Bliži se sezona jagoda, mnogima i najdražeg proljetnog voća, u kojem volim uživati tijekom cijele njihove sezone i iskorištavati ga u kojekakvim finim desertima ili jednostavno (i staromodno) uživati u njihovoj kombinaciji sa šlagom (slatkim vrhnjem) ili čokoladom.
Ovo je jedna proljetno-ljetna osvježavajuća torta, kombinacije sira, slatkog vrhnja, jogurta i jagoda.
Potrebno:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 85 g šećera
- 85 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za nadjev:
- 10 listića želatine
- 500 g svježih jagoda
- 500 g posnog svježeg sira
- 250 g jogurta
- 4 žlice mlijeka
- 90 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 žlice soka od limuna
- 500 ml slatkog vrhnja
- 80 g sjeckanih pistacija
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200 C. Za to vrijeme u dvije zdjele odvojite žumanjke i bjelanjka. Od bjelanjaka stucite čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Žumanjca razmutite, pa ih primiješajte u snijeg, dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješajte pa smjesu izlijte u pek papirom obložen kalup za torte promjera 26 cm. Biskvit pecite 15- ak minuta. Pečen izvadite iz kalupa i prohladite na rešetci za kolače.
Želatinu namočite da omekša. Jagode očistite, operite i prerežite popola. 150 g jagoda narežite na kockice, a 150 smiksajte u kašu štapnim mikserom. U zasebnoj zdjeli izmiješajte sir, jogurt, šećer i vanilin šećer. Dodajte i sok od limuna pa još izmiješajte. Slatko vrhnje stucite, pa dio (5-6 žlica) ostavite za ukrašavanje. Želatinu ocijedite i otopite u zagrijanom mlijeku, dodajte joj 2 žlice smjese od sira, pa sve primiješajte u ostatak kreme.
Kremu podijelite u dva dijela, pa u jedan dio umiješajte narezane i izmiksane jagode. Polovicu tučenog vrhnja umiješajte u bijelu, a polovicu u ružičastu kremu.
Oko hladnog biskvita zatvorite okvir kalupa za tortu. Biskvit prvo premažite kremom od jagoda, a zatim i onom od sira. Tortu najmanje 4 sata ostavite u hladnjaku. Tada maknite okvir, pa rub torte naokolo premažite ostavljenim tučenim vrhnjem. Pospite ga, ukrasite sjeckanim pistacijama. Ostatak jagoda narežite na polovice i četvrtine i poslažite po torti. Ako želite da jagode imaju dodatni sjaj glazirajte ih preljevom za torte.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login