Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jednostavan i sočan kolač od jabuka

Recept za super ukusan desert koji se ne peče i idealan je za početnike.

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz van“, poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti.

Ovo je jedan sasvim jednostavan recept, gotov za svega 30-tak minuta. Ne peče se, a prikladan i za početnike. Kao što i naziv kolača kaže, sočan, lagan, fin, s tučenim slatkim vrhnjem, ma odličan!

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 250 g keksa Petit Beurre
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo cimeta
  • 1/2 limuna
  • 1 maxi ili 2 obična pudinga od vanilije iz vrećice
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag

Postupak:

U veću posudu stavite 600 ml vode, šećer, burbon šećer i ocijeđen sok 1/2 limuna, poklopite i pustite da voda zakipi. U zakipjelu vodu stavite oguljene i sitno naribane jabuke, dodajte malo cimeta, poklopite, pa na srednje jakoj vatri, uz povremeno mješanje, kuhajte 10-ak minuta.

Dok se jabuke lagano kuhaju, u kalupu veličine 30×20 cm složite prvo red keksa, toliko da prekrijte dno kalupa. U manjoj zdjelici pomiješajte 100 ml vode sa žlicom šećera i pudingom iz vrećice, pa smjesu ulijte lonac s kuhanim jabukama. Smjesu kuhajte još oko minutu uz stalno mješanje.

Ovako toplu polovicu smjese izlijte u kalup na složene kekse, poravnajte, pa složite i ostatak, drugu polovicu keksa i prelijte ostatkom smjese kuhanih jabuka. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi i pustite ga da se potpuno ohladi.

Slatko vrhnje stucite u šlag koji premažite preko hladnog kolača, a potom ga stavite u hladnjak na joj najmanje 2-3 sata kako bi se dobro rashladio.

Just Good Food

Written By

Gastronomija

Božić nam se približava, a s njim dolazi mnogima i onaj najslađi dio blagdana – uživanje u brojnim slasticama. Za one koji ne znaju,...

Gastronomija

Sirupasto vino u spoju s omekšalom kruškom zadivit će vaše nepce i pitat ćete se zašto ovaj desert niste ranije kušali

Gastronomija

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.