Potrebno:
Za tijesto:
12 bijelanaca
12 žlica šećera
30 dag mljevenih oraha
3 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica
Za karamel premaz:
14 žlica šećera 2 žlice ulja
Za čokoladnu kremu:
2 jaja
10 dag šećera
20 dag čokolade za kuhanje
Za kremu od vanilije:
2 cijela jaja
12 žumanaca
12 žlica šećera
2 vanilin šećera
20 dag maslaca
Za ukrašavanje:
Slatko vrhnje
Ljubičice, 3 različite boje
Postupak:
1 . Od navedenih sastojaka umutite tijesto pa smijesu podijelite na tri dijela i u kalupu za torte ispecite tri kore. Svaku pecite 15ak minuta na 170 C.
2 . Za premaz karamelizirajte šećer i u njega dodajte dvije žlice ulja.
3 . Za prvi nadjev jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađenu čokoladnu kremu umiješajte izrađeni maslac.
4 . Za kremu od vanilije jaja i šećer kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađeno također umiješajte izrađen maslac.
5 . Svaku koru najprije premažite karameliziranim šećerom, na to stavite čokoladnu kremu, pana nju još i kremu od vanilije.
6 . Kad ste premazali i poslagali sve tri kore jednu na drugu, tortu izvana omažite kremom od vanilije, pa ukrasite šlagom i cvjetićima. Dobro rashladite u hladnjaku.
Just Good Food
She.hr Nadi čestita "blogovski rođendan"! 🙂
Uz želju da i dalje uživa u ovome što radi, a to je tako očigledno, jer svaki od recepata koje smo vidjeli na Nadinom blogu jednostavno zrače ljubavlju!
In this article:čokolada, just good food, ljubičice, nada duhović, recepti, torta, vanilija
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login