Jura i gospođica Zavissst

Nakon Grigorom Vitezom nagrađene slikovnice Jura i kuckalo protiv dosade u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu, u novoj slikovnici genijalnog tandema Jura se hvata ukoštac s novim problemom. Jura je stigao na rođendansku zabavu svog najboljeg prijatelja Roka obučen u gusara, baš kako je na pozivnici i pisalo. No ondje na našao mnoštvo djece i niti jednog jedinog gusara! Iako nije svjestan toga, osjeća zavist i tugu. I brže-bolje pobjegne od svih u dvorište. Ondje nađe svog djeda koji odmah shvati o čemu se radi i ispriča mu svoju priču o tome kako su on i njegov najbolji prijatelj plovili Amazonom i djedu se uvukla zmijica koja se hrani zavišću, rasla je i šaptala ružne stvari. Nije znao kako se tome othrvati pa je pobjegao s broda i više nikad nije vidio svog najboljeg prijatelja. Jura mu silno želi pomoći i dok daje savjete djedu, shvaća kako će sam svladati tu strašnu guju.

Nakon izrazito hvaljene i cijenjene slikovnice Baba Jaga i div Zaborav i Grigorom Vitezom nagrađene Jura i kuckalo protiv dosade Roman Simić napisao je nastavak serijala o malom Juri i njegovim problemima. Ovaj put u nešto manje teksta, ali gotovo potpuno rimovanog i sasvim ritmičnog autor objašnjava djeci kako se suprotstaviti negativnim osjećajima i kako vidjeti pozitivno.

Roman Simić izvanredan je stilist i zna dočarati priču u malo riječi pa mu nije bilo teško početi pisati za djecu. Manuel Šumberac jedan je od najboljih ilustratora, pun je ideja, majstor je atmosfere i detalja. Njegove su ilustracije pune priča, žive i dojmljive.

Roman i Manuel savršeno se nadopunjuju, inspiriraju jedan drugoga i svaki put potiču jedan drugoga da budu još bolji.

Naučite nešto o autorima

Roman Simić Bodrožić jedan je od najcjenjenijih hrvatskih književnika koji je dobio brojne nagrade: Nagradu „Jutarnjeg lista“ za najbolju domaću proznu knjigu 2005., nagradu „Večernjeg lista“ Ranko Marinković za priču 2012., Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu 2012. Već četrnaest godina organizira i vodi Festival europske kratke priče. Pojedinačne su mu priče prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevođene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljivane u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče.

Uspješno je zavidio još od malih nogu: mlađoj sestri (na svemu), na košarci prijateljima u kvartu, curama iz razreda na ocjenama, bakama na Osmom martu… Danju i noću, po suncu i po kiši, stalno mu se činilo da su drugi pametniji, ljepši, spretniji i viši! I tako godinama! Prestravljen, strašnoj gospođici Zavissst već je gledao u usta, a onda je počeo pisati priče i osjetio da njezin stisak polako pušta. No pravo olakšanje i konac toga tegobnog rata došli su tek kad je postao – ne pisac, nego Klarin i Donatov tata! Istina, gospođica Zavissst ponovno si je dala truda kad je upoznao Manuela – pravog gospodara čuda. S njime surađuje na, evo, već trećoj knjizi i mnogi su očekivali da će se zbog toga odati neraspoloženju i brizi. No umjesto da očajava, plače i čokoladom se tješi, Roman je napisao priču – još taj problemčić da riješi.

Manuel Šumberac dobio je važne nagrade za svoj rad: kao glavni animator na filmu Guliver autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Libertas filmskom festivalu u Dubrovniku; za svoj animirani film Escargot (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot Žeđam i 2012. za likovno oblikovanje albuma Svijet glamura Hladnog piva; za animirani glazbeni videobroj Your Irresistible Smile 2012. osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; Zlatnu ribicu Neuma osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Dosad je napravio 4 autorska animirana filma i 4 videospota.

Kad ga upoznaš, pomisliš: „Blago tebi kad ne moraš zavidjeti drugima, nego tek samome sebi!“ Sve mu ide od ruke: i nogomet, i posao, i škola – taj crta, animira i bez ikakva problema (skoro istovremeno, zavezanih očiju i s blaženim smiješkom na licu) loptom žonglira od jednog do drugoga gola! Sve stiže, sve dobro radi: bez nekog vidljivog truda i bez prolijevanja krvi – čak i kada krene šesti (priča se po gradu), Manuel završi prvi! Možda i zbog toga što slabo mari za te ja bolji-ti gori stvari. Nije ga briga za redoslijed i prvenstvo, povjerljivi izvori kažu: njemu je jedino važno da ono što radi – voli i želi snažno. Između svih silnih nagrada, crtića i naslovnica knjiga – možda se pitate sada – ima li uopće vremena za nešto običnih ljudskih briga? „Oh, kako da ne“, Manuel spremno kima, „ja se brinem, doista se brinem… ta gospođica Zavissst, dal’ zelene il’ narančaste pruge ima?“

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #jura
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 13. rujna, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Lidija Mraković