Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Jedete kad ste pod stresom? 8 jednostavnih trikova kako to spriječiti

Emocionalno prejedanje također uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu, dodaje. 

Emocionalno prejedanje često nam služi kao pomoć kako bismo (prividno) nahranili tugu, ljutnju, krivnju, strah i anksioznost. Prisutno je jer je najbrži način da nam popravi raspoloženje. Sreća je prirodno stanje, nismo rođeni tužni, pa će naš mozak tražiti načine kako da poboljša raspoloženje.

Namirnice bogate šećerom, soli i masnoćama mogu brzo otjerati tugu, ali „spuštanje“ koje slijedi kratko nakon toga nije tako lijep osjećaj. Prate ga osjećaj krivnje, tuge, mržnje i dodatni stres koji nas samo može zadržati u tom začaranom krugu.

Smatrate li da hrana služi kako bi organizmu dala sve potrebne nutrijente i vitamine ili je ona nešto što koristite kako biste se usrećili? Odnos koji imate prema hrani seže još daleko u djetinjstvo, a svrha je hrane da nam daje energiju i održava na životu. Naravno da se u njoj treba i uživati, ali uvijek umjereno. 

Ako se kod vas prejedanje radi stresa pretvorilo u nešto svakodnevno i ometa vas u postizanju ciljeva, najbolje je razgovarati sa stručnjakom koji vas može voditi kroz promjene. Jesti radi stresa znači vjerojatno da vam je u tim trenucima tijelo napeto, javlja se kratkoća daha i umor, pojašnjava prof. Christine Celio. Emocionalno prejedanje također uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu, dodaje. 

Prva stvar koju biste trebali napraviti, navodi Celio, je obratiti pažnju. Kada usporite moći čete shvatiti kako prejedanje radi stresa neće riješiti vaše probleme i neće vam pomoći da ostvarite ciljeve po pitanju zdravlja. “Radite bilješke bilo da ste stvarno gladni ili samo želite jesti, zapišite kako vam misli utječu na odabir hrane. Ako identificirate što potiče vaše ponašanje, lakše ćete odlučiti što napraviti sljedeće”; navodi. 

1. Uzmite čašu vode

U pitanju je najstariji trik, ali Celio kaže kako je dobar početak. Kada ste gladni radi stresa, uzmite čašu vode kako bi zaustavila glad, a često ćemo i zamijeniti osjećaj žeđi za glad, pa nije na odmet isprobati i ovaj trik. 

2. Zapišite misli kada ste pod stresom

Celio smatra kako za to možete koristiti i mobitel, ali pravi komad papira i fizičko zapisivanje može stići kao olakšanje kada ste pod stresom. Zapišite glavne stvari koje uzrokuju stres,  a to vam može pomoći da jasnije vidite situaciju, odakle se stres javio i kako pronaći olakšanje. 

3. Skuhajte čaj

Šalicu imate, potrebno je samo zagrijati vodu, staviti malo cimeta i meda i omiljeni čaj, a tako ćete zaustaviti želju za hranom, navodi Susan Albers, psihologinja na klinici Cleveland. “Cimet će dokazano držati razinu inzulina u normalnim granicama”, navodi. Cimet možete dodati i jutarnjoj kavi. 

4. Prošećite 15 minuta 

Ako imate veliku želju za hranom radi stresa, dosade ili tuge, prošećite 15 minuta jer će tjelesna aktivnost potaknuti otpuštanje endorfina koji potiču opuštanje, a svjež zrak je prirodni lijek za rješavanje stresa. 

5. Ogulite mandarinu

Sam čin guljenja mandarine je odlična tehnika opuštanja. “Radi se o mini meditaciji, morate pustiti sve što radite kako biste ogulili mandarinu”, navodi Albers. Čak će i miris ove voćke potaknuti opuštanje, što sigurno neće učiniti kolači koje ste pojeli.

Za bolji efekt, radite to polako a uz to svakako uživajte u mirisu. Kada ste ju ogulili, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. Ako se želite osjećati opuštenije, potražite parfem s mandarinama.

6. Razmišljajte dugoročno

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo nakon obroka traje samo tri minute, pa ako zapamtite tu informaciju ona vam može i pomoći, savjetuje Albers. Celio dodaje kako bi se trebali svaki put kad osjetite glad zapitati jeste li gladni ili samo umorni i nedostaje vam energije? Kako mnogi koriste hranu da bi lakše promijenili ono što osjećaju, sjetite se drugi put ovog pravila kad posegnete za nezdravim namirnicama. 

7. Pripremite kupku od senfa

Senf u zrnu je nešto što volim dodati kupki, sušena zrna se koriste od davnina za zagrijavanje, a ako dodate par žlica u kupku uz malo soli i ulje lavande, odmah ćete se opustiti”, navodi Albers. 

8. Ugodite si, ali planirano 

Razmislite u čemu to stvarno uživate, je li u pitanju sladoled ili čokolada? Kakav god odgovor imali, planirajte se počastiti par puta u tjednu omiljenom poslasticom.

Kada to odlučite, nemojte se zadovoljiti slatkišem koji vam i nije najdraži, ali stoji u uredu. 

Izvor: Ordinacija.hr

Ne propustite

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.