Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Iznenađenje! Stonska torta

Blagdanska poslastica od makarona.


Za stonsku tortu se na temelju dostupnih podataka danas se sa sigurnošću može ustvrditi da je izvorno jelo, a prepoznatljiva je po makarulima, odnosno makaronima, specifično oblikovanoj suhoj tjestenini.

Stonska torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice u kojoj se jasno prepoznaje utjecaj talijanske kuhinje i mediteranskog podneblja. Stonska torta spada u sam vrh slastica, nekada se pripremala u posebnim prilikama, a posebno za Uskrs i Božić, što se zadržalo do danas.

Sastojci:

1/2 kg makarona
40 dkg šećera
10 dkg čokolade
30 dkg badema
20 dkg oraha
25 dkg maslaca
10 jaja
vanili šećer
cimet
limun
rum
ulje

Tijesto za oblaganje kalupa:
40 dkg brašno
2 jaja
ulje
sol

Priprema

Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima.

Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem.

Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilin šećerom i reže na komade za posluživanje.

www.recepti.hr



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji karamele i čokolade, torta je kao stvorena za zimu pred nama.

Gastronomija

Ako ćemo biti iskreni, kuhano vino po svakom receptu je dobro stoga smo za vas odabrali nama dva najfinija.

Gastronomija

Namaz je izdašnog čokoladnog okusa i izvrstan je dodatak palačinkama i drugim slasticama.

Zdravstveni karton

bioBox su pomno osmišljeni paketi koji sadrže kombinaciju organskih i visokokvalitetnih proizvoda, a dostupni su eksluzivno u bio&bio web shopu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.