Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
džin
džin

Gastronomija

Kako nam je džin postao najdraže piće na svijetu

U Hrvatskoj se džin ne miješa baš kreativno, no posjetite li primjerice Amsterdam, naići ćete na zanimljive kombinacije

Džin je službeno čisti, etilni alkohol s okusom bobica borovice i drugih biljnih aroma. To možda ne zvuči tako “romantično”, no poznajete li svoj džin, odnosno znate li raspoznati što pijete, shvatit ćete da je on zapravo čista magija.

U to smo se još jednom uvjerili na sinoćnjem predstavljanju Hendrick’s Gina u zagrebačkoj kavani Johann Franck. Naime, Hendrick’s Gin daleko je od onog džina koji inače pijete s tonikom ili juiceom. S obzirom da se u njegovoj proizvodnji koriste krastavci i latice ruže, ova žestica dobije nevjerojatno ukusnu, pomalo slatkastu aromu, a posluži li se uz tonik, led i nekoliko kriški krastavca, predstavlja pravo osvježenje vašem nepcu.

Prema pravilniku Europske unije postoje tri vrste džina: London džin, destilirani džin i džin.

London džin

Da bi se džin mogao nazvati London džinom, mora biti proizveden tradicionalnim načinom destilacije etilnog alkohola u prisutnosti bilja. Etilni alkohol koji se upotrebljava za London džin mora biti veće kvalitete od uobičajene i pritom nije dozvoljena uporaba umjetnih aroma, već one moraju biti prirodnog porijekla.

Destilirani džin

Destilirani džin proizveden je na tradicionalan način i to destilacijom neutralnog alkohola s prirodnim aromama i biljem. Nakon destilacije mogu biti dodane dodatne arome i voda, kojom se postiže željena jačina okusa. Hendrick’s Gin, primjerice, tipičan je destilirani džin.

Džin

Džin se proizvodi iz odgovarajućeg etilnog alkohola i aroma te pritom ne mora biti destiliran. Ne postoje ograničenja po pitanju dodanih aroma, sladila i boja.

Škotski Hendrick’s Gin krasi epitet najneobičnijeg gina na svijetu jer se jedino u njegovoj proizvodnji koriste esencije svježeg krastavca i ružinih latica, što njegov okus čini nevjerojatno osvježavajućim s raskošno cvjetnom aromom. Niti jedan drugi džin u procesu proizvodnje ne pari i kupa svoje biljke. Za razliku od većine drugih džinova destilira se u malom selu na obali Škotske po imenu Girvan, a u vlasništvu je obiteljske kompanije William Grant&Sons. Proizvodnja Hendrick’s Gina bazira se na šest generacija dugoj obiteljskoj tradiciji i velikom iskustvu u destiliranju te na bogatim obližnjim izvorima čiste vode. Sama proizvodnja je ručna, a da bi se zadržala iznimno visoka kvaliteta džina se proizvodi u malim serijama. Svoj jedinstven okus može zahvaliti divnoj i krajnje neobičnoj paleti od 11 biljaka – cvijeća, korijena, voća i sjemenki sa svih strana svijeta. Da bi Hendrick’s bio do kraja poseban brine se i njegova krajnje neobična boca, čiji dizajn vuče inspiraciju iz tradicionalnih viktorijanskih apoteka koje su koristile tamne boce za čuvanje osjetljivih kemikalija od sunčeve svjetlosti.

Sada kada znate koje vrste džina postoje, morate znati i da postoji nebrojeno puno načina njegovog posluživanja. To prvenstveno ovisi o umjetnosti barmena koji vam piće slaže, ali i vašem poznavanju okusa, odnosno onoga što volite piti. Duncan McRae, globalni Hendricks’s brend ambasador, napominje da je uvijek važno barmenu reći što volite piti jer je poanta dobiti jedno sveobuhvatno, pozitivno iskustvo. No, ljudi se uglavnom “boje” tako ponašati, misleći da će im barmen to zamjeriti.

džin

U Hrvatskoj se džin u masovnim krugovima ne miješa baš previše kreativno, no posjetite li primjerice Amsterdam, na mnogim ćete mjestima naići na zanimljive kombinacije. Ovisno o aromi samog džina, u čisti džin ili kombinaciju s tonikom, dodaju se krastavci, limun, ananas, limeta, grejp i drugo voće. Sve ovo ne samo da daje novu dimenziju piću, nego vam stvara i jedno posve novo iskustvo.

Pa čak i ako pijete neki “lošiji” džin, znate one koji se osjete bez obzira koliko tonika stavili, poigrajte se s voćem ili povrćem kako biste dobili sasvim novu aromu. I ne zaboravite led.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jutro mnogima teško može proći bez kave, ali za početak dana kada već grije barem 20 stupnjeva, definitivno najviše paše ledena kava.

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Putovanja

Iako se kokteli često smatraju sinonimom za odmor, mnogi će putnici novu godinu započeti sa zdravim namjerama i uključiti se u „Suhi siječanj”, tijekom...

Gastronomija

Svoju paletu džinova Carasman je odlučio odvesti nekoliko koraka dalje od konvencionalnog proizvoda.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.