Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Kako putovanja mijenjaju naš pogled na svijet?

Putovanja su nova iskustva koja nas čine cjelovitima jer se hranimo pozitivnim emocijama.

Iako iznimke uvijek postoje, vjerujemo da je teško pronaći osobu koja ne voli putovati. Osim što mogu biti iznimno zabavna, putovanja nas obogaćuju unoseći u naš život nove priče i iskustva koja nas dodatno formiraju kao osobu i mijenjaju naš pogled na svijet.

Kroz putovanja rastemo i „bježimo“ od svakodnevice, ali ne s negativnom konotacijom jer se vraćamo promijenjeni, pa čak i ako toga u određenom trenutku nismo svjesni.

Putovanja su nova iskustva koja nas čine cjelovitima jer se hranimo pozitivnim emocijama. Um širimo novim znanjima i perspektivama, dok tijelo dobiva priliku za nove aktivnosti i izlazak iz zone komfora. Svako putovanje, neovisno koliko daleko bilo, oplemenit će život svake osobe. Kako biste dobili nešto konkretniji uvid u benefite putovanja, istaknuli smo najznačajnije „nuspojave“ koje sigurno neće izostati.

Učenje kroz iskustvo

Priznajemo, većinu onoga što smo učili u školi iz povijesti, zakržljalo je negdje u moždanim ćelijama, no zato kada je riječ o učenju na putovanju, nema boljeg načina za ponavljanje gradiva. Naime, učenje kroz iskustvo je odličan način upijanja novih kultura i povijesti, bilo da je riječ o kušanju egzotičnih jela i učenju o sastojcima, tradiciji pripreme i slično ili pak upijanju povijesnih činjenica, ono što iskusite i vidite na putovanju, sigurno ćete zauvijek zapamtit.

Izgradnja samopouzdanja i neovisnosti

Kada se zateknemo u nepoznatoj situaciji ili okolini, posebice ako je riječ o solo putovanju, kao da se probude impulsi sažaljivosti i neovisnosti koje nismo znali da imamo u sebi. Sve to, preslikava se u život i kada se vratimo u uobičajenu svakodnevicu jer samo suočavanje s izazovima i nepredviđenim situacijama – uči nas kako se oslanjati na sebe, donositi odluke i rješavati probleme.

Širenje vidika i pogleda na svijet

Suočavanje s novim kulturama, načinima življenja, običajima i tradicijom, uči nas cijeniti različitosti i bolje prihvaćati one koji se razlikuju od nas. Upravo je tolerancija jedna od najljepših osobina koji čovjek može posjedovati, a kada se zateknemo u nepoznatom, tolerancija prema drugima otvara brojna vrata te gradi prijateljstva i uspomene.

Stvaranje trajnih uspomena

Fotografije i suveniri samo su dio priče koju nosimo sa sobom po povratku s putovanja, a najveći dio kolača čine avanture i uspomene koje uvijek iznova, ma koliko godina prošlo, izmame osmijeh na lice i podsjete nas koliko su putovanja obogatila naš identitet.

Cijenjenje onoga što imamo

Putovanja nas uče cijeniti ono što imamo. Jednom kada iskusimo druge kulture – od siromašnih zajednica pa sve do bogatih metropola, postajemo svjesniji vlastitih privilegija i to je spoznaja koja će nas naučiti da više uživamo u vlastitom životu te djelujemo odgovornije i s empatijom prema onima koji se suočavaju s većim preprekama.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.