Kako izabrati tenisice za trčanje?

Dolaskom proljeća treba se dovesti u fit formu za ljeto, a mnogi pritom, umjesto teretane, biraju vanjske aktivnosti. Jedan od najjeftinijih i najzdravijih tjelovježbi je trčanje, potvrdio nam je Igor Radmanović, adidasov promotor i savjetnik pri odabiru najboljih tenisica za nekog tko je odlučio početi trčati.

‘To je jedino što morate uložiti kod ovog sporta – dobre tenisice. Nije bitno u čemu trčite – u staroj pamučnoj majci i trenirci, kratkim hlačama, u čemu se god osjećate ugodno, ali kvalitetne tenisice koje odgovaraju vašem stopalu i težini, pomoći će vam da ostvarite bolje rezultate, ali i da se sačuvate od ozljeda.’, kaže Radmanović koji trčanjem po posebnoj traci određuje kakve su tenisice najbolje za vaše stopalo.

U razgovoru s Igorom i ljubaznim osobljem adidas dućana saznali smo nekoliko glavnih kriterijima po kojima se trebaju birati tenisice za trčanje, osim onog estetskog, naravno.

1. Stopalo

Kod odabira tenisica bitno je imate li ravno stopalo zbog kojeg često gazite prema unutra pa vam je s te strane potrebna dodatna podrška. Adidas ima tenisice napravljene upravo za trkače s takvim stopalima – sa zadebljanim, čvršćim unutarnjim dijelom koji nogu drži stabilnom i sprječava trošenje tenisice samo s jedne strane. Isto tako treba pripaziti na širinu stopala – za šira stopala kupujte tenisice s proširenim ili elastičnim gornjim prednjim dijelom kako vam stopalo pri trčanju ne bi patilo.

BOOST_zenske-1

2. Težina

Vjerovali ili ne vaša težina vrlo je bitna kod odabira odgovarajućih tenisica. Ako ste malo teži trebali bi birati tenisice s najviše 30 posto Boost pjene koju je adidas u ožujku predstavio. Oni pak lakši trkači mogu uživati u adidas Energy BOOST™ tenisicama koje u potplatu sadrže BOOST™ materijal napravljen od energetskih kapsula koje vraćaju energiju od podloge snažnije od bilo kojeg standardnog materijala do sada i, pri trčanju omogućuju osjećaj “beskrajne energije” odnosno ‘trčanja po oblacima’.

3. Trkačko iskustvo

Razina težine treninga, odnosno dužina rute i učestalost treninga igra veliku ulogu u odabiru tenisica za trčanje. Početnici bi se trebali držati stabilnijih modela, dok si profesionalci mogu priuštiti fleksibilnije tenisice, s više pjene u potplati i s elastičnim materijalom na gornjem dijelu. Osim noviteta poput Boost pjene adidas je nedavno predstavio i SpringBlade – prvu tenisicu za trčanje s elastičnim “oštricama” čija je funkcija potisnuti trkača prema naprijed, a njihov povrat energije je među najučinkovitijima u industriji proizvodnje tenisica za trčanje. Svaka elastična “oštrica” ima precizno podešenu geometriju, debljinu i poziciju kako bi se podržala svaka faza trkačeva koraka i dobio pun raspon pokreta. Trčanje postaje sve uzbudljivije!

adidas springblade

4. Cijena
Cijena različitih modela adidas tenisica za trčanje varira od 400 do 1500 kn. Cijena ovisi o kvaliteti tenisica, koja se najviše očituje u potplati. Jeftinije tenisice pogodne su za one trkače koji trče 15 minuta do pola sata tri puta tjedno. Za ozbiljnije treninge preporučuju se skuplji modeli. U adidasovom dućanu priznali su kako osim trkačke tehnike ima nešto i u kvalitetnim tenisicama, što se može vidjeti na primjeru raznih atletskih zvijezda. S obzirom da je to jedini rekvizit koji vam treba za ovu aktivnost priuštite si poštene tenisice.

Manje bitan, ali i ne zanemariv kriterij je onaj gdje i u kojim uvjetima trčite. Adidas trkači modeli imaju potplate napravljene posebno za mokri teren, brdski ili ravni. Naš savjetnik Igor Radmanović preporučuje da se barem sada, kad su temperature ugodne, maknemo s pokretnih traka koje samo mogu naškoditi našim koljenima te da uživamo trčeći u prirodi s omiljenom glazbom u ušima. Samo to, dobre tenisice i 200 metara više svaki dan dovoljna je motivacija da se dignemo s kauča i napravimo nešto za naše zdravlje.