Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Japanska jabuka u savršenim palačinkama

Azijska hrana bogova na europski način

Japanska jabuka ili kaki, azijski zlatni plod ovih se dana našao na stolu mnogih Primoraca, ali i nas kontinentalaca. U potrazi za receptima s ovom iznimnom voćkom koja nalikuje na križanca između jabuke i rajčice naišli smo na jednu slasticu kojoj nismo mogli odoljeti, palačinkama s mascarponeom i marmeladom ili kompotom od kakija.

Ovaj desert u najmanju je ruku božanstven, a to ne čudi s obzirom da mu je glavni sastojak voće koje u rodnoj Mandžuriji nazivaju hranom bogova.

Dobro ste čuli, plod koji zovemo ‘japanska jabuka’ zapravo potječe iz Kine, no ubrzo se proširio na ‘zemlju izlazećeg sunca’ gdje se smatra nacionalnim voćem, a zatim i na ostatak svijeta. U Europu ga u 14. stoljeću donosi Marko Polo gdje danas uspijeva u područjima blage sredozemne klime.

Ipak ova biljka pokazala se i kao iznimno izdržljiva – sjemenke kakija preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva. Svježi plod ili sok kakija uzima se za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog tlaka. Kaki umirujuće djeluje na živce i jača imunitet.

japanske jabuke

Na tržištu se mogu pronaći već krajem rujna, ali im je sezona tokom studenog i prosinca. Plod se jede mekan, ali se brzo kvari te ga je potrebno pojesti u što kraćem roku. Od njega se mogu raditi marmelade, umaci, kreme ili aromatične rakije, a ukusan je i sušen.

RECEPT – Savršene palačinke s japanskom jabukom

Punjenje:

  • 6 japanskih jabuka
  • 3/4 šalice šećera
  • 2 klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 limun
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • Mascarpone sir

Smjesa za palačinke:

  • 2 velika jaja
  • 3/4 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice vode
  • 3 žličice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica brašna
  • 3 žlice otopljenog maslaca

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mlijeko, vodu, maslac, med i jaja, dodajte im brašno i dobro izmiksajte. Smjesu ostavite u hladnjaku na jedan do dva sata kako bi se ‘izgubili’ mjehurići.
Japanskim jabukama skinite kožu i narežite ih na šnite te ih kuhajte u dubljoj tavi sa šećerom, klinčićima, cimetom i limunom oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte kukuruzni škrob i kuhajte još 5 do 10 minuta, a nakon toga kompot maknite s vatre.
Specite palačinke, a zatim ih punite tako da po sredini palačinke dodajte žlicu (ili po želji) mascarponea koji prelijete s kompotom od japanske jabuke. Ponovite postupak s ostalima,a posluži te ih tako da preko njih prelijete još malo kompota od japanskih jabuka. Mmmm…. U slast!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj palačinki i sličnih slastica, slatki namazi moraju zauzeti jedan dio vaše kuhinjske police. Zar ne?

Gastronomija

Recepti i načini pripreme tiramisua mnogobrojni su kao i priče o njegovom podrijetlu, a mi vam donosimo recept koji će jednostavno oduševiti vaše goste.

Gastronomija

Savjet: ako si nostalgična ubaci malo čistog kakaa

Gastronomija

5 preporuka za sretna i zdrava jutra.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.