Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Vaše priče

Jedinci – samostalni perfekcionisti

Međusobno, jedinci se dosta lako prepoznaju. Većinom su "teški imdividualci".

Jedinica sam, moj muž je jedinac i dosta naših prijatelja su jedinci. Od mog muža su čak i oboje roditelja jedinci. Većina su „teški individualci“, snalažljivi, okretni i probitačni. Jedinci su nerijetko opsjednuti mislima „mogao/la sam i bolje“, „osjećam se usamljeno“, „ništa što napravim nije dovoljno“, „da bar imam brata ili sestru“…
Nedostaci su vidljivi u situacijama kada dijete nema mogućnosti uspoređivanja radi „izvlačenja“ iz problematičnih situacija. Jedinci moraju biti sami sebi primjer, što je često dodatni pritisak na roditelje.

Isto tako, jedinci su često izloženi kritikama roditelja, koji ih nemaju s kime usporediti pa često dolazi do sukoba. Takva djeca nerijetko su pod dodatnim pritiskom roditelja i njihovih očekivanja.

Jedinci se sami moraju izboriti za svoja prava, upozoravati roditelje na vlastito sazrijevanje, a iz takve samostalnosti često proizlazi prkos i inat. Ustrajnost i borba da dobiju željeno stvaraju dojam kako su razmaženi i netolerantni.

Jedinci mogu imati problema s dijeljenjem stvari i posesivnošću, a priznat ćete to i nije čudno s obzirom da nisu morali ništa dijeliti te da su oduvijek ”centar svijeta” svojim roditeljima.

Puno dobrih osobina

Jedinci su skloni češćem maštanju, a na različite aktivnosti usmjereni su samo zbog zabave. Obično zbog toga žele imati što više hobija i životnih sadržaja.

Djeca koja odrastaju bez braće i sestara, najviše vremena provode s odraslima. Ako su im ti stariji uzori dobri govornici, vjerojatnije je da će to postati i djeca. Jedincima njihova okolina obično vjeruje, ne zato što ih nema tko izdati pa ne ostavljaju dojam lažljivaca, već jednostavno – znaju slušati druge.

Obično, jedinci nemaju problema s iznošenjem svoga mišljenja. Imaju izraženo samopouzdanje i ne boje se sami odlučivati. Karakterizira ih dosljednost. Vole biti organizirani, obavljati stvari precizno i razraditi ih u detalje, na vrijeme i do kraja. Obično mrze površnost. Često su skloni perfekcionizmu.

Neraskidive veze s obitelji

Jedinci su obični i odlikaši. Vole čitati, a stoga im je i vokabular dobro razvijen, pa su samim time i uspješni u školi. Obično imaju izraženu kritičnost i samokritičnost.
Nerijetko, upravo jedinci odlaze ranije iz roditeljskog gnijezda. No i nakon toga često ostaju čvrsto povezani s roditeljima.

„Krizne situacije“ jedinci doživljavaju kao vrstu usamljenosti, koja ih tjera na dublju introspekciju. Ali i tu ima lijeka, bezbroj je načina kako kompenzirati osamljenost jedinice/jedinca. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Zanimljivosti

Točno za 40. obljetnicu “Istjerivača duhova“ u kinima je zaigrao 3. nastavak “Ledena prijetnja“.

Odnosi

Svi roditelji koji pretražuju široku ponudu u potrazi za najboljim proizvodima za bebe, djecu i trudnice, sigurno planiraju posjetiti Baby Center štand na sajmu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.