Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Kako potrošiti unesene kalorije?

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno masno tkivo, famozni i zloglasni celulit.

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno masno tkivo, famozni i zloglasni celulit. Iako je ta pojava češća kod žena, nisu ni muškarci pošteđeni nakupljanja masnih naslaga, iako im se rjeđe manifestiraju u obliku tzv. “narančine kore”.

Najviše se unesenih kalorija može potrošiti ako se bavite sportom. Ipak, ne troši se pri svakoj vrsti sporta jednaki broj kalorija. Neki sportovi su naporniji, pa pri bavljenju takvim sportom sagorijevate puno više kalorija nego pri običnoj šetnji. Najviše se troši pri bavljenju boksom, rukometom, veslanjem, vaterpolom te pri brzom hodanju (u rasponu od 10 – 16 kcal/kg TM/h). Tako da kad malo brojke stavite na papir, za pločicu čokolade od 100 g koja sadrži oko 550 kcal, morat ćete provesti boksajući ili veslajući barem pola sata (za osobu koja ima tjelesnu masu 70 kg).

A ako pojedete cijelu čokoladu… E to izračunajte sami!

Energija koju dnevno unesemo u organizam potrebna nam je kako bi nas održala na životu. Potrebna je za disanje, kucanje srca, rad crijeva, kretanje i održavanje svih ostalih životno važnih funkcija. Sve ono što je uneseno u suvišku trebalo bi potrošiti dodatnim aktivnostima.

Ako želite povećati svoju energetsku potrošnju, zamijenite dizalo stubištem, na posao krenite pješke umjesto automobilom ili tramvajem, nabavite psa s kojim ćete odlaziti u šetnju ili počnite raditi u vrtu.

U sljedećoj tablici navedene su aktivnosti i koliko unesenih kalorija trošimo ako se njima bavimo.

Legenda: kcal/kg TM/h = kilokalorija po kilogramu tjelesne mase na sat

Posaokcal/kg TM/h
Sjedenje, učenje, čitanje, pisanje1,8
Lagani uredski posao1,5
Poslovni sastanak1,5
Hodanje tijekom posla2
Učenje0,4
 
Sportkcal/kg TM/h
Biciklizam8
Boks12
Veslanje16
Trčanje7
Mačevanje7,3
Šetnja, jahanje1,4
Aerobik6,5
Klizanje3,5
Plivanje7,9
Hodanje, vrlo brzo9,3
Jogging7
Badminton4,5
Košarka6
Gimnastika4
Rolanje7
Rukomet12
Nogomet7
Tenis7
Skijanje7
Vaterpolo10
 
Ostale aktivnostikcal/kg TM/h
Glasno pjevanje0,8
Vožnja automobila2
Svlačenje i oblačenje2
Friziranje2,5
Tuširanje2
Pospremanje kuće3
Pranje posuđa2,3
Kuhanje i serviranje hrane2,5
Peglanje2,3
Vrtlarstvo4
Usisavanje2,7
Kupovina2,3

Kao što se vidi iz tablice, za svaki posao koji u toku dana obavljamo potrebna je energija i ona se tijekom tih poslova troši.

Postoji mit koji kruži među ženskom populacijom, a vjerujem da ni muškarcima nije stran – da seks troši puno energije. Ovisi kako koja poza i koliko dugo ju izvodite. To ćemo vam ostaviti da vam maštu golica.

Ne propustite

Zanimljivosti

Menstrualna stigma može zvučati kao nešto nepravedno, ali zapravo može imati ozbiljne posljedice.

Savjeti stručnjaka

Zamislite da imate 60 kilograma, a popijete 180 litara vode? Nemoguće, naravno. Ovo je ujedno i jedina zanimljivost o komarcima zbog koje im se,...

Zanimljivosti

Volio je putovati, igrati vaterpolo, ali najviše od svega pjevati. Ivan Ferderber živio je život punim plućima, a onda je preko noći postao nepokretan...

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.