Kako spasiti jelo?

Kulinarske nesreće događaju se svima, bilo da smo profesionalci ili potpuni amateri. Problemi s previše soli, šećera, kiseline i ljutine mogu se lako riješiti ako znamo što u jelo dodati.

Presoljeno

Ovo je najčešći problem koji se događa kod pripreme jela. Kod juha  juhe i variva, jednostavno razrijedimo vodom. Kod umaka ili kakvog kremastog jela, dodajemo pasiranu rajčicu ili vrhnje za kuhanje.

Moramo pojasniti i trik s krumpirom –   krumpir upija sve začine, ne samo sol. Bolja je ideja dodati malo riže ili tjestenine koja će balansirati sol. Limun ili ocat te malo šećera su također dobar trik kako zamaskirati slanoću jela, posebno ribe.

Previše kiselo

Sve što nam treba je malo šećera.

Previše ljuto

Trik je kapnuti koju kap limuna ili limete, dodati malo slatkoće izravno šećerom ili karameliziranim lukom, a najefektivnije rješenje je dodatak masnih namirnica poput avokada, majoneze, kiselog vrhnja ili jogurta, ovisno o tome kakvo jelo pripremamo.

Zar nešto može biti previše slatko!?

Ispada da može…. Pazite, sol će dodatno naglasiti slatkoću jela i napraviti još veći problem. Ono što će najbrže spasiti preslatko jelo su kiselina i ljutina, a pomoći će i gorki sastojci koji će neutralizirati višak slatkoće, piše missgastro.