Kako ucjenjivači rade?

Ucjenjivali su me u mom životu, tj. dozvolila sam da me ucjenjuju. Osjećala sam se vrlo loše. Osjećala sam se uhvaćena u klopku. Osjećala sam da moram prihvatiti ponudu tj. ucjenu, jer ću izgubiti nešto. Možda ću dobiti nešto, što je izazivao stravu u mojoj glavi. Osjećala sam, što god uradila nastradat ću, ali ako prihvatim ponudu ucjenjivača, ipak dobivam ili zadržavam nešto.

I kako se onda, ipak osjećam loše? Osjećala sam ljutnju, bijes zbog nemoći. Osjećala sam tugu i isplakala rijeku suza zbog nemoći. Osjećala sam strah koji je proizvodio katastrofične scenarije u mojoj glavi. Osjećala sam krivnju, jer nisam na vrijeme reagirala, primijetila, suprotstavila se. Osjećala sam povrijeđenost, jer su ucjenjivači iskoristili neko moje znanje, sposobnost, vještinu, a omalovažavali su ga.

I tako me povrijeđenost naučila jednu vrlo važnu lekciju. Nisu ucjenjivači mene omalovažili, već ja samu sebe. Ja imam nešto što ucjenjivači žele. Žele to “dobiti” pod njihovim uvjetima. Zanimljivo. Oni žele nešto on mene, a nameću mi uvjete. Njihovi uvjeti su tako postavljeni, da ako ne prihvatim, ja gubim. Ako oni žele nešto od mene, kako ja vjerujem, ako im to ne pružim, da ja gubim?

Kako ucjenjivači rade? Ucjena je zaista jedna velika iluzija, a ucjenjivači su iluzionisti. Ucjenjivači učine da vi vidite ili čujete samo ono što oni žele, iskorištavajući vaše trenutno stanje slabosti ( npr. nedostatak novca, položaja, ljubav…) nudeći vam rješenje (jedino i isključivo) kojim rješavate svoj problem. Ako prihvatite njihovo ponuđeno rješenje, njihov jedini način, zadovoljit ćete vaše trenutno stanje slabosti. Ako ne prihvatite njihovo ponuđeno rješenje vaše stanje slabosti će se pogoršati. Oni vam nude mogućnost koja zadovoljava neku vašu potrebu, ali ne na način koji je vama prihvatljiv. Druga mogućnost koju vam nude totalno ne zadovoljava vašu potrebu. I kako je to iluzija?

Iluzija je tako što oni učine da vi vjerujete da oni imaju rješenje, način, ponudu koja zadovoljava neku vašu potrebu, a ucjenjivači traže nešto od vas, zar ne? Traže nešto što im vi možete dati. Traže nešto od vas i žele to pod svojim uvjetima koje vam nameću, u trenutku vaše trenutne slabosti.

Dragana Mladenović

miroras.hr