Iako je nedavno napunio 101 godinu, dr. Howard Tucker, i dalje puno radno vrijeme radi kao neurolog.
Postavlja se pitanje koliko je i na koje načine ulagao u svoje zdravlje, a odgovor na njega dao je u podcastu za MindBodyGreen kada je istaknuo kako genetika sigurno igra veliku ulogu kada je u pitanju dugovječnost, ali smatra kako su zainteresiranost za ono što se događa oko nas, volontiranje, sretni ljubavni odnosi i razigranost ključ dugovječnosti.
Važno je ostati aktivan
Dr. Tucker ističe kako je važno ostati aktivan i odvojiti vrijeme za neku od vama dragih aktivnosti. On tako nekoliko dana u tjednu trči na pokretnoj traci i do 3 kilometra, a njeguje i stav da je važno u svemu biti umjeren. Naravno, pušenje cigareta je za njega navika koje bi se svi trebali odreći, on sam nikada nije pušio.
Prehrana puna voća, povrća i ribe
U podcastu je pojasnio kako se njegova prehrana sastoji upravo od voća, povrća i ribe te je podijelio što to jede svakog dana, a kako znamo da postoje dokazi da će pravilna prehrana doprinijeti dugovječnosti i spriječiti razvoj bolesti kao što su dijabetes, rak i bolesti srca, dobro je zaviriti u njegov plan prehrane.
Voće i zobene pahuljice za doručak
Dr. Tucker i njegova supruga ujutro uvijek odabiru voće, posebno uživaju u onom sezonskom, pa tako tijekom zime jedu puno citrusnog voća, a lubenice i dinje su im omiljen obrok ljeti. On sam priprema doručak, često su to nasjeckane banane, jagode i borovnice, a ponekad im doda i pahuljice.
Mlijeko pije ali ono sa smanjenim udjelom masnoće, a veliki je obožavatelj čaja pa će njime uvijek zamijeniti kavu. posebno ističe dobrobiti zelenog i crnog čaja.
Ručak preskače jer ga čini umornim
Tucker dodaje kako će često preskočiti ručak jer mu se nakon njega često spava i smatra da tada ne može odraditi posao kako treba, ali navodi da to nema veze s dnevnim postom, jednostavno to radi jer se tako osjeća bolje. Dodaje kako dnevni posto i nije sigurna odluka za svakoga, pa ga ne savjetuje trudnicama, ali je isto tako dokazano kako takav način prehrane usporava starenje i smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti.
Riba i povrće za večeru
Iako si njegova supruga zna ugoditi nečim slatkim za večeru, voćem ili sladoledom, on to rijetko radi, ali ističe da se neće ništa loše dogoditi ako si i vi povremeno ugodite. On ne jede pekarske proizvode i vrlo rijetko pojede komad pite, ali će za večeru zato odabrati puno brokule i ribu, ponekad će ju zamijeniti mesom.
Možemo zaključiti kako uobičajena večera dr. Tuckera podsjeća na mediteransku dijetu, koju stručnjaci smatraju iznimno zdravom. ona se fokusira na povrću, zdravim masnoćama kao što su one iz ribe ili maslinova ulja i kompleksnim ugljikohidratima koji se mogu pronaći i u cjelovitim žitaricama.
Znanstveni dokazi upućuju na to da takav plan prehrane može uvelike štititi kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga
Izvor: https://www.insider.com/what-101-year-old-neurologist-eats-mediterranean-diet-antiaging-2023-8