Savršeno ukusan starinski, lisnati kolač punjen marmeladom, a koji me u mislima gotovo uvijek vrati djetinjstvu, odrastanju, vikendima na selu. Najčešće smo ih jeli u zimsko doba, vrijeme Božića ili Nove godine kada se po selima i rade svinjokolje te se taj osnovni sastojak uvijek može i naći. Već jedno duže vrijeme sam ga planirala i sama napraviti i evo ga.
Postoji više vrsta ili varijacija ovog istog kolača, s kvascem, bez kvasca, bijelim vinom ili mineralnom vodom. Ja sam ga napravila od svih tih varijacija po nekoj svojoj i po nekom svom receptu. Moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim i tim okusom koji me doista ponovno vratio u djetinjstvo.
Potrebno:
1 kg brašna
3 dcl mlakog mlijeka
3 žlice šećera
3 žumanjka (jedno za premazivanje)
1 dcl mineralne vode
1 kocka svj. kvasca
malo soli
40 dkg mljevenog čistog
svinjskog sala
marmelada, okusa po želji
Postupak:
1. Kvasac izmrvite, dodajte mu malo šećera i malo brašna, prelijte mlakim mlijekom, pa ga pustite da se digne pjenica. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite pola kg brašna, u sredini napravite udubinu, pa stavite dignut kvasac s mlijekom, žumanjke, šećer, malo soli, mineralnu vodu, te dvije žlice mljevenog sala. Sve dobro izradite mikserom ili ručno kuhačom, po potrebi dodajte brašna. Tijesto "izlupajte" dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i ne počne se odvajati od posude. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.
2. Dignuto tijesto još premijesite, razvaljajte u obliku pravokutnika i premažite s pola preostalog mljevenog sala. Preklopite desnu trećinu tog pravokutnika prema sredini, te ponovite isto i s lijevom stranom tijesta. Ostavite sve da odstoji pola sata, pa ponovno razvaljajte, premažite ostatkom sala i ponovno preklopite tijesto. Pustite da odstoji još pola sata.
3. Takvo tijesto ponovno razvaljajte, pa režite oblike po želji, najčešće se rade trokutići. U sredinu im stavite malo marmelade, te ih zarolajte od šireg prema užem dijelu, da dobiju oblik kroasana ili kiflice. Svaki salenjak premažite umućenim žumanjkom. Stavite ih peći u limu prekrivenom pek papirom u zagrijanoj pećnici, na 190 C, kroz 20 – ak minuta. Gotove salenjake ohladite, te pospite šećerom u prahu.
Just Good Food
Postoji više vrsta ili varijacija ovog istog kolača, s kvascem, bez kvasca, bijelim vinom ili mineralnom vodom. Ja sam ga napravila od svih tih varijacija po nekoj svojoj i po nekom svom receptu. Moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim i tim okusom koji me doista ponovno vratio u djetinjstvo.
Potrebno:
1 kg brašna
3 dcl mlakog mlijeka
3 žlice šećera
3 žumanjka (jedno za premazivanje)
1 dcl mineralne vode
1 kocka svj. kvasca
malo soli
40 dkg mljevenog čistog
svinjskog sala
marmelada, okusa po želji
Postupak:
1. Kvasac izmrvite, dodajte mu malo šećera i malo brašna, prelijte mlakim mlijekom, pa ga pustite da se digne pjenica. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite pola kg brašna, u sredini napravite udubinu, pa stavite dignut kvasac s mlijekom, žumanjke, šećer, malo soli, mineralnu vodu, te dvije žlice mljevenog sala. Sve dobro izradite mikserom ili ručno kuhačom, po potrebi dodajte brašna. Tijesto "izlupajte" dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i ne počne se odvajati od posude. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.
2. Dignuto tijesto još premijesite, razvaljajte u obliku pravokutnika i premažite s pola preostalog mljevenog sala. Preklopite desnu trećinu tog pravokutnika prema sredini, te ponovite isto i s lijevom stranom tijesta. Ostavite sve da odstoji pola sata, pa ponovno razvaljajte, premažite ostatkom sala i ponovno preklopite tijesto. Pustite da odstoji još pola sata.
3. Takvo tijesto ponovno razvaljajte, pa režite oblike po želji, najčešće se rade trokutići. U sredinu im stavite malo marmelade, te ih zarolajte od šireg prema užem dijelu, da dobiju oblik kroasana ili kiflice. Svaki salenjak premažite umućenim žumanjkom. Stavite ih peći u limu prekrivenom pek papirom u zagrijanoj pećnici, na 190 C, kroz 20 – ak minuta. Gotove salenjake ohladite, te pospite šećerom u prahu.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login