Jasminka Herceg: K kao koža

Koža je najveći organ našeg organizma. Primarna funkcija joj je zaštita od ozljeda, a krasi je još jedna rijetka karakteristika: sposobnost samoobnove. Ta je karakteristika istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Blagoslov u slučaju nezgoda, a prokletstvo zato što je upravo zbog te karakteristike vrlo često uzimamo zdravo za gotovo. U stanju smo zanemarivati je ili loše tretirati godinama, a kad nastupe posljedice, nezadovoljni smo i negodujemo. Vrlo često nalazimo smiješna opravdanja ili se pak uspoređujemo s drugima – što, naravno, ne donosi nikakve rezultate u poboljšanju trenutnog stanja.

Jedna od najvećih istina, koju osobno jako volim i poštujem, jest da je sve promjenjivo. Sve. Pa tako i naš stav koži, o njezinim stanjima i karakteristikama. Kad jednom osvijestite da je vaša koža organ, stav o njoj bitno se mijenja. Na najvećem udaru je koža lica, prvenstveno zato što je 365 dana u godini izložena atmosferskim utjecajima i vrlo često je potpuno drugačije kvalitete i debljine od kože tijela. Upravo zato prvo na licu primijetimo promjene bilo koje vrste. Vjerojatno znate na što mislim. Nema sumnje, sve nas pogađa činjenica da naša koža stari, jedina je razlika u tome što su neki od nas toga svjesniji od drugih. I dok naizgled nemamo problem sa starenjem, zapravo ga nemamo dokle god stari netko drugi. Tada ćemo sa zadovoljstvom reći da taj netko izgleda odlično za svoje godine ili da svoje godine dobro nosi – nadajući se pritom da će nam okolina komplimentirati dajući nam manje godina no što doista imamo.

koza tekstNakon 25. godine života stanje kože kreće se silaznom putanjom. Otada sinteza kolagena i elastina svake godine pada za otprilike 1posto i to u idealnim uvjetima. Idealni uvjeti bili bi da nema izlaganja UV-zrakama, da ne pušite i ne pijete alkohol, da se ne krećete po zadimljenim prostorima te da se svakodnevno brinete o svojoj koži. Dakle taj postotak odmah pada u vodu pa umjesto o 1 posto govorimo o čak 20 posto. Još jedna nepovoljna promjena dolazi čak i nešto ranije: membrana naših stanica slabi i sve teže uspijeva zadržati vlagu koja joj je potrebna. Uslijed svega navedenog naša koža ima oslabljen imunološki sustav, gubi sjaj i napetost te postaje osjetljivija na bilo kakve promjene u organizmu, a osobito na stres. Ako ste spavali loše ili premalo, a još pritom provodite sate ispred računala i imate neuravnoteženu prehranu, složit ćete se sa mnom – sve se to očituje upravo na koži vašeg lica. Srećom, danas na tržištu ne nedostaje tretmana koji vam zaista mogu pomoći i biti vaši saveznici u očuvanju zdravlja i ljepote vaše kože. Upravo o tim tretmanima i o procesima koji se događaju u i na vašoj koži pisat ću i ubuduće.

Za početak je bitno da upoznate svoju kožu. Ne uspoređujte je s drugim kožama i ne stavljajte je u okvire koje su postavili stručnjaci kako bi se oni sami lakše snalazili. Promatranjem i upoznavanjem vlastite kože malo-pomalo počet ćete se u njoj osjećati kao doma – jer vaša koža i jest vaš dom.

BlissViše informacija o njezi kože potražite na Facebook stranici Bliss studija za njegu lica i tijela.