Istaknuto

Kada je najbolje djetetu kupiti mobitel?

Mnogo važnije od same kupovine mobitela jest da o svemu, pa tako i kupovini uređaja, razgovarate s djetetom

Kupiti li, kada i koji mobitel djetetu, pitanja su koja muče mnoge majke. Odgovore smo pokušali pronaći u razgovoru s psihologinjom Suzanom Pusić koja kaže: “Ne postoji točno određeno vrijeme kada bi se djetetu trebalo kupiti mobitel, već tu odluku donose roditelji ovisno o potrebama njihovog djeteta, ali mišljenja sam da to ipak ne bi trebalo biti prije polaska u školu. Roditelji trebaju imati jasan stav o tome i kroz otvoren razgovor s djetetom objasniti mu zašto smatraju da je nepotrebno da u toj ranoj životnoj dobi ima mobitel”.

Mnogo važnije od same kupovine mobitela jest da o svemu, pa tako i kupovini uređaja, razgovarate s djetetom. Ključno je da s njim prethodno izgradite odnos uzajamnog povjerenja, da dijete poučite pravim vrijednostima kako na novi mobitel ne bi gledalo kao na ekskluzivnu igračku, već kao sredstvo pomoću kojeg brže i jednostavnije komunicira te čak uči i zabavlja se. Nikako nemojte izlaziti izvan vaših financijskih okvira kako bi djetetu priuštili mobitel jer ne želite poslati poruku rasipnog ili popustljivog roditelja.

Kupiti mobitel da, ali ne preskupi

“Polaskom u školu djeca se polako počinju osamostaljivati pa roditelji kupuju djeci mobitel radi njihove sigurnosti i kontrole – što je opravdani razlog. Prilikom kupnje mobitela treba voditi računa o tome da se ne kupuju preskupi mobiteli kako se djetetu ne bi poslala kriva slika o vrijednostima (iako je utjecaj društva u današnje vrijeme izrazito velik). Dijete treba odgajati da bude svjesno kako ne vrijedi manje ako ima slabiji mobitel od svojih vršnjaka i na taj način jačati njegovo samopouzdanje”, kaže Pusić.

Budite savjestan i odgovoran roditelj, imajte na umu da svaki smartphone na tržištu nudi pristup internetu, što i jest jedan od glavnih razloga zašto vaš mališan toliko želi mobitel, stoga vas i ovdje čeka zadatak – iskren i edukativan razgovor uz ponovni naglasak na uzajamnom povjerenju.

Pusić savjetuje da je, u kojoj god dobi djeci roditelji kupili mobitel, izuzetno važno da im se ukaže na rizik povezan s elektroničkim nasiljem, stoga je važno da roditelji poduče djecu o pravilima sigurnog ponašanja na internetu te da s djecom stvore odnos povjerenja kako bi ih roditelji mogli pravovremeno zaštititi od mogućih štetnih posljedica.

Foto: iStockphoto.com

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version