Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jogurt torta s jagodama

Ovo je jedna proljetno-ljetna osvježavajuća torta, kombinacije sira, slatkog vrhnja, jogurta i jagoda.

Bliži se sezona jagoda, mnogima i najdražeg proljetnog voća, u kojem volim uživati tijekom cijele njihove sezone i iskorištavati ga u kojekakvim finim desertima ili jednostavno (i staromodno) uživati u njihovoj kombinaciji sa šlagom (slatkim vrhnjem) ili čokoladom. Ovo je jedna proljetno-ljetna osvježavajuća torta, kombinacije sira, slatkog vrhnja, jogurta i jagoda.

Potrebno:

Za biskvit:
  • 3 jaja
  • 85 g šećera
  • 85 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
Za nadjev:
  • 10 listića želatine
  • 500 g svježih jagoda
  • 500 g posnog svježeg sira
  • 250 g jogurta
  • 4 žlice mlijeka
  • 90 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žlice soka od limuna
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 80 g sjeckanih pistacija

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 C. Za to vrijeme u dvije zdjele odvojite žumanjke i bjelanjka. Od bjelanjaka stucite čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Žumanjca razmutite, pa ih primiješajte u snijeg, dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješajte pa smjesu izlijte u pek papirom obložen kalup za torte promjera 26 cm. Biskvit pecite 15- ak minuta. Pečen izvadite iz kalupa i prohladite na rešetci za kolače. Želatinu namočite da omekša. Jagode očistite, operite i prerežite popola. 150 g jagoda narežite na kockice, a 150 smiksajte u kašu štapnim mikserom. U zasebnoj zdjeli izmiješajte sir, jogurt, šećer i vanilin šećer. Dodajte i sok od limuna pa još izmiješajte. Slatko vrhnje stucite, pa dio (5-6 žlica) ostavite za ukrašavanje. Želatinu ocijedite i otopite u zagrijanom mlijeku, dodajte joj 2 žlice smjese od sira, pa sve primiješajte u ostatak kreme. Kremu podijelite u dva dijela, pa u jedan dio umiješajte narezane i izmiksane jagode. Polovicu tučenog vrhnja umiješajte u bijelu, a polovicu u ružičastu kremu. Oko hladnog biskvita zatvorite okvir kalupa za tortu. Biskvit prvo premažite kremom od jagoda, a zatim i onom od sira. Tortu najmanje 4 sata ostavite u hladnjaku. Tada maknite okvir, pa rub torte naokolo premažite ostavljenim tučenim vrhnjem. Pospite ga, ukrasite sjeckanim pistacijama. Ostatak jagoda narežite na polovice i četvrtine i poslažite po torti. Ako želite da jagode imaju dodatni sjaj glazirajte ih preljevom za torte. Just Good Food  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Gastronomija

Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...

Gastronomija

Hladnu cold brew kavu zavoljet ćete jer ima mekši, slađi i manje kiselkast okus što je najveća prednost za one koji žele osvježenje s...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.