Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Iznenađujući uzroci debljanja

Lijekovi ili nedostatak sna mogu biti odgovorni za nakupljanje kilograma

Trudite se slijediti pravila uravnotežene prehrane, vježbate nekoliko puta i spremno odbijate masne i visokokalorične obroke. Međutim, i dalje se debljate… Postoje određene navike za koje nikada ne bismo pretpostavili da pridonose debljanju ili onemogućavaju uspješno skidanje suvišnih kilograma.

Nedostatak sna

Ova navika (ili poremećaj) ima dvostruko djelovanje. Ako ste kasno budni i završavate posao kasno u noć ili gledate TV, šanse su da ćete osjetiti glad i posegnuti za ponoćnim snackom, što će povećati unos kalorija. Također, biokemijski gledano, kada se ne naspavate hormoni koji utječu na apetit preuzmu glavnu ulogu. Zato se ujutro osjećate gladni kao vuk.Stres

Ako ste usmjerili svu svoju pažnju na brojanje kalorija i redovitu tjelovježbu, a zaboravili ukloniti uzročnike stresa u svom životu, svejedno ste otvorili vrata nagomilavanju kilograma. Za vrijeme stresnih situacija, u tijelu se pojačano stvara protein Ucn3 koji utječe na cijeli organizam – pojačava apetit, određuje koliko se osjećamo sitima i način na koji tijelo koristi inzulin (hormon ključan za preradu šećera u energiju).

Lijekovi

Nepoželjna posljedica uzimanja antidepresiva moguće je i debljanje, koje je dugoročno kod 25% bolesnika. Pitajte liječnika za drugu vrstu lijekova koji možda neće jednako djelovati na vas, međutim, uzmite u obzir i mogućnost da vam je od ovih antidepresiva bolje, a kao rezultat toga imate i bolji apetit.

Osim antidepresiva, drugi lijekovi koji mogu uzrokovati nagomilavanje kilograma su antipsihotici koji se propisuju za liječenje poremećaja poput šizofrenije ili bipolarnosti, lijekovi za migrene, visoki tlak i dijabetes.

Hipotireoza

"Hipotireoza ili smanjena funkcija štitne žlijezde je stanje smanjenog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Stanje niže koncentracije hormona uzrokuje usporeno sagorijevanje našeg goriva glukoze u stanicama, čime se usporavaju svi stanični procesi u organizmu (hipometabolizam)", tvrdi dr.med. otorinolaringolog Ante Škaro, čiju kolumnu "Štitna žlijezda pod pritiskom modernog vremena" možete čitati na portalu Ordinacija.hr.Čak i usporeno funkcioniranje štitne žlijezde može uzrokovati debljanje.

Cushingov sindrom

Cushingov sindrom (hiperadrenokortizolizam ili hiperkortizolizam) je endokrini poremećaj koji je posljedica povišene razine hormona stresa kortizola koji uzrokuje debljanje i druge nepravilnosti. Do hiperkortizolizma može doći ako ste uzimali kortikosteroide za astmu, artritis ili kupus, a debljanje je najočitije u područjima lica, vrata, gornjeg dijela leđa i struka.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest u žena i glavni uzrok neplodnosti. Procijenjuje se kako pet do deset posto plodnih žena boluje od ove bolesti, iako je ona često krivo dijagnosticirana. Karakteristika ove bolesti je stvaranje mnogih cisti u kori jajnika koje ometaju proizvodnju hormona, uzrokujući pretjeranu sekreciju muškog hormona testosterona.

Osim rijetke menstruacije, neplodnosti, depresije, pojačane dlakavosti, pretilosti, opadanja kose, masne kože i akni, sindrom može povećati ženine šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 ili bolesti krvožilnog sustava, tvrde stručnjaci.

Ako ustanovite kako su određeni lijekovi uzrok vašeg debljanja, nemojte ih samoinicijativno prestati uzimati. Umejsto toga, obratite se liječniku koji će pokušati odrediti drugačiju terapiju.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Joga je sjajan način za opuštanje kada smo pod stresom, odlična je za istezanje i jačanje tijela i fokusiranje uma.

Seks

Redovito vođenje ljubavi je najzdraviji način da si produljite život i što dulje ostanete zadovoljni i sretni.

Duh i tijelo

Konstantan pritisak, strah od isključivanja, stalna borba s rokovima, manjak slobodnog vremena realnost su za mnoštvo zaposlenika kako u velikim kompanijama tako i među...

Zanimljivosti

Stres. Riječ koja se čuje gotovo svakodnevno - suradnici, članovi obitelji i prijatelji žale se kako puno rade i pod stalnim su stresom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.