Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Kad se ima kome dati

Intervju s Anjom Šovagović Despot u povodu izlaska njene nove knjige.

Poznata glumica Anja Šovagović Despot napisala je i izdala svoju drugu knjigu naslova ‘Kad se ima kome dati’. Dugogodišnje iskustvo na daskama koje život znače kao i na filmu učinilo je od Anje vrsnu pripovjedačicu i na papiru.

U autobiografskom dijelu ‘Kad se ima kome dati’ ona isprepliće dva tematska bloka – u jednom od njih autorica pripovijeda o sebi, o obitelji u kojoj je odrasla, ponajprije o ocu Fabijanu Šovagoviću, a u drugom donosi svoja razmišljanja o kazalištu, glumcima i ulogama koje je radila.

Kombinirajući emocije, obitelj, ljubav sa zanimljivim informacijama o glumi kao profesiji, Anja je napravila svojevrstan topli udžbenik glume. Knjiga je dragocjeni dokument o povijesti teatra i životna priča o jednoj Anji. Kako bi bolje predstavili knjigu razgovarali smo s glumicom i pokušali saznati kako je to kad se ima kome dati.

She.hr: Što vas je ponukalo da napišete drugu knjigu?

Anja: Novu knjigu zapravo sam pisala dulje vrijeme. Ona je na neki način svojevrstan nastavak prve knjige "Divlja sloboda". Pišem o kazalištu, o glumačkom poslu, o predstavama koje sam radila i ulogama koje sam igrala. U drugom dijelu knjige su tekstovi o mojem životu s ocem u kojem se izmjenjuju profesionalni i privatni život između kojeg je često vrlo tanka granica, a ponekad je uopće i nema.

She.hr: Koji dio knjige je vama najdirljiviji?

Anja: Meni osobno teško je reći koji mi je dio najdirljiviji. Rekla bih da sam emotivno angažirana u svim tekstovima koje sam napisala, a često sam se i smijala pa i rasplakala dok sam pisala o doživljajima i događajima vezanim uz svoga oca.

She.hr: Kako vam se sviđaju reakcije na knjigu?

Anja: Reakcije su jako lijepe i moram reći da sam jako sretna kad mi se javi netko od kolega koji je pročitao knjigu i prepoznaje i neku svoju muku u dijelovima u kojima pišem o glumačkom angažmanu. Na promocijama na kojima moji kolege i ja interpretiramo dijelove iz knjige, uglavnom se proda jako lijepi broj knjiga i to me naročito veseli jer ljudi kupe knjigu nakon što čuju neke tekstove iz nje i to ih zaintrigira na čitanje.

She.hr: Da li vam je netko pomagao u pisanju?

Anja: Nitko mi nije pomagao, a i ne znam kako bi to izgledalo jer ja sam jako tvrdoglava i ne odustajem od svojih zamisli tako lako. Što se tiče pomoći u sastavljanju okvira knjige i rasporedu tekstova, pa i samom naslovu, najvažniju ulogu odigrao je gospodin Ivan Bekavac, a moj urednik Zoran Maljković imao je jako malo primjedbi koje sam sve uvažila osim pristanka na fotografiju na naslovnici. Onda smo odlučili, uz pomoć direktora Alana Bodora, napraviti dvije naslovnice, tako da je pola izdanja fotografija na kojoj sviram cello, a druga polovica je fotografija iz jedne kazališne scene. Obje su iz predstave ‘Latinović’ koju je u "Gavelli" režirao Zlatko Vitez, a ja sam igrala ulogu Bobočke. Jedan tekst u knjizi posvećen je upravo radu na toj ulozi za koju kažu da je najintrigantniji Krležin ženski lik.

She.hr: Koji vam je najljepši komentar koji ste dobili za knjigu?

Anja: Najljepši komentar dala su mi moja djeca kojoj sam morala interpretirati monolog moje bake koju također opisujem u knjizi. Njihov smijeh i uživanje dok su slušali posebno mi je važno.

She.hr: Da li je ovo vaše posljednje djelo?

Anja: Nadam se, naravno, da nije. Ja stalno nešto pišem i veselim se svakoj novoj temi i ideji koja mi padne na pamet. Mislim da neću čekati pet godina koliko je prošlo od prve knjige, već da ću vrlo brzo još nešto objaviti.

OSVOJI KNJIGU

Mozaik knjiga i She.hr poklanjaju vam primjerak knjige ‘Kad se ima kome dati" Anje Šovagović.

Želite li doživjeti glumački svijet kroz Anjine oči, pošaljite nam mail na adresu [email protected], s naslovom ANJA, te navedite točan odgovor na postavljeno pitanje, svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela, i ova knjiga možda postane vaša!

Kako se zvao otac Anje Šovagović?

Vaše prijave primamo do 30. kolovoza, nakon čega ćemo objaviti i dobitnike!

Vaš She.hr

Dragi naši,
dobitnice knjige "Kad se ima kome dati" Anje Šovagović je: Marijana Zec Peškirić.Čestitamo!
Informaciju o preuzimanju, primiti će na mail.
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

Nakon sudjelovanja na brojnim međunarodnim filmskim festivalima te ovjenčan središnjim nagradama 68. Pulskog filmskog festivala, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, Plavi...

Duh i tijelo

Menopauza je sastavni dio života svake žene koja ulazi u svoje pedesete godine.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.