Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Ivonina torta

Kora s orasima, hrskavi karamel, čočoladna i krema od vanilije. Mljac!

Kako meni najčešće ne treba poseban razlog da bih napravila nešto poput ove raskošne torte i vrlo često ih radim i bez razloga, odnosno da bih razveselila i ugodila svojoj familiji, ovu tortu ipak ovaj put posvećujem maloj obljetnici, godini dana pisanja svog bloga.



Torta je napravljena po receptu Radmile Marić, supruge nekadašnjeg golmana Zvonka Marića, odnosno preuzeta je iz časopisa Delicije ( br.2 ), Jutarnji list. Čim sam vidjela recept i sliku ove torte u časopisu, zaljubila sam se na prvi pogled i znala da je moja i da ću ju vrlo brzo i sama napraviti. Njena izrada uopće nije jednostavna , ali u tome i jest sva njena čar.

Torta je sačinjena od tri nivoa, kora s orasima, između kojih je hrskavi karamel, čokoladna te krema od vanilije. Ukrašena je slatkim vrhnjem i ljubičicama.


Potrebno:

Za tijesto:
12 bijelanaca
12 žlica šećera
30 dag mljevenih oraha
3 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica

Za karamel premaz:
14 žlica šećera 2 žlice ulja

Za čokoladnu kremu:
2 jaja
10 dag šećera
20 dag čokolade za kuhanje

Za kremu od vanilije:
2 cijela jaja
12 žumanaca
12 žlica šećera
2 vanilin šećera
20 dag maslaca

Za ukrašavanje:
Slatko vrhnje
Ljubičice, 3 različite boje

Postupak:

1 . Od navedenih sastojaka umutite tijesto pa smijesu podijelite na tri dijela i u kalupu za torte ispecite tri kore. Svaku pecite 15ak minuta na 170 C.
2 . Za premaz karamelizirajte šećer i u njega dodajte dvije žlice ulja.
3 . Za prvi nadjev jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađenu čokoladnu kremu umiješajte izrađeni maslac.
4 . Za kremu od vanilije jaja i šećer kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađeno također umiješajte izrađen maslac.
5 . Svaku koru najprije premažite karameliziranim šećerom, na to stavite čokoladnu kremu, pana nju još i kremu od vanilije.
6 . Kad ste premazali i poslagali sve tri kore jednu na drugu, tortu izvana omažite kremom od vanilije, pa ukrasite šlagom i cvjetićima. Dobro rashladite u hladnjaku.



Just Good Food

She.hr Nadi čestita "blogovski rođendan"! 🙂
Uz želju da i dalje uživa u ovome što radi, a to je tako očigledno, jer svaki od recepata koje smo vidjeli na Nadinom blogu jednostavno zrače ljubavlju!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Gastronomija

Mirisan vrući napitak za hladne dane.

Gastronomija

Recept za super ukusan desert koji se ne peče i idealan je za početnike.

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.