Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Jabuka na dan, tjera doktora van

Već je dobro poznato da je jabuka odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja.

Čini se kako je stara izreka “Jabuka na dan, tjera doktora van”, itekako istinita.

Konzumacija jabuka povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca. Znanstvenici ovo blagotvorno djelovanje objašnjavaju sadržajem topljivih vlakana u jabuci koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, ali i visokim udjelom polifenola, antioksidanasa koji su većinom koncentrirani u kori ove voćke. Jedan od najznačajnijih spojeva iz skupine polifenola, svakako je flavonoid epikatehin koji ima utjecaj na smanjenje razine krvnog tlaka

jabuka1

Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, daje miran san, a uspješno se bori i protiv kardiovaskularnih bolesti. Bogata je vlaknastim tvarima poput celuloze, pektina, lignina koji smanjuju kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja; vitaminom C koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K i B te mineralima kiselinama koje pomažu u procesu probave.

jabuka2

Dijabetes

Brojna istraživanja potvrdila su pozitivni utjecaj konzumacije jabuka na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Tako su rezultati jedne velike studije objavljene u časopisu Advances in Nutrition pokazali da osobe koje svaki dan pojedu jednu jabuku imaju 28% manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, u odnosu na osobe koje jabuke ne konzumiraju. Zanimljivo je kako je isto istraživanje pokazalo protektivni učinak konzumacije čak i samo nekoliko jabuka tjedno.

Zdravlje zubi

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voće, uključujući jabuke, te povrće djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do “ribanja” zubi. Osim toga, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Prebiotički učinak

Jabuke sadrže pektin, vrstu prehrambenog vlakna koja pokazuje prebiotičko djelovanje, odnosno služi kao hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu.

Studije novijeg datuma ukazuju kako je upravo prebiotički učinak jedan od objašnjenja pozitivnog djelovanja jabuka kod pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Mršavljenje

Zbog visokog sadržaja vode i prehrambenih vlakana koja smanjuju osjećaj gladi, jabuke su poželjna namirnica na jelovniku svake osobe koje želi skinuti višak kilograma.

Tako su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Appetite pokazali da oni ispitanici koji su prije obroka pojeli jabuku imali veći osjećaj sitosti, u odnosu na one ispitanike koju su pojeli pire od jabuke, sok od jabuke, odnosno koji nisu konzumirali proizvode od jabuke prije jela. Isto istraživanje utvrdilo je da su oni ispitanici koji su obrok započeli s nekoliko krišaka jabuke u prosjeku unijeli 200 kcal manje u odnosu na druge ispitanike.

Više

Zanimljivosti

Pomicanje sata i prebacivanje na ljetno računanje vremena znači ranije ustajanje i nešto manje sna, no zimi, što stresno utječe na organizam.

Zdravstveni karton

Specifična forma arabinoksilana u BioBranu omogućava brzu apsorpciju i stimulaciju imunoloških stanica i to prije svega NK stanica, ali i T i B limfocita...

Zdravstveni karton

Hranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju.

Duh i tijelo

Primjerice, želite li izgubiti kilograme, žutu boju morate izbjegavati jer otvara apetit dok vam srebrna može spasiti život.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.