Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Izazovna speleologija

Istražujte špilje, jame i druge podzemne prirodne fenomene.

Speleološka istraživanja u Hrvatskoj imaju dugu povijest. Na temelju njih došlo se do velikog broja informacija nekadašnjem životu na našim prostorima. Na primjer, istraživanjima su pronađeni materijalni dokazi o boravku pračovjeka u špilji Šentilj pokraj Pule prije 900.000 godina. Inače, prvi zabilježeni podaci o speleologiji su crkveni zapisi iz 1905. godine sa otoka Ugljana.

Podzemni alpinizam

Speleologijom se možete baviti i rekreativno. Zbog posebne težine pojedinih dijelova terena, speleologiju se može smatrati i podzemnim alpinizmom, odnosno vrstom sporta i rekreacije za koji je potrebna priprema.

Glavni zadak istraživanja je crtanje i mjerenje karata pronađenih špilja kako bi se znale dimenzije onoga što ste vidjeli i prošli. Uz to, cilj je zabilježiti sva otkrića koja ste pronašli kako bi drugim istraživačima olakšali posao u njihovom radu.

Istraživači svake godine pronađu veliki broj novih neistraženih špilja i jama, a ukupna brojka se popela preko tisuću registriranih. Međutim, daleko je još kraj jer se vjeruje da postoji velik broj neistraženih u cijelosti, ali i pojedini dijelovi otkrivenih.

Međutim, umjesto istraživanja, često se ove prirodne fenomene koristi kao mjesta za bacanje otpada. To otežava posao speleolozima i uništava dokaze koji nam mogu dati informacije vezane uz prošlost i život na našim prostorima.

Biospeleologija

Što dublje prodiremo ispod površine, nalazimo nove i nepoznate životinjske vrste. Ova grana speleologije još je uvijek u razvoju, a životinje se dijele u tri grupe. Najpoznatiji su svakako šišmiši koji dio vremena provode ispod površine, zatim životinje koje se razmnožavaju, ali su o vanjskom okolišu ovisne zbog hrane i životinje koje u potpunosti mogu živjeti pod zemljom.

Da biste postali speleolog trebate završiti školu koju organiziraju klubovi diljem Hrvatske, a više informacija o klubovima možete pronaći na www.speleologija.hr. Na toj internetskoj stranici također se nalazi i popis špilja koje su do sada istražene i kartirane.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Putovanja

Redakcija She.hr dobila je na tjedan dana korištenja novu Toyotu C-HR, hibrid već dokazano snalažljiv na gradskim prometnicama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.