Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kako potaknuti dijete na dobro ponašanje

Potaknuti dijete na dobro ponašanje znači posvetiti pozornost svom djetetu kada se dobro ponaša

Potaknuti dijete na dobro ponašanje znači posvetiti pozornost svom djetetu kada se dobro ponaša. Umjesto fokusa samo na posljedice kada dijete učini nešto što vam se ne sviđa.

Kako bi u tome što bolje uspjeli donosimo i nekoliko praktičnih savjeta za provođenje ovog pozitivnog pristupa u djelo, pišu bebe.hr.

1. Aktivno slušanje

Kako biste aktivno slušali, izgovorite ono što mislite da vaše dijete osjeća. Na primjer, ‘Zvuči kao da si jako tužna zbog toga što se potrgala tvoja omiljena igračka’. Kada to učinite, to može pomoći maloj djeci da se nose s napetostima i velikim emocijama poput frustracije. Također omogućuje da se osjećaju poštovani i utješeni. Može čak i ublažiti potencijalne napade bijesa.

2. Pokažite svom djetetu kako se osjećate

Iskreno govoreći svom djetetu kako njihovo ponašanje utječe na Vas pomaže Vašem djetetu da vidi svoje osjećaje u Vašima. A ako rečenice započnete s ‘ja’, to vašem djetetu daje priliku vidjeti stvari iz Vaše perspektive. Na primjer, “uzrujan sam jer je toliko buke i ne mogu razgovarati na telefon”.

3. Održavajte obećanja

Kada ispunite svoja obećanja, Vaše dijete uči vjerovati vam i poštovati Vas. Uči da ga nećete iznevjeriti kada mu obećate nešto lijepo. Kao i da ne pokušava promijeniti mišljenje kada mu objasnite posljedicu. Dakle, kada obećate da ćete ići u šetnju nakon što Vaše dijete uzme svoje igračke, neka vam cipele za hodanje budu pri ruci. Kad kažete da ćete napustiti knjižnicu ako ne prestane trčati uokolo, budite spremni da odmah odete.

4. Budite čvrsti

Ako popustite kada Vaše dijete za nečim cvili, možete ga navesti da naučiti da još više cvili. Odnosno da nauči da je to način na koji može nešto dobiti. ‘Ne’ znači ‘ne’, a ne ‘možda’, stoga nemojte to reći osim ako to ne mislite.

5. Dajte svom djetetu priliku da uspije

Naučite svoje dijete da se dobro ponaša, a zatim ga pohvalite za to. Na primjer, dajte svom djetetu neke jednostavne poslove koje može učiniti kako bi pomoglo obitelji. Pohvaljivanje djetetova ponašanja i truda potaknut će ga da nastavi. A pružanje vašem djetetu puno prakse obavljanja kućnog posla pomaže mu da postane bolje u tome. I da se osjeća dobro dok to radi i želi to nastaviti raditi.

6. Budite uzor

Koristite svoje vlastito ponašanje da usmjeravate svoje dijete. Vaše dijete vas promatra kako bi dobilo naznake o tome kako se ponašati. Mnogo je važnije što ste napravili od onoga što kažete. Na primjer, ako želite da vaše dijete kaže ‘molim’, recite to sami. Ako ne želite da vaše dijete povisi glas, sami govorite tiho i nježno.

7. Zadržite smisao za humor

Često pomaže da svakodnevni život s djecom bude lagan. To možete učiniti koristeći pjesme, humor i zabavu. Na primjer, možete se pretvarati da ste prijeteće škakljivo čudovište koje treba igračke pokupiti s poda. Humor koji vas oboje nasmijava je odličan, ali humor na račun vašeg djeteta neće pomoći. Mala djeca se lako povrijede roditeljskim ‘zadirkivanjem’.

Više

Savjeti stručnjaka

Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti.

Zanimljivosti

Igračke imaju mnogo dublje značenje. Djeci daju sposobnost stvaranja posebnih emocija i odnosa kroz koje će graditi druge odnose u budućnosti.

Obitelj

Provedite opuštajuću, zanimljivu i inspirativnu subotu u Smarty Kids centru.

Dobar posao

Zašto je Maria osnovala Centar za razvoj vrijednosti, koji su njegovi ciljevi i kako pomaže osobama s invaliditetom, saznajte u intervjuu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.