Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kako napraviti salenjake?

Recept za kolač koji budi okuse i mirise djetinjstva.

Savršeno ukusan starinski, lisnati kolač punjen marmeladom, a koji me u mislima gotovo uvijek vrati djetinjstvu, odrastanju, vikendima na selu. Najčešće smo ih jeli u zimsko doba, vrijeme Božića ili Nove godine kada se po selima i rade svinjokolje te se taj osnovni sastojak uvijek može i naći. Već jedno duže vrijeme sam ga planirala i sama napraviti i evo ga.

Postoji više vrsta ili varijacija ovog istog kolača, s kvascem, bez kvasca, bijelim vinom ili mineralnom vodom. Ja sam ga napravila od svih tih varijacija po nekoj svojoj i po nekom svom receptu. Moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim i tim okusom koji me doista ponovno vratio u djetinjstvo.

Potrebno:

1 kg brašna
3 dcl mlakog mlijeka
3 žlice šećera
3 žumanjka (jedno za premazivanje)
1 dcl mineralne vode
1 kocka svj. kvasca
malo soli
40 dkg mljevenog čistog
svinjskog sala
marmelada, okusa po želji



Postupak:


1. Kvasac izmrvite, dodajte mu malo šećera i malo brašna, prelijte mlakim mlijekom, pa ga pustite da se digne pjenica. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite pola kg brašna, u sredini napravite udubinu, pa stavite dignut kvasac s mlijekom, žumanjke, šećer, malo soli, mineralnu vodu, te dvije žlice mljevenog sala. Sve dobro izradite mikserom ili ručno kuhačom, po potrebi dodajte brašna. Tijesto "izlupajte" dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i ne počne se odvajati od posude. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.

2. Dignuto tijesto još premijesite, razvaljajte u obliku pravokutnika i premažite s pola preostalog mljevenog sala. Preklopite desnu trećinu tog pravokutnika prema sredini, te ponovite isto i s lijevom stranom tijesta. Ostavite sve da odstoji pola sata, pa ponovno razvaljajte, premažite ostatkom sala i ponovno preklopite tijesto. Pustite da odstoji još pola sata.

3. Takvo tijesto ponovno razvaljajte, pa režite oblike po želji, najčešće se rade trokutići. U sredinu im stavite malo marmelade, te ih zarolajte od šireg prema užem dijelu, da dobiju oblik kroasana ili kiflice. Svaki salenjak premažite umućenim žumanjkom. Stavite ih peći u limu prekrivenom pek papirom u zagrijanoj pećnici, na 190 C, kroz 20 – ak minuta. Gotove salenjake ohladite, te pospite šećerom u prahu.

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.