Japanska jabuka ili kaki, azijski zlatni plod ovih se dana našao na stolu mnogih Primoraca, ali i nas kontinentalaca. U potrazi za receptima s ovom iznimnom voćkom koja nalikuje na križanca između jabuke i rajčice naišli smo na jednu slasticu kojoj nismo mogli odoljeti, palačinkama s mascarponeom i marmeladom ili kompotom od kakija.
Ovaj desert u najmanju je ruku božanstven, a to ne čudi s obzirom da mu je glavni sastojak voće koje u rodnoj Mandžuriji nazivaju hranom bogova.
Dobro ste čuli, plod koji zovemo ‘japanska jabuka’ zapravo potječe iz Kine, no ubrzo se proširio na ‘zemlju izlazećeg sunca’ gdje se smatra nacionalnim voćem, a zatim i na ostatak svijeta. U Europu ga u 14. stoljeću donosi Marko Polo gdje danas uspijeva u područjima blage sredozemne klime.
Ipak ova biljka pokazala se i kao iznimno izdržljiva – sjemenke kakija preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.
Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva. Svježi plod ili sok kakija uzima se za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog tlaka. Kaki umirujuće djeluje na živce i jača imunitet.
Na tržištu se mogu pronaći već krajem rujna, ali im je sezona tokom studenog i prosinca. Plod se jede mekan, ali se brzo kvari te ga je potrebno pojesti u što kraćem roku. Od njega se mogu raditi marmelade, umaci, kreme ili aromatične rakije, a ukusan je i sušen.
RECEPT – Savršene palačinke s japanskom jabukom
Punjenje:
- 6 japanskih jabuka
- 3/4 šalice šećera
- 2 klinčića
- 1 štapić cimeta
- 1 limun
- 2 žlice kukuruznog škroba
- Mascarpone sir
Smjesa za palačinke:
- 2 velika jaja
- 3/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice vode
- 3 žličice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica brašna
- 3 žlice otopljenog maslaca
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mlijeko, vodu, maslac, med i jaja, dodajte im brašno i dobro izmiksajte. Smjesu ostavite u hladnjaku na jedan do dva sata kako bi se ‘izgubili’ mjehurići.
Japanskim jabukama skinite kožu i narežite ih na šnite te ih kuhajte u dubljoj tavi sa šećerom, klinčićima, cimetom i limunom oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte kukuruzni škrob i kuhajte još 5 do 10 minuta, a nakon toga kompot maknite s vatre.
Specite palačinke, a zatim ih punite tako da po sredini palačinke dodajte žlicu (ili po želji) mascarponea koji prelijete s kompotom od japanske jabuke. Ponovite postupak s ostalima,a posluži te ih tako da preko njih prelijete još malo kompota od japanskih jabuka. Mmmm…. U slast!
You must be logged in to post a comment Login