Kako čitati više?

Zanimljiva knjiga omogućuje čitatelju bijeg u neki drugi svijet, razvija maštu i obogaćuje rječnik. No, većina ljudi najviše se bavi čitanjem u vrijeme godišnjih odmora jer tada ima najviše slobodnog vremena. Sigurno vam se više puta dogodilo da odlučite pročitati neku knjigu, ali nikako da pronađete vremena da počnete ili ste počeli, ali vrlo brzo odustali. Svakodnevne obaveze, kućanski poslovi, djeca, posao i umor često su razlog zbog kojeg čitanje stavljamo na posljednje mjesto prioriteta.

Donosimo 8 savjeta kako konačno pročitati knjigu koju ste započeli i kako uklopiti čitanje u svakodnevicu.

1. Knjigu uvijek nosite sa sobom

Ponekad nam se dogodi da počnemo čitati neku knjigu, ali čim je odložimo, zaboravimo na nju. No, često se tijekom dana nađemo u situacijama kad moramo nekako 'izgubiti vrijeme', a to je idealna situacija da nešto pročitamo.

Primjerice, kada zapnemo u gradskom prijevozu, dugim redovima ili čekaonicama, čitanje je zasigurno bolja ideja nego gubljenje vremena na društvenim mrežama preko mobitela ili sanjarenje.

2. Čitajte prije spavanja

Za bolji san bez stresa stručnjaci preporučuju potpuno izbacivanje računala i televizora iz spavaće sobe. A čitanje knjiga je najbolji način za opuštanje prije spavanja. Dovoljno je 10 – 15 minuta čitanja svaku večer prije odlaska na počinak da se opustite i imate ugodniji san.

3. Napravite popis knjiga

Napišite popis knjiga koje ste pročitali i popis onih koje želite pročitati. Prvi popis će vas ohrabriti da čitate više, a zbog drugog ćete jedva čekati da dođete do sljedećeg zanimljivog štiva.

4. Čitajte jednu po jednu

Imate li više knjiga kod kuće koje niste pročitali, a ne znate odakle početi, odaberite jednu i koncentrirajte se na nju.

5. Čitajte knjige u kojima uživate

Dosadna i nezanimljiva literatura koja podsjeća na školske dane kada ste mrzili obaveznu lektiru nije najbolji izbor. Odaberite knjige u kojima ćete uživati, jer tako ćete jedva čekati da nastavite s čitanjem i više ćete čitati tijekom dana.

6. Koristite prst ili olovku

Često pri čitanju nismo dovoljno koncentrirani na tekst i oči nam bježe na sljedeći odlomak iako nismo prvi pročitali do kraja. Koristite prst ili olovku kao vodič pri čitanju.

7. Gledajte manje TV-a

Želite li više čitati, a smatrate da nemate vremena, razmislite o tome koliko sati dnevno provedete gledajući televiziju. Najbolji način za više čitanja je kraće gledanje TV-a, a posebno emisija i serija koje su često prekidane reklamama. Zbog reklama gubite dragocjeno vrijeme koje biste mogli iskoristiti na produktivniji način, primjerice čitanjem.

8. E-knjige

Većina ipak više voli klasične papirnate knjige, ali online knjige mogu vam pomoći da čitate više tijekom dana. Možete slušati i audio knjige kada obavljate kućanske poslove.