Jesen je pokucala i na gastro vrata. Iako je danju još toplo, kalendarski dolazak jeseni znači dolazak plodova kojih smo se zaželjeli. Neki od nas posljednjih dana pretražuju okolne šume u potraži za friškim vrganjima, njih ovih dana doista ima. Svježi su, sočni i spremni za gastro kreacije.
Zagrebački restoran Apetit iz Masarykove ulice jesen shvaća ozbiljno pa tako gostima priprema pravu bajku koja uključuje svježe namirnice, dobru energiju i vrhunsku pripremu.
Neki od njihovih jesenski prijedloga s nove karte su jesenska salata od buče. Iako lagano, ovo jelo zadovoljit će sve ljubitelje povrća. Domaći tagliolini s vrganjima pun su pogodak za dane koji su pred nama. Ova gljiva omiljena je među Hrvatima, a posebno je popularna na zagrebačkom području u čijoj ih bližoj okolici možemo pronaći. Prijedlog glavnog jesenskog jela može biti patka sous vide s kruškom uz glazirane mahune i acceto od kruške. Pravo zadovoljstvo je desert Apetita – tart od limuna s meringom.
Domaća atmosfera i ugodno društvo idealni su za uživanje u jesenskim gastro delicijama. Bilo da ih pripremamo sami ili se odlučimo za posjet restoranu, ovo je doba godine puno okusa koje smo zavoljeli i jedva ih dočekali s dolaskom prvih jesenskih dana.

JESENSKA SALATA OD BUČE
SASTOJCI:
- 200 g BUČE (1 kriška)
- 1 ŠLJIVA
- 1 VRGANJ
- 1 ORAH
- 40 g KOZJEG SIRA
- 50 g MLADE
PRIPREMA:
Buču narežemo na kriške i pečemo u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. Serviramo uz mladu salatu, s kozjim sirom, vrganjem, bademima, orasima i šljivama.
PATKA SOUS VIDE S KRUŠKOM UZ GLAZIRANE MAHUNE U ACETU OD KRUŠKE
SASTOJCI:
- 1 PAČJA PRSA
- 1 KRUŠKA
- 80 g MAHUNA (zelenih)
- 2 BADEMA
- 5 g BUČINIH SJEMENKI
- MLADI LUK
- 1,5 dcl MARTINI BIANCO
PRIPREMA:
Patku zapečemo na tavi s obje strane te završimo u pećnici na 180 stupnjeva. Mahune glaziramo na acetu balsamicu od kruške. Krušku prethodno kuhamo u sous vide sa martnijem. Kad serviramo mahune posipamo ih bademima i bučinim košticama te mladim lukom. Krušku prerežemo na pola i takvu ju serviramo.
DOMAĆI TAGLIOLINI S VRGANJIMA
SASTOJCI:
- 150 g TAGLIOLINA
- 70 g VRGANJA
- ½ GLAVICE LUKA
- SOL
- PAPAR
- TEMELJAC
PRIPREMA:
Pirjamo luk na tavici te unutra dodajemo narezane vrganje. Vrganje lagano sortiramo na tavi te dodajemo malo temeljca, na kraju začinimo sa soli i paprom. Kada tjestenina bude kuhana stavljamo u tavicu te ostavljamo još jednu minutu na vatri da se okusi spoje.
TART OD LIMUNA S MERINGOM
Prhko tijesto
- 125 g maslac
- 85 g šećer u prahu
- 30 g bademovo brašno
- 200 g glatkog brašna
- 50 g jaja
Krema od limuna
- 150 g limun soka + korica od 2 limuna
- 120 g maslaca
- 20 g šećera (lagano sve skupa zagrijavati na laganoj vatri da se otopi)
- 6 jaja
9 žutanjka (razraditi lagano skupa i dodavati zagrijanu tekućinu limuna i maslaca postepeno u jaja, temperirati i spojiti skupa. Vratit u posudu i lagano zagrijavati do kad se ne zgusne smjesa. Slučajno ne dozvoliti vrenje jer će jaja koagulirati)
Meringa
- 60 g bjelanjaka
- 60 g kristal šećer
- 30 g šećer u prahu
Prvo miksati bjelanjke pjenasto te dodavati postepeno šećer u prahu. Kad dobijemo staklenastu gustu smjesu, dodati ručno šećer u prahu i lagano ručno umiješati.
Postupak
Prhko tijesto zamijesiti, razvaljati i peći na 165c sedam minuta, premazati u unutrašnjost bjelanjkom (lagano umućenim) stavit još 2 minute u pećnicu. Kremu od limuna preliti u malo ohlađeno tijesto, pravilno rasporediti i staviti u pećnicu (200°c) na gornju rešetku blizu grijača i ostaviti lagano otvorenu par minuta do kad ne dobijemo zlatnu površinu. Staviti meringu prije serviranja.
Fotografije Filipa Popovića