“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz van“, poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti.
Ovo je jedan sasvim jednostavan recept, gotov za svega 30-tak minuta. Ne peče se, a prikladan i za početnike. Kao što i naziv kolača kaže, sočan, lagan, fin, s tučenim slatkim vrhnjem, ma odličan!
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 250 g keksa Petit Beurre
- 300 g šećera
- 2 vanilin šećera
- malo cimeta
- 1/2 limuna
- 1 maxi ili 2 obična pudinga od vanilije iz vrećice
- 400 ml slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
U veću posudu stavite 600 ml vode, šećer, burbon šećer i ocijeđen sok 1/2 limuna, poklopite i pustite da voda zakipi. U zakipjelu vodu stavite oguljene i sitno naribane jabuke, dodajte malo cimeta, poklopite, pa na srednje jakoj vatri, uz povremeno mješanje, kuhajte 10-ak minuta.
Dok se jabuke lagano kuhaju, u kalupu veličine 30×20 cm složite prvo red keksa, toliko da prekrijte dno kalupa. U manjoj zdjelici pomiješajte 100 ml vode sa žlicom šećera i pudingom iz vrećice, pa smjesu ulijte lonac s kuhanim jabukama. Smjesu kuhajte još oko minutu uz stalno mješanje.
Ovako toplu polovicu smjese izlijte u kalup na složene kekse, poravnajte, pa složite i ostatak, drugu polovicu keksa i prelijte ostatkom smjese kuhanih jabuka. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi i pustite ga da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje stucite u šlag koji premažite preko hladnog kolača, a potom ga stavite u hladnjak na joj najmanje 2-3 sata kako bi se dobro rashladio.