Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Pismenost više nije samo čitanje i pisanje, važno je biti i medijski pismen

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Zbog sve većeg utjecaja medija na djecu, ali i na odrasle te na njihovo razumijevanje, vrlo važnu ulogu u našem društvu dobiva takozvana medijska pismenost. U svijetu beskonačnog medijskog izbora i lako dostupnih sadržaja, u kojem za medije više ne postoje granice, cilj je pružiti informaciju o tome što su mediji i kako oni djeluju. Zato se medijska pismenost smatra se jednom od ključnih kompetencija 21. stoljeća.

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Medijska pismenost promiče vještine kritičkog razmišljanja koje omogućuju ljudima da nezavisno biraju:

  1. koje će medijske sadržaje pratiti,
  2. kako da interpretiraju informacije koje primaju putem kanala masovnog komuniciranja

Pozivajući  se  na  Europsku  povelju  o  medijskoj  pismenosti  medijski  pismeni  ljudi mogu:

  •  učinkovito  upotrebljavati  medije  za  pristupanje,  pohranu  i  dijeljenje  sadržaja  kako  bi zadovoljili osobne ili zajedničke potrebe i interese;
  • pristupiti  različitim  medijskim  sadržajima  bez  obzira  na  podrijetlo izvora  i  donositi informirane odluke;
  • razumjeti kako i zašto se medijski sadržaj proizvede;
  • kritički  analizirati  tehnike,  jezike  i  konvencije  koje  koriste  mediji  i  poruke  koje prenose;
  • kreativno  upotrebljavati  medije  za  izražavanje  i  komuniciranje  ideja,  informacija  i mišljenja;
  • identificirati i izbjegavati medijske sadržaje i usluge koje mogu biti štetne i uvredljive;
  • učinkovito  koristiti  medije  za  ostvarivanje  svojih  demokratskih  prava  i  građanskih odgovornosti.

Iz  navedenoga  možemo  uočiti  da  je  jedna  od  glavnih  karakteristika  medijske pismenosti multidimenzionalnost. 

Brojna događanja u svim dijelovima Hrvatske

U okviru Dana medijske pismenosti održat će se brojna događanja – predstave, panel-rasprave, predavanja i radionice u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama.  Popis svih događanja dostupan je OVDJE, a ustanove i pojedinci koji se žele uključiti u Dane medijske pismenosti i organizirati događanja mogu se prijaviti na ovoj poveznici. Za radionice i predavanja organizatori mogu koristiti obrazovne materijale dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

Obrazovni materijali za provedbu radionica s djecom i mladima

Važan su segment Dana medijske pismenosti obrazovni materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima, a omogućuju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i drugim obrazovnim djelatnicima da se informiraju o medijskoj pismenosti i organiziraju radionice s djecom i mladima o brojnim temama  kao što su – mrežna sigurnost, prepoznavanje dezinformacija, utjecaj društvenih mreža i influencera na mentalno zdravlje, prikriveno oglašavanje i brojne druge.

Na portalu medijskapismenost.hr, središnjem mjestu za medijsku pismenost u Hrvatskoj, dostupno je preko 60 obrazovnih brošura, videopredavanja i kvizova, koji su do sada preuzeti više od milijun puta te ih odgojno-obrazovni djelatnici koriste u radu s djecom i mladima kroz cijelu godinu na satovima razrednika, Hrvatskog jezika, Informatike, kao i za organizaciju tematskih roditeljskih sastanaka.

Ne propustite

Obitelj

U modernom roditeljstvu često se raspravlja o tome kako najbolje zabaviti djecu i održati njihov interes.

Darivanje

Možda ste jednostavno negdje putem naučili žrtvovati sebe da bi vas drugi voljeli.

Zanimljivosti

Zaklada Nora Šitum, u subotu 25. svibnja, od 17 do 20 sati u Parku Maksimir organizira treću po redu dječju utrku pod geslom „Zdrav...

Drama Queen

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.